De omgangsregeling tijdens de vakantie

03 februari 2020

Hebben jij en je ex-partner een omgangsregeling opgesteld voor jullie kind(eren), dan hebben jullie ook nagedacht over de contactmomenten tijdens belangrijke dagen. We hebben het dan over feest- en verjaardagen, maar ook over vakanties. In dit artikel bespreken we waar je aan moet denken als je met je kind naar het buitenland gaat en hoe je de omgangsregeling tijdens de vakantie kunt vormgeven.

Pagina inhoud

  Gescheiden met kind op vakantie

  Tijdens schoolvakanties zijn kinderen veel thuis. Het is dan ook belangrijk dat jullie goede afspraken maken over waar de kinderen dan zijn. In veel gevallen zijn kinderen de ene vakantie bij de ene ouder en de andere bij de ander. Een andere optie is elke vakantieperiode te verdelen: de helft van de tijd bij de ene ouder en de andere helft bij de ander.

  Lees meer over de omgangsregeling

  Toestemming van de andere ouder

  Je wilt natuurlijk ook als je gescheiden bent met je kind naar het buitenland op vakantie kunnen. Het is verstandig (en verplicht) dit altijd eerst met je ex-partner te overleggen.

  Je kunt dan ook aan je ex-partner vragen om een toestemmingsformulier in te vullen. Bij kinderen onder de 16 kan de douane hier zelfs om vragen. Je kunt het toestemmingsformulier gratis downloaden op de website van Rijksoverheid. Het is verstandig om ook het volgende bij je te hebben op reis:

  • Geboorteakte van je kind
  • Een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft
  • Het ouderschapsplan
  • Het toestemmingsformulier

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Omgangsregeling in het ouderschapsplan

  Jullie leggen de afspraken rond de omgangsregeling tijdens vakanties vast in het ouderschapsplan. Soms spreken ex-partners hierbij ook af dat zij enkel een aaneengesloten periode met kinderen op vakantie mogen. Jullie kunnen hierin afspraken maken voor komende jaren of vastleggen dat jullie elk jaar een nieuwe verdeling maken.

  Het is hoe dan ook aan te raden ook aan de kinderen te vragen wat zij willen. Zij spenderen veel vrije tijd bij een of beide ouders, dus het is belangrijk dat zij zich hier goed over voelen om het ouderschapsplan te laten slagen.

  Omgangsregeling voorbeeld Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Wat is de beste omgangsregeling voor je kind?

  15 mei 2024

  “Wat is de beste omgangsregeling voor mijn kind?” Dat is een hele goede vraag en eigenlijk ben jij, samen met je (ex-)partner, de enige die deze vraag kan beantwoorden. Er is namelijk geen ‘beste’ omgangsregeling. Een...

  Lees verder

  Omgangsregeling voorbeeld

  14 mei 2024

  Heb je behoefte aan een voorbeeld van de omgangsregeling om je beter voor te bereiden op het opstellen van een dergelijke regeling? Goed idee! Je goed informeren en voorbereiden op de afspraken die jullie over de omgang van...

  Lees verder

  Verdeling feestdagen bij scheiding: do's en don’ts

  05 december 2023

  Als jullie gaan scheiden en jullie hebben kinderen dan moeten jullie een omgangsregeling treffen. Maar hoe gaan jullie om met de omgangsregeling bij bijvoorbeeld verjaardagen of kerstdagen? Lees hier de do’s en don’ts bij...

  Lees verder