Onderzoek CBS: ‘Mannen gaan na een scheiding vaker samenwonen met een nieuwe partner’

25 oktober 2023

CBS heeft een onderzoek gedaan in hoeverre repartnering (samenwonen met een nieuwe partner) na een scheiding anders is tussen mannen en vrouwen. Wat hierbij opvalt is dat de leeftijd en de woonsituatie van de kinderen hierbij van belang zijn.

Pagina inhoud

  Uit het onderzoek naar repartnering in diverse landen blijkt dat mannen na een scheiding vaker gaan samenwonen met een nieuwe partner. Binnen 5 jaar na de scheiding woonde 40% van de mannen en 35% van de vrouwen met een nieuwe partner samen.

  De leeftijd van de mensen die uit elkaar gaan speelt hierin mee: hoe ouder, hoe minder vaak ze opnieuw gaan samenwonen. Vooral voor vrouwen geldt dat de behoefte om opnieuw samen te gaan wonen daalt.

  Een andere reden dat mannen en vrouwen naarmate ze ouder worden niet meer opnieuw samenwonen, is omdat het steeds lastiger wordt om een geschikte partner te vinden, ook als zij wel de wens hebben.

  Het hebben van (minderjarige) kinderen verkleint ook de kans op het samenwonen met een nieuwe partner. Dit geldt voor zowel moeders als vaders, maar komt wel vaker voor bij de vrouwen dan bij de mannen, omdat de kinderen vaker bij hun moeder blijven wonen. Zelfs nadat de kinderen uit huis zijn, kiezen vrouwen er minder vaak voor om samen te gaan wonen dan mannen.

  De enige levensfase waarin vrouwen na een scheiding even vaak als mannen ervoor kiezen om opnieuw samen te gaan wonen is tot 35 jaar zonder kinderen.

  Benieuwd geworden naar het hele onderzoek? Bekijk deze op de website van het CBS.

  Na de scheiding Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Ouderschapsplan aanpassen: mag dat?

  25 juli 2023

  De afspraken in het ouderschapsplan maak je tijdens de scheiding. Het kan gebeuren dat je de afspraken later wilt wijzigen, bijvoorbeeld als de afspraken in de praktijk niet goed blijken te werken. In dit artikel lees je of...

  Lees verder

  Deze emoties na scheiding kun je verwachten

  21 april 2023

  Het is absoluut normaal om allerlei heftige emoties te voelen bij een scheiding. Er wordt bij scheiding vaak gesproken over de ‘verliescirkel’ of de ‘rouwcurve’: van ontkenning, woede, onderhandelen en depressie, naar...

  Lees verder

  Na de scheiding

  13 juli 2022

  Ook na je scheiding staat Uitelkaar.nl voor jullie klaar met de juiste begeleiding. In de praktijk zien wij vaak dat wanneer de scheiding achter de rug is, er toch nog nieuwe zaken opspelen die aandacht vragen. Dit kunnen...

  Lees verder