Aan alle gescheiden ouders: een boek van Marsha Pinedo en Petra Vollinga

15 mei 2019

Elk jaar krijgen ruim 70.000 kinderen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Niet al die scheidingen gaan op een vredige manier. Scheiden op zich heeft al grote invloed op kinderen, laat staan dat er sprake is van een vechtscheiding. Dit boek, geschreven door de ogen van kinderen, laat zien hoe belangrijk het is om de kinderen op de eerste plaats te zetten.

Schrijfsters Marsha Pinedo en Petra Vollinga willen met dit boek zoveel mogelijk ouders aanspreken. Zij hopen hen in positieve zin te beïnvloeden. Wanneer een scheiding onvermijdelijk is, hebben de ouders wel de keuze dit proces minder traumatisch voor het kind te laten verlopen.

Aangrijpende, pure woorden van een kind

De auteurs trachten ouders te raken met persoonlijke verhalen uit het perspectief van kinderen van gescheiden ouders. De emoties en gedachten van kinderen zijn heel puur en herkenbaar en door te lezen wat er in hen omgaat, werkt het boek als een echte eye-opener. Zoals de ondertitel van het boek ook benadrukt: leer kijken door de ogen van je kind. Dit is ontzettend verhelderend, want je leert veel over het kinderperspectief, maar tegelijkertijd kan dit ook confronterend zijn.

Wat speelt er bij de kinderen?

Veel kinderen hebben last van een loyaliteitsconflict. Ze hebben het gevoel dat ze niet aan beide ouders tegelijk loyaal kunnen zijn, maar willen dit wel. Ze hebben het idee te moeten kiezen, hebben het gevoel te moeten liegen over hun gevoelens. Ze hebben last van de slechte dingen die vader en moeder over elkaar zeggen en de ruzie die gemaakt wordt. Ze maken zich zorgen om hun ouders of voelen zich verantwoordelijk voor hun geluk. Ook komt het voor dat ze zich verplicht voelen het stiefgezin waar zij bij terechtkomen leuk te moeten vinden. In het boek vind je ontwapenende en soms hartverscheurende quotes over deze onderwerpen. Zo word je je bewust van de impact die de scheiding op je kind heeft en tegelijkertijd krijg je tips hoe met de diverse situaties om te gaan.

Suus (11) “Mijn vader zegt altijd dat we blij moeten zijn met mijn stiefmoeder. Ik ben niet blij, maar ik moet blij zijn van hem. Ik snap er niks van. Om hem blij te maken, doe ik alsof. Maar het is niet echt.”

- Aan alle gescheiden ouders, pagina 102.

Marsha Pinedo, oprichtster van Villa Pinedo

Villa Pinedo is opgericht door Marsha Pinedo en laat kinderen aan het woord. Zij weten het beste hoe het is om gescheiden ouders te hebben. Dit biedt hulp aan ouders die de impact van de scheiding op hun kinderen willen minimaliseren en advies aan kinderen van gescheiden ouders. Je kinderen voelen zich dan mogelijk gesteund doordat zij in contact komen met andere kinderen die met vergelijkbare problemen worstelen.

Boeken

Het is maar een scheiding. Van wij naar ik - boekrecensie

24 juli 2019

De man van Marlies verlaat haar plotsklaps omdat hij behoefte heeft aan vrijheid. Marlies blijft ontredderd achter en gaat op zoek naar antwoorden. Ze ontdekt dat hij met een midlifecrisis kampt. Ze onderzoekt haar eigen rol hierin en dankzij reizen hervindt ze zichzelf en haar vertrouwen in de liefde.

Lees verder
Boeken

7 x Kinderboek over scheiding om jonge kinderen te helpen met de verwerking

22 mei 2019

Een kinderboek over scheiding kan een kind lezenderwijs helpen met een stukje van de verwerking. In dit artikel vind je 7 boeken speciaal voor kinderen van scheidende of gescheiden ouders.

Lees verder
Boeken

Boeken over scheiding - "Zorgvuldig scheiden. Zo ga je beter uit elkaar."

17 januari 2019

Deze keer een boek voor mensen die op het punt staan te scheiden of die al langere tijd uit elkaar zijn. Therapeut Petra Deij laat oefeningen zien hoe je bij je eigen emoties en patronen kunt komen en kunt doorbreken.

Lees verder