Scheiden met subsidie: kom ik in aanmerking?

08 januari 2024

Gaan jullie scheiden met hulp van Uitelkaar.nl, dan komen jullie misschien in aanmerking voor een subsidie van de Raad voor Rechtsbijstand. Met de subsidie kunnen jullie al vanaf €39 per persoon scheiden. Er zijn een aantal eisen die bepalen of jullie in aanmerking komen. Lees verder om te zien of je in aanmerking komt.

Pagina inhoud

  Niet teveel eigen vermogen

  Je krijgt geen subsidie als je vermogen boven een bepaalde grens ligt. Wat is vermogen ook alweer? Vermogen is de waarde van al jullie bezittingen min jullie schulden. De Raad voor Rechtsbijstand checkt met de Belastingdienst wat jouw vermogen is. Ze nemen daarbij als peiljaar 2 jaar geleden. Kijk naar wat je in box 3 hebt ingevuld bij je belastingaangifte. Het is namelijk zo dat als je een vermogen hebt van €31.747 per persoon of meer je niet in aanmerking komt voor de subsidie.

  Wat was je inkomen 2 jaar geleden?

  Verder wordt er gekeken naar het individuele inkomen van 2 jaar geleden. 

  Verdiende je €30.700 bruto of minder:

  • en/of had je ook minderjarige kinderen
  • en/of had je ook een gemeenschappelijk huishouden met een nieuwe partner

  dan kom je in aanmerking voor de hoge subsidie. Er zijn namelijk 2 staffels, eentje met een hoge subsidie en eentje met een lage subsidie.

  Verdiende je €44.000 bruto of minder:

  • en/of had je ook minderjarige kinderen 
  • en/of had je ook een gemeenschappelijk huishouden met een nieuwe partner

  dan kom je in aanmerking voor de tweede staffel met de lage subsidie.

  Let op: Alles boven de €44.000 bruto komt NIET in aanmerking voor subsidie.

  Let op: Alle genoemde bedragen worden elk jaar aangepast. Dit zijn de bedragen voor 2024. We zullen ze tijdig aanpassen voor 2025.

  Uitelkaar.nl is het enige online platform dat voldoet aan de kwaliteitseisen van de Raad voor Rechtsbijstand. Daardoor is het mogelijk om subsidie te krijgen van de Raad wanneer je aan de bovenstaande eisen voldoet. Een scheiding kan dus betaalbaar zijn voor iedereen. Hebben jullie nog meer vragen over de subsidieaanvraag dan kunnen jullie de berekening doen op Uitelkaar.nl of jullie kunnen natuurlijk ook terecht bij de casemanager van Uitelkaar.nl.

  Wat kost een scheiding? Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Wat kost een scheiding?

  08 januari 2024

  Wanneer je besluit te gaan scheiden komt er veel op je af. Een periode van onzekerheid waar (helaas) ook nog kosten bij komen kijken. Gemiddeld liggen deze kosten rond de €2.000 - €3.000, maar het kan ook goedkoper. Kies je...

  Lees verder

  Wat zijn de kosten voor een advocaat bij scheiding?

  01 december 2021

  De meest bekende manier van scheiden is via een advocaat. Echter is dit een kostbaar proces dat erg lang duurt. In dit artikel lees je hoe dit proces verloopt, hoeveel het je ongeveer gaat kosten en de voor- en nadelen voor...

  Lees verder

  Wat zijn de kosten van scheiden zonder advocaat?

  01 december 2021

  Bij het ontbinden van een huwelijk is het verplicht om een advocaat in het proces te betrekken. De advocaat is de enige die het scheidingsconvenant in mag dienen bij de rechtbank. Maar er zijn ook uitzonderingen van...

  Lees verder