8x kinderboek over scheiding om jonge kinderen te helpen met de verwerking

22 mei 2019

Wanneer jij en je ex-partner gaan scheiden is het voor jullie kinderen moeilijk te begrijpen wat gebeurt, waarom dit gebeurt en wat dit betekent voor de toekomst. Een kind voelt onzekerheid en soms ook onveiligheid. Daarnaast neigen kinderen ernaar de schuld van de scheiding bij zichzelf te zoeken. Op alle leeftijden heeft een scheiding grote impact op je kind . Je verdiepen in jullie kinderen is dan ook ontzettend belangrijk voor hun beleving en verwerking van de scheiding. Een kinderboek over scheiding kan een kind lezenderwijs helpen met een stukje van de verwerking. In dit artikel vind je 8 boeken speciaal voor kinderen van scheidende of gescheiden ouders.

Pagina inhoud

  Waarom een kinderboek over scheiden aan je kind geven een goed idee is

  Een kinderboek over scheiden aan je kind geven is goed idee, omdat dit je kind spelenderwijs laat wennen aan de nieuwe woon- en omgangssituatie die tijdens je scheiding ontstaat. Deze boeken bevatten veel illustraties en een deel ervan bevat ook vragen die ervoor zorgen dat je in gesprek raakt met je kind over het verhaal uit het boek. De verschillende verhalen uit de boeken raken onderwerpen en emoties die je kind kan ervaren tijdens de scheiding. Zo passeren schuldgevoel, opnieuw thuis voelen, alleen voelen en angst de revue. Dit is niet alleen leerzaam en therapeutisch voor je kind, maar de boeken geven jou als ouder ook inzicht in de belevingswereld van je kind.

  8 x Scheiden kinderboek

  Om je te helpen wegwijs te worden tussen alle kinderboeken die geschreven zijn over het thema scheiden, vind je hier een lijst met 8 boeken voor verschillende leeftijden.


  7 x kinderboek over scheiding - Bang boos blij Bang boos blij voor kinderen van 1 - 3 jaar

  Dit kijkboek van Kathleen Amant gaat over de emoties bang, boos en blij. Het eerste gedeelte van het boek geeft situaties weer waarin een kind bang, boos of blij zou kunnen zijn. Het tweede gedeelte bestaat uit grote illustraties waarop zich meerdere situaties afspelen. Hierbij kun je je kind laten wijzen en daarmee verbanden laten leggen hoe het komt dat iemand zich op een bepaalde manier voelt. Het derde gedeelte van het boek laat zien wat je kind in het geval van bang zijn, boosheid en blijheid kan doen om zich te uiten.

  Bang boos en blij is een zeer duidelijk boek om samen met je kind door te nemen om op die manier te ontdekken hoe hij of zij zich voelt.


  sloompieslak Sloompje Slak - het gebroken huis voor kinderen van 3 - 8 jaar

  In het werkboek Sloompje Slak - het gebroken huis van Claudia Hass vind je het verhaal van Sloompie Slak, wiens huis in tween gesplits wordt. Ze probeert het huis te lijmen en aan elkaar te binden en raakt erg verdrietig. Ze leert te zeggen wat ze wil dankzij haar assertieve vriendin. Uiteindelijk wordt er een nieuw huisje gebouwd en probeert ze zich daar thuis te voelen.

  Het boek helpt kinderen in contact te komen met hun emoties. Met tekeningen en bijpassende vragen kunnen ouders en kinderen samenwerken aan het wennen aan de nieuwe situatie. Lees ook de volledige recensie over Sloompje Slak.  Kamildegroenekameleon Kamil, de Groene Kameleon voor kinderen van 4 - 6 jaar

  Het boek Kamil, de Groene Kameleon van Danielle Steggink gaat over Kamil. Hij is een groene kameleon. Hij heeft een blauwe vader en een gele moeder en zij leven met zijn allen in de groene wereld. Alles gaat goed totdat Kamil’s ouders ruzie krijgen over hun kleuren en de verschillende dingen die ze wel of juist niet willen doen omdat ze van elkaar verschillen. Kamil raakt daar erg bang en in de war van. Is het zijn schuld? Is er iets mis met groen zijn? Zijn ouders gaan uiteindelijk scheiden en Kamil en zijn moeder betrekken de gele wereld. Alsnog blijven zijn ouders knallende ruzie houden en op een dag loopt Kamil hierdoor weg. Hij komt per ongeluk weer terecht in de groene wereld waar hij een andere grote groene kameleon ontmoet. Kamil vertelt hem zijn verhaal en de grote groene kameleon geeft hem wijs advies over zijn ouders en de scheiding waardoor Kamil weer terug kan keren naar de gele wereld.

  Het is een handig (en prachtig) boek om uit te leggen aan kinderen dat ook al zijn de ouders te verschillend, het niet zo is dat dit de schuld is van het kind. Daarnaast laat het boek ook zien hoe eng een scheidingssituatie voor je kind kan zijn en dat het heel belangrijk is om te blijven praten over de situatie. Zo zorg je ervoor dat je kind zich niet terugtrekt. Het boek is dus zowel informatief voor de ouders, als voor kinderen.  Thuisbijallebei Thuis bij allebei voor kinderen van 4 - 7 jaar

  Het verhaal in Thuis bij allebei van Mike van Dam gaat over Luka, een kind van gescheiden ouders. Zijn ouders hebben voor het co-ouderschap gekozen en verdelen hun tijd met Luka 50/50. Luka heeft hier geen problemen mee, omdat hij van alles twee heeft en hij zowel met zijn vader als moeder leuke dingen doet. Toch vindt Luka het jammer dat zijn ouders niet vaker bij elkaar zijn, maar op zijn zesde ve jaardag komt hier verandering in, omdat ze dan ouderwets Luka’s verjaardag samen vieren.

  Dit is een leuk prentenboek om de voordelen van het co-ouderschap aan je kinderen te laten zien.


  Vanallestwee Van alles twee voor kinderen van 4 - 8 jaar

  Van alles twee is een therapeutisch kinderboek van Martine Delfos voor jonge kinderen waarvan de ouders scheiden. Het verhaal in dit boek gaat over Jordi en Sterre, die bij hun moeder blijven wonen terwijl hun vader vertrekt naar een ander huis. Omdat de kinderen hun ouders niet boos of verdrietig willen maken, houden ze hun mond en doen ze zoveel mogelijk alsof er niets aan de hand is. Ondertussen krijgt Sterre last van bedplassen en Jordi reageert zich af op de omgeving. Uiteindelijk barst Sterre in huilen uit en vertelt haar moeder dat ze bang is dat haar vader haar vergeet.

  Het boek bestaat uit het bovengenoemde verhaal, maar daarnaast staan er op de pagina’s tekstblokken voor de ouders om uit te leggen wat er bij de kinderen kan spelen tijdens de scheiding en waar zij rekening mee moeten houden. Het boek is dus leerzaam voor zowel ouders, als kinderen.


  papaenmamawonenapart Papa en mama wonen apart voor kinderen van 6 - 7 jaar

  Kiki woont bij haar moeder omdat haar ouders gescheiden zijn. Zij voelt zich erg alleen en verdrietig in deze nieuwe situatie. Kiki denkt dat zij de enige is die een andere gezinssituatie heeft, maar door een magische reis komt Kiki erachter dat zij helemaal niet alleen is.

  Papa en mama wonen apart is een boek van Annemiek van der Steen & Jolanda van Dam, met mooie illustraties en een simpel sprookjesachtig verhaal. Het boek helpt het kind te laten begrijpen dat hij of zij kind niet de enige is met problemen of een andere gezinssituatie.
  IkbenNoor Ik ben Noor - mijn pappa en mamma gaan scheiden voor kinderen van 6 - 10 jaar

  Het verhaal in Ik ben Noor - mijn pappa en mamma gaan scheiden van Marjon Veldman gaat over Noor en haar ouders. Haar ouders maken vaak ruzie en gaan daarom uit elkaar. Noor’s vader verhuist naar een ander huis en Noor denkt dat dit alles haar schuld is. Haar moeder probeert haar duidelijk te maken dat het uit elkaar gaan niets met Noor te maken heeft.

  Behulpzaam aan dit boek is dat het een aantal vragen onderaan de pagina’s staan die je als ouder aan het kind kunnen stellen. Zo kun je met je kind(eren) het boek samen lezen en over de vragen praten om beter te beter te begrijpen hoe je kind zich voelt en wat er in hem of haar omgaat.

  PAPA EN MAMA SCHEIDEN

  PAPA EN MAMA SCHEIDEN..

  Als je bewust kan zien en doorleven wat de echtscheiding van je ouders voor jou betekent.

  Een nuttig denk-, voel- en doeboek voor pubers tijdens de echtscheiding van hun ouders.Met extra aandacht voor de wisselende rol(len) van kinderen in een nieuw samengesteld gezin. In het boek staan handige tools om efficiënt met emoties om te gaan. Ook gaat de schrijfster in op de plek en wisselende rol(len) van kinderen in een samengesteld gezin.

  Papa en mama scheiden is geschreven door Marianne Franssen, systemisch begeleider en familieopsteller.

  Bij scheiden je kinderen beter begrijpen

  Om je beter in te kunnen leven in je kinderen is het van belang zelf de kinderboeken die je hen geeft ook door te lezen. Je kunt de boeken natuurlijk samen met hen doornemen en erover praten. Ook is er een boek waarin de belevingen van kinderen beschreven staan, zodat je een scheiding door de ogen van een kind leert zien. Dit boek is speciaal geschreven voor ouders en geeft veel inzicht. Lees de recensie van ‘Aan alle gescheiden ouders’!

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Gerelateerde artikelen

  Handboek voor scheiding: Uit elkaar dan met elkaar

  26 november 2020

  Uitelkaar.nl heeft het boek 'Uit elkaar dan met elkaar. De 56 vragen over scheiden waarvan je niet wist dat je er een antwoord op nodig had’ uitgegeven. De schrijvers Erwin Wijman en Birgit Vandermeulen schreven het boek...

  Lees verder

  Boekrecensie: Het is maar een scheiding: van wij naar ik

  24 juli 2019

  De man van Marlies verlaat haar plotsklaps omdat hij behoefte heeft aan vrijheid. Marlies blijft ontredderd achter en gaat op zoek naar antwoorden. Ze ontdekt dat hij met een midlifecrisis kampt. Ze onderzoekt haar eigen...

  Lees verder

  Boekrecensie: Aan alle gescheiden ouders: een boek van Marscha Pinedo en Petra Vollinga

  15 mei 2019

  Dit boek, geschreven door de ogen van kinderen, laat zien hoe belangrijk het is om de kinderen op de eerste plaats te zetten.

  Lees verder