Wat zijn de kosten voor een advocaat bij scheiding?

01 december 2021

De meest bekende manier van scheiden is via een advocaat. Echter is dit een kostbaar proces dat erg lang duurt. In dit artikel lees je hoe dit proces verloopt, hoeveel het je ongeveer gaat kosten en de voor- en nadelen voor het scheiden via een advocaat.

Pagina inhoud

  Scheiden via één gezamenlijke of 2 aparte advocaten?

  Als je de keuze maakt om je scheiding te regelen via een advocaat kun je ervoor kiezen of je één advocaat in de arm neemt of dat je ieder een eigen advocaat inschakelt. Dit is afhankelijk van hoe goed je nog met je (ex-)partner kunt communiceren. 


  Als je nog goed kunt communiceren met je (ex-)partner kun je ook een gezamenlijke advocaat inschakelen. Deze zal jullie samen  door het gehele proces begeleiden om goede afspraken op te stellen.


  Als je het niet met elkaar eens kunt worden bij het maken van de scheiding afspraken, is het beter om beide een eigen advocaat inschakelen. Deze advocaten komen op voor ieders belang. 


  De rol van een advocaat tijdens het scheidingsproces

  Een advocaat speelt een belangrijke rol bij het scheidingsproces. Hij/zij is de enige die het scheidingsconvenant kan indienen bij de rechter. Wanneer er één advocaat voor beide partijen ingeschakeld wordt, is de advocaat onpartijdig en kiest hij/zij geen kant. De advocaat legt uit welke afspraken er gemaakt moeten worden en helpt hierbij om afspraken te maken die aan de belangen van beide partijen voldoen. Nadat alle afspraken op papier staan, checkt de advocaat of deze juridisch correct zijn en dient ze daarna in bij de rechtbank. 


  Wanneer je een eigen advocaat in de arm neemt, bespreek je met je advocaat jouw wensen wat betreft de afspraken tijdens en na de scheiding. De advocaat bekijkt of deze afspraken redelijk zijn en maakt een voorstel. Het voorstel wordt naar je (ex-)partner verstuurd. Als je (ex-)partner het voorstel weigert, dient hij/zij ook een advocaat inschakelen. Beide advocaten zullen dan proberen om tot een overeenstemming te komen. Als dit niet lukt, gaan de advocaten proberen tot een compromis te komen in de rechtbank, waarbij de rechter het uiteindelijke besluit neemt. 


  In sommige gevallen is het verstandig om altijd een eigen advocaat in te schakelen, ondanks dat jullie nog goed met elkaar kunnen communiceren. Dit is bijvoorbeeld als jullie samen of één van jullie eigen bedrijf heeft, jullie op basis van huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd of als er veel vermogen in het spel is. 

  Hoeveel kost scheiden via een advocaat?

  Het is algemeen bekend dat scheiden vaak een kostbaar proces is. Echter is het lastig om vooraf in te schatten hoeveel scheiden via een advocaat precies gaat kosten. Dit is afhankelijk of je in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand of hoeveel uur er nodig is. Hoeveel uur er nodig is, is afhankelijk van hoe ingewikkeld je situatie is.


  Als beide partners een eigen advocaat in de arm nemen lopen de kosten het hoogst op. Voor een advocaat betaal je al snel tussen de €100 en €400 per uur. Deze kosten worden minder als er gekozen wordt om gezamenlijk één advocaat in te schakelen. 


  Naast dat de advocaat betaald moet worden, worden er ook kosten berekend voor de behandeling van de scheiding bij de rechtbank. Dit wordt ook wel griffiekosten genoemd. Als er sprake is van een gezamenlijk verzoek kost dit eenmalig €297. Ook komen er kosten bij van de uittreksels van de gemeente die opgevraagd moeten worden. Dit is niet zo duur, meestal betaal je maar een paar tientjes.  


  De voor- en nadelen van scheiden via een advocaat

  Als je besluit om een advocaat te betrekken bij het hele scheidingsproces, kun je vaststellen dat je goede begeleiding krijgt. De advocaat biedt goede ondersteuning en helpt om duurzame afspraken op papier te zetten. Daarnaast kan de advocaat door zijn/haar ervaring goede tips geven en altijd jouw belang voorop zetten. 


  Een nadeel van een advocaat is dat het proces erg lang duurt. Waar veel mensen tegenaan lopen, is dat je naar het kantoor van de advocaat toe moet voor een afspraak. Hier gaat veel tijd in zitten, omdat je hier tijd voor vrij moet maken, bijvoorbeeld door vrij te nemen van werk. Ook moeten de afspraken in de vaak overvolle agenda van de advocaat passen. Hoe ingewikkelder het proces, hoe meer afspraken er nodig zijn, wat ervoor zorgt dat het proces langer duurt dan je eigenlijk zou willen. 


  Hoe langer het proces duurt en hoe meer tijd erin wordt gestoken, hoe duurder het proces  wordt. Voor een advocaat betaal je namelijk een uurtarief. In tegenstelling tot scheiden via een advocaat, is online scheiden een stuk voordeliger. 


  Als je besluit om je scheiding via Uitelkaar.nl te regelen, betaal je een vaste lage prijs voor het gehele proces. Waardoor het niet uitmaakt hoe lang je over het gehele proces doet. Er zijn mensen die het in een paar weken afronden en anderen die er een paar maanden over doen. Daarnaast krijg je onbeperkte, deskundige begeleiding van een persoonlijke casemanager en aan het eind is er ook een advocaat betrokken die meekijkt, meedenkt en checkt of de afspraken juridisch in orde zijn. Ook dient de advocaat aan het einde het scheidingsplan in bij de rechtbank.   Wat kost een scheiding? Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Wat kost een scheiding?

  08 januari 2024

  Wanneer je besluit te gaan scheiden komt er veel op je af. Een periode van onzekerheid waar (helaas) ook nog kosten bij komen kijken. Gemiddeld liggen deze kosten rond de €2.000 - €3.000, maar het kan ook goedkoper. Kies je...

  Lees verder

  Scheiden met subsidie: kom ik in aanmerking?

  08 januari 2024

  Gaan jullie scheiden met hulp van Uitelkaar.nl, dan komen jullie misschien in aanmerking voor een subsidie van de Raad voor Rechtsbijstand. Met de subsidie kunnen jullie al vanaf €39 per persoon scheiden. Er zijn een aantal...

  Lees verder

  Wat zijn de kosten van scheiden zonder advocaat?

  01 december 2021

  Bij het ontbinden van een huwelijk is het verplicht om een advocaat in het proces te betrekken. De advocaat is de enige die het scheidingsconvenant in mag dienen bij de rechtbank. Maar er zijn ook uitzonderingen van...

  Lees verder