Relatietherapie

09 februari 2022

In de loop van je leven vinden er allerlei veranderingen plaats. Je studeert af, gaat werken, je krijgt misschien kinderen. Vaak veranderen de relaties die je hebt met vrienden en familie meestal met je mee. Dit geldt ook voor je liefdesrelatie.

Het komt voor dat we zo gewend zijn aan hoe we met elkaar omgaan, dat onze relatie niet automatisch mee verandert. Het kan zo zijn dat je door een verandering minder tijd voor elkaar hebt of dat je iets minder goed in je vel zit. Hierdoor groei je uit elkaar en ontstaat er tussen jullie meer wrijving. Dan is samen naar een relatietherapeut gaan een goede optie. Samen met de therapeut kun je werken aan de oude patronen die erin gesleten zijn en kun je wellicht je relatie weer nieuw leven inblazen.

 

Pagina inhoud

  Wanneer in relatietherapie?

  Wat voor sommige stellen normaal is en heel goed werkt, kan voor andere stellen een reden zijn om in therapie te gaan. Er is dus geen eenduidig antwoord op de vraag: wanneer moet je in relatietherapie gaan. Vaak spelen conflicten een doorslaggevende rol. Of bepaalde gevoelens die iemand heeft. Ook kan vertrouwen een rol spelen. Herken je onderstaande situaties? Dan is relatietherapie wellicht een optie.

  • Veel conflicten - Misschien ben je gewend aan de vele ruzies die jullie thuis hebben, maar je kunt je ook afvragen of ze werkelijk bijdragen aan je levensgeluk. Een therapeut kan je tijdens de therapie inzichten geven in de patronen die er zijn ontstaan en kan je helpen deze patronen te doorbreken.
  • Eenzaamheid binnen je relatie - Als je merkt dat je je partner ontloopt, liever alleen bent of met je vriend(en)(innen), familie of wie dan ook, is dat vaak een teken dat er iets niet helemaal goed loopt in je relatie. Ook kan eenzaamheid binnen je relatie een rol spelen. Veel mensen zoeken de verbondenheid dan elders en gaan bijvoorbeeld veel dingen buiten de deur doen, zoals actief lid worden van een sportclub, veel met vrienden erop uit trekken. Je ontvlucht dan als het ware je partner.
  • Vertrouwen - Ben jij of is je partner vreemdgegaan? Waarschijnlijk is dit een teken dat er iets niet goed zit in jullie relatie. Veel stellen die jarenlang samen zijn kiezen ervoor om samen met een therapeut te kijken hoe ze stap voor stap weer toe kunnen werken naar een fijne relatie samen in plaats van uit elkaar te gaan.

  Natuurlijk is het belangrijk dat je beiden openstaat voor de therapie. Dit betekent ook dat je wilt kijken naar je eigen aandeel in het geheel en bereid bent om sommige gewoontes aan te passen. En ook betekent het dat je bereid bent om open te staan voor bepaalde aspecten die je partner anders zou willen zien.

  Wat doet een relatietherapeut?

  Veel mensen zoeken steun bij een vriend(in) of familielid als er strubbelingen in de relatie zijn. Dat is op zich een goede stap, want dat betekent dat je je er bewust van bent dat er iets niet goed gaat in je leven en dat je eraan wilt werken. Alleen zijn de mensen die het dichtst bij je staan niet altijd onbevooroordeeld en ze zijn zeker niet allemaal expert op het gebied van relaties en communicatie. Vaak is het beter om de stap te zetten en een professional in te schakelen als je merkt dat je relatie vastloopt.

  Een relatietherapeut oordeelt niet en verdiept zich afwisselend in het standpunt van beide partners. Door verdiepende vragen te stellen, naar je gedrag te kijken en voor beide partners een luisterend oor te zijn. Ook kijkt een professional naar de behoeften van de beide partners als het gaan om liefde en intimiteit.

  De relatietherapeuten

  Overweeg jij relatietherapie? En heb je geen idee waar je moet beginnen? Kijk dan eens op onderstaande zorgkaart. Uitelkaar.nl heeft een landelijk netwerk opgebouwd met relatietherapeuten door heel Nederland, zo kun je ervoor kiezen om een goede therapeut bij jou in de buurt te kiezen.

  Communiceren met je (ex-)partner: tips en tricks Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Valentijnstips voor je relatie

  14 februari 2023

  Bij Uitelkaar.nl zien we vaak dat stellen uit elkaar zijn gegroeid. Zoals iedereen eigenlijk wel weet is een relatie, of eigenlijk de liefde, hard werken. Het vraagt tijd, aandacht en toewijding. En soms, soms loopt het...

  Lees verder

  10 tips voor uit elkaar gaan met pubers

  03 augustus 2021

  Jij en je (ex-)partner hebben besloten om zonder elkaar verder te gaan. En nu vinden jullie het tijd om deze vervelende boodschap aan de kinderen te vertellen. Voor kleine kinderen is een scheiding vaak een abstract begrip...

  Lees verder

  5 tips voor een succesvolle vakantie

  26 juli 2021

  Ieder jaar zie je na de vakantie een grote piek in het aantal scheidingen. Veel stellen, waarvan de relatie toch al niet helemaal soepel verloopt, proberen de relatie nog vaak nieuw leven in te blazen tijdens de vakantie....

  Lees verder