Waar moet ik wonen na scheiding?

30 januari 2020

Waar moet je wonen na scheiding? Het vinden van een woonruimte na de scheiding is niet altijd makkelijk. Als je samen een koopwoning hebt, kan een van jullie misschien in de woning blijven wonen. Dat moet financieel wel haalbaar zijn. Anders moeten jullie beiden op zoek naar een nieuwe woning.

Pagina inhoud

  Scheiden, waar wonen?

  Wanneer je niet direct een andere woonruimte vindt zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit proces te bespoedigen of die je kunt overwegen:

  • Kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning?
  • Check bij je woningbouwcorporatie of je een urgentieverklaring kunt aanvragen.
  • Is tijdelijk onderdak bij vrienden of familie een optie?
  • Heb je overwogen een recreatiewoning te huren?
  • Of zou je zelf een huis willen en kunnen kopen?
  • Soms is het mogelijk een kamer te huren.

  Lees meer over verhuizen na scheiding

  Parentshouses

  Er is de laatste tijd veel te doen over het gebrek aan woningen voor gescheiden partners. Een aantal gemeenten heeft daarom zogenaamde Parentshouses. Parentshouses zijn er om tijdelijke woonruimte te bieden aan ouders die zich in een situatie van relatie-time-out of echtscheiding bevinden. Als samenwonen niet meer gaat, ontstaat in de praktijk vaak een zoektocht (meestal voor één van de ouders) naar geschikte woonruimte na scheiding waar het kind ook kan wonen en dan biedt Parentshouses een uitkomst.

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Na de scheiding in koophuis blijven wonen

  Als je eraan denkt om in jullie koophuis te blijven wonen, is het noodzakelijk om te kijken of het financieel haalbaar is. De meeste websites van banken hebben rekentools die aangeven hoeveel hypotheek je krijgt met jouw inkomen. Een hypotheekadviseur kan je helpen alle kosten in kaart te brengen. Meestal is het eerste oriëntatiegesprek bij een hypotheekadviseur gratis. Zo heb je zo snel mogelijk antwoord op de vraag waar je moet wonen na scheiding.

  Verhuizen na scheiding: met deze checklist vergeet je niets Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Je huis verkopen tijdens de scheiding: kan dat?

  06 april 2021

  Uitelkaar.nl biedt niet alleen een uniek online scheidingsplatform waar je samen eerlijke afspraken kunt maken, maar ook diverse ondersteunende diensten. Eén daarvan is onze samenwerking met House.nl. Via House.nl kun je...

  Lees verder

  Wat zijn de fiscale gevolgen van verhuizen na scheiding?

  11 mei 2020

  Wanneer jullie gaan scheiden en een eigen woning hebben dan heeft de scheiding fiscale gevolgen voor jou en je (fiscale) partner. Wat zijn die gevolgen en waar moet je rekening mee houden?

  Lees verder

  Verhuizen na scheiding: met deze checklist vergeet je niets

  12 maart 2020

  Kun je verhuizen tijdens de scheiding? En wie vertrekt er, of gaan jullie beiden? En hoe werkt verhuizen na de scheiding? Deze vragen zijn heel normaal en logisch. In dit artikel lees je wat je mogelijkheden zijn tijdens en...

  Lees verder