10 tips voor de scheiding

12 mei 2020

Tips bij scheiden: dat is iets wat iedereen wel kan gebruiken! Met deze 10 tips kom je hopelijk meer tot rust en kan je (weer) met frisse moed aan je echtscheidingsconvenant werken.

Pagina inhoud

  Tip 1: Laat je niet opjagen

  Als je een goed echtscheidingsconvenant wilt, dan kun je daar het beste de tijd voor nemen. Er gaat een hoop voor je veranderen en daar mag je best even een moment bij stilstaan. Krop je emoties niet op, maar geef het een plekje. 

  Haast je niet en laat je ook niet door anderen tot haast aanzetten. Er nu goed over nadenken, geeft in de toekomst meer zekerheid en stabiliteit. Als je nu goede afspraken maakt, scheelt dat communicatie met je ex-partner achteraf.

  Tip 2: Stel de kinderen centraal

  Besteed extra aandacht aan jullie kinderen tijdens de scheiding. Vertel het vervelende nieuws thuis, samen en op een rustig moment. Werk een goed ouderschapsplan uit dat in het beste belang is voor jullie kinderen. Neem ook de tijd om te praten over de scheiding de komende periode. 

  Tip 3: Lees je goed in

  Een goed begin is het halve werk. Lees je daarom goed in voordat je definitieve afspraken maakt. Zoek informatie over welke zaken je allemaal moet regelen en welke dingen je met je (ex-)partner moet overleggen voordat je iets kunt regelen. Denk bijvoorbeeld aan woonruimte, de hypotheek, verzekeringen, je pensioen, de kinderen, jullie bezittingen, het spaargeld, enzovoort, enzovoort. Weet je al wat je daar allemaal voor moet regelen? Neem vooral de moeite je in te lezen. Het levert je inzichten op die je kunnen helpen bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant. Bekijk ook of je recht hebt op subsidies. Dat kan veel geld schelen.

  Tip 4: Werk stap voor stap aan de afspraken

  Begin bij het begin. Veel afspraken hebben invloed op verschillende aspecten van het echtscheidingsconvenant. Je kunt daarom het beste geordend en stap voor stap te werk gaan. Op die manier kun je verschillende afspraken en aspecten op elkaar afstemmen. Afspraken over de woning kunnen van invloed zijn op de afspraken over de kinderen. Zorg er daarom voor dat alles goed op elkaar aansluit, zodat je het convenant later niet hoeft aan te passen. 

  Bekijk het scheiden stappenplan

  Tip 5: Wees een teamplayer

  Als je alleen maar kijkt naar wat jezelf wilt, vergeet je dat de ander ook behoeften heeft. Uiteindelijk zul je alles naar redelijkheid moeten afspreken, dus jezelf alles willen toe-eigenen heeft geen zin. Probeer je eens in te leven in het gevoel van je (ex-)partner, hoe moeilijk dat nu ook kan zijn. Wil je (ex-)partner heel graag de auto en ga jij toch altijd met de fiets naar je werk? Zeg toe en maak een eerlijke verdeling, zodat er niemand wordt benadeeld. Je zult zien dat dit invloed heeft op de sfeer en waarschijnlijk zal je (ex-)partner jou ook eerder wat gunnen. Als je verder kijkt dan je eigen belang, net als bij een teamsport, heb je meer kans op succes. 

  Tip 6: Laat je helpen

  Je staat er niet alleen voor. Juist nu is het goed om steun te zoeken. Anderen kunnen je helpen. Ze kunnen je helpen dingen te relativeren en met je meedenken. Naar je verhaal luisteren en je de erkenning geven die je nodig hebt. Omdat ze er iets verder vanaf staan, denken ze misschien ook aan dingen waar jij nog niet aan had gedacht. Misschien komt er op die manier een mooie oplossing tot stand. Hoe dan ook is het fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat. 

  Tip 7: Investeer nu voor een goede start

  Als je investeert in het maken van goede afspraken, zul je daar later veel winst mee behalen. Je wint er ook veel mee als je investeert in het behouden van een normale relatie met je (ex-)partner. Het is onvermijdelijk dat je contact hebt met elkaar tijdens het maken van de afspraken en vaak ook later, dus je kunt er beter voor zorgen dat die contactmomenten goed verlopen. 

  Door daarnaast te investeren in professioneel advies en juridische hulp, krijg je meer inzicht en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Wellicht kom je er zelfs financieel beter uit als je een professional inschakelt, bijvoorbeeld op gebied van je inkomen en belastingen.

  Tot slot kan investeren in een mediator je veel kansen bieden. Het komt voor dat je er niet direct uitkomt met je (ex-)partner en dan is mediation een goede oplossing. Zo zorg je ervoor dat de gemoederen niet te hoog oplopen en je uiteindelijk tot een afspraak komt waar jullie beiden wat aan hebben. 

  Kijk of Uitelkaar.nl voor jou werkt. Maak een gratis proefaccount. Kies eerst je module.

  Tip 8: Streef naar je hoofddoel

  Door je te focussen op je hoofddoel, is het makkelijker om van bepaalde dingen afstand te nemen. Zolang je einddoel behaald is, kun je met een goed gevoel je echtscheidingsconvenant afronden. Stel wel realistische doelen en houd daarbij jullie algemeen belang in gedachte. 

  Veel voorkomende doelen in scheiding zijn: 

  • Het belang van onze kinderen wil ik altijd voorop hebben staan tijdens het maken van de afspraken’
  • ‘Ik houd de eer aan mijzelf en zoek geen ruzie’
  • ‘Ik wil een eerlijke verdeling waar we beiden achter staan’ 
  • ‘Ik laat me niet opjutten’
  • ‘Als de gemoederen te hoog oplopen, schakel ik tijdig hulp in’

  Tip 9: Laat je perfectionisme een beetje varen

  Er bestaat geen perfect echtscheidingsconvenant. Bovendien veranderen situaties en sluiten niet alle afspraken daarop aan. Realiseer je dat een goed echtscheidingsconvenant niet in beton is gegoten. 

  Een goed echtscheidingsconvenant is een plan dat in ieders behoeften voorziet, waarin juridisch correcte afspraken staan en dat geschikt is voor de lange termijn. Dat betekent dat de afspraken logisch zijn, er gekeken is naar de redelijkheid van de afspraken en dat de afspraken op één manier opgevat kunnen worden. 

  Tip 10: Maak een financieel overzicht

  Een goed overzicht is het halve werk. Maak een financieel overzicht en weet waar je aan toe bent. Ga bijvoorbeeld na of er behoefte is aan partneralimentatie en hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden. Weet wat je te wachten staat als je er straks alleen voor staat. Wat zijn je geschatte kosten en inkomen en red je het daarmee? Of heb je bijvoorbeeld recht op toeslagen, subsidies en andere financiële regelingen? Hoe meer je weet, hoe beter. 

  Oké, nog een laatste tip: bekijk dit gratis voorbeeld van een echtscheidingsconvenant  eens om een beeld te vormen en inspiratie uit te halen. 

  Scheiden stappenplan Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Scheiding: hoe lang duurt dat?

  15 mei 2024

  Zijn jullie (ex-)partners die nog goed met elkaar overweg kunnen en communiceren jullie geregeld dan kan een scheiding in ongeveer 3 maanden geregeld zijn. Maar liggen de dingen wat ingewikkelder, dan kan het stukken langer...

  Lees verder

  Als ik ga scheiden, wat staat me dan te wachten?

  14 mei 2024

  Wanneer jullie overwegen te scheiden komt er veel op je af. Je vraag je vast af wat je te wachten staat. In dit artikel geven we je kort een indruk van wat er moet gebeuren en hoe jullie dat kunnen ervaren.

  Lees verder

  Echtscheiding inschrijven bij de gemeente

  30 april 2024

  Als jullie het scheidingsconvenant goedgekeurd terug krijgen van de rechter, moeten jullie deze (kosteloos) binnen 6 maanden inschrijven bij de gemeente waar jullie getrouwd zijn. Pas als de echtscheiding is ingeschreven...

  Lees verder