Wat zijn de kosten van scheiden zonder advocaat?

01 december 2021

Bij het ontbinden van een huwelijk is het verplicht om een advocaat in het proces te betrekken. De advocaat is de enige die het scheidingsconvenant in mag dienen bij de rechtbank. Maar er zijn ook uitzonderingen van scheiden waarbij er geen advocaat verplicht is. Benieuwd welke dit zijn en hoeveel dit kost? Lees dan verder.

Pagina inhoud

  Scheiden bij geregistreerd partnerschap

  Als je je geregistreerde partnerschap wilt ontbinden hoef je niet langs de rechtbank, mits je geen minderjarige kinderen hebt. Wel is er iemand nodig die de ontbinding officieel maakt. Dit kan een notaris of een advocaat doen. Wanneer je wel kinderen onder de 18 jaar hebt, is het wel verplicht om een advocaat in te schakelen en moet het langs de rechter. 


  Als je niet langs de rechter hoeft, betaal je enkel de kosten van de advocaat of de notaris. De tarieven verschillen, omdat advocaten en notarissen hun eigen uurtarief bepalen. Hoeveel het gaat kosten is afhankelijk van de duur van het proces en het uurtarief van de advocaat of notaris. Vraag daarom altijd eerst een offerte aan. 


  Het ontbinden van een samenlevingscontract 

  Om een samenlevingscontract te ontbinden hoef je geen advocaat of notaris in te schakelen. Ook hoef je hier niet voor langs de rechter. Een samenlevingscontract is geldig zolang je samenleeft. Als je uit elkaar gaat, eindigt het contract. Soms is het niet duidelijk wanneer het samenwonen ophoudt. Om discussies te voorkomen, is het handig om het contract officieel te beëindigen door middel van een brief die je opstuurt naar je (ex-)partner, waarin je aangeeft je samenlevingscontract op te zeggen.  


  Aan de ontbinding zitten verder geen kosten aan verbonden. Bekijk wel goed welke afspraken er in het contract staan, afhankelijk daarvan kan het voorkomen dat je wellicht spullen moet afstaan of je (ex-)partner moet betalen. 


  Online scheiden via Uitelkaar.nl 

  Via Uitelkaar.nl kun je aan scheidingsplan en/of ouderschapsplan werken waar het jou uitkomt. Via ons online platform maak je samen (apart van elkaar) afspraken over de woning, bezittingen en eventueel over jullie kinderen. Tijdens het gehele proces staat er onbeperkt een casemanager voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en jou tips geeft. 


  Bij Uitelkaar.nl wordt er alleen aan het einde van het proces een advocaat bij betrokken. Eerst controleert de casemanager alle gemaakte afspraken, waarna jullie scheidings- en/of ouderschapsplan ook nog juridisch gecontroleerd wordt door een advocaat. Als alles in orde is, stuurt de advocaat de documenten door naar de rechtbank. 


  Wil je meer weten over hoe Uitelkaar.nl werkt? Bekijk dan deze pagina

   

  Wat kost een scheiding? Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Wat kost een scheiding?

  08 januari 2024

  Wanneer je besluit te gaan scheiden komt er veel op je af. Een periode van onzekerheid waar (helaas) ook nog kosten bij komen kijken. Gemiddeld liggen deze kosten rond de €2.000 - €3.000, maar het kan ook goedkoper. Kies je...

  Lees verder

  Scheiden met subsidie: kom ik in aanmerking?

  08 januari 2024

  Gaan jullie scheiden met hulp van Uitelkaar.nl, dan komen jullie misschien in aanmerking voor een subsidie van de Raad voor Rechtsbijstand. Met de subsidie kunnen jullie al vanaf €39 per persoon scheiden. Er zijn een aantal...

  Lees verder

  Wat zijn de kosten voor een advocaat bij scheiding?

  01 december 2021

  De meest bekende manier van scheiden is via een advocaat. Echter is dit een kostbaar proces dat erg lang duurt. In dit artikel lees je hoe dit proces verloopt, hoeveel het je ongeveer gaat kosten en de voor- en nadelen voor...

  Lees verder