Minder ruzie: in 3 stappen praten jij en je partner minder langs elkaar heen

18 juni 2019

In een relatie is goede communicatie essentieel. Dat ligt natuurlijk voor de hand, maar omdat het zo belangrijk is, besteden we hier graag aandacht aan. Goede communicatie in een relatie is niet alleen belangrijk voor het gevoel van verbinding, maar ook omdat je met een heleboel praktische zaken te maken krijgt. Als je samen bent, maak je aan de lopende band afspraken met elkaar: over uitgaven, boodschappen, wat jullie doen in het weekend en wie de hond uitlaat. In de praktijk praten mensen gemakkelijk langs elkaar heen. Zeker wanneer er relatietwijfels of spanningen zijn of we minder tijd en aandacht hebben voor elkaar, gebeurt dit sneller. In dit artikel vind je 3 tips om minder langs elkaar heen te praten in je relatie.

Pagina inhoud

    Communiceren met je (ex-)partner: tips en tricks

    De voordelen van minder langs elkaar heen praten

    Wanneer je jullie communicatie verbetert door simpelweg minder langs elkaar heen te praten, kan dit een groot verschil maken in hoe je jullie relatie ervaart. Er ontstaat meer begrip voor elkaar en er zijn minder vooroordelen. Het gevolg hiervan is niet alleen meer verdieping, maar ook de kans op oplossingen in een ruzie of overeenstemming wordt groter. Genoeg reden om de onderstaande tips eens te proberen!

    1. Maak het concreet

    'Ruim jij de keuken verder op?' kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Het kan betekenen dat dit vandaag, morgen of volgende week moet gebeuren. Het kan betekenen dat de afwas gedaan moet worden of dat juist alle kastjes nagekeken moeten worden op oude voedingswaren. Je ziet al waar dit naartoe gaat: verwachtingen tussen twee mensen die niet overeenkomen. Jij denkt: 'waarom doet hij dat niet gewoon even.' Terwijl hij denkt: 'dit kan overmorgen ook wel.' Hij bedoelt dat je naast de afwas doen ook de vuilniszak buiten zet, maar zij ruimt slechts de vaatwasser leeg. Zeker in het drukke leven van alledag kan deze geschetste situatie voor stellen al een reden zijn voor ruzie, want 'ik moet ook altijd alles voor je voorkauwen.' Klinkt dit herkenbaar?


    Tip 1 is dan ook: concretiseer en wees specifiek. Beschrijf wie iets doet, wat, waar en wanneer. Zodra wat je zegt op meerdere manieren te interpreteren valt, geeft dit mogelijkheid tot verkeerde verwachtingen. Vraag dus liever: 'Schat, wil jij vanmiddag de boodschappen opruimen en de afwas in de machine zetten?' en geniet later op de dag van een opgeruimde keuken!

    Minder-ruzie-in-3-stappen-praten-jij-en-je-partner-minder-langs-elkaar-heen-Uitelkaar.nl

    2. Check of je hetzelfde bedoelt

    'Ik heb een de buren uitgenodigd voor een biertje vanavond', zegt Paul enthousiast, 'want ik weet dat je dat altijd zo leuk vindt en je zei dat je behoefte had aan een ontspannen avondje.' Waarop Monique boos reageert dat ze daar helemaal geen zin in heeft en vraagt of ze de buren niet af kunnen melden. Paul snapt er niks van: hij bedoelde het zo goed en dacht juist behulpzaam te zijn. Wat gaat hier mis?


    Om een gesprek zuiverder te maken, is het belangrijk zeker te weten dat je hetzelfde bedoelt met een bepaald onderwerp, voorwerp of concept. In het bovenstaande voorbeeld hebben Paul en Monique duidelijk een ander beeld bij de inhoud van een ontspannen avond. Terwijl Paul ontspanning ziet als iets leuks doen met vrienden, betekent dit voor Monique juist samen een film kijken of een boek lezen.


    Tip 2 is dan ook: definieer aan het begin van een gesprek of vraag tussendoor na wat de ander met een term bedoelt. Simpelweg vaker vragen: 'Wat bedoel je daarmee?' doet wonderen. Doe dit af en toe ook juist wanneer je denkt dat je ergens hetzelfde over denkt. Het antwoord van je partner kan verrassend zijn!

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    3. Pas LSD toe

    Luisteren: we vinden het lastiger dan je denkt. Sterker nog: wanneer je denkt, kun je niet luisteren! Je kent vast het gevoel dat je op het puntje van je tong moet bijten om niet direct te reageren of door de ander heen te praten. Dit komt omdat we vaak niet honderd procent met onze aandacht bij de ander zijn, maar ook voor een gedeelte bij onszelf. We associëren wat de ander zegt direct met wat er in ons omgaat, onze ervaringen en meningen. Hierdoor ontstaan irritaties, ontstaat onbegrip en loop je het risico beiden je eigen verhaal af te draaien zonder overeenstemming te vinden.


    Actief luisteren betekent dat je met je volle aandacht bij de ander bent. Je probeert je in te leven en de ander te begrijpen, zelfs wanneer je het er niet mee eens bent of het veel emotie oproept. Tip 3 is dan ook: pas LSD toe. LSD betekent in deze context: luisteren, samenvatten en doorvragen. Luister actief naar de ander, vat vervolgens kort samen wat jij hebt begrepen uit het verhaal en vraag of dit klopt. Ook kun je verduidelijking vragen en vervolgvragen stellen.

    Twijfel je aan je relatie?

    Mocht je ondanks deze communicatietips twijfelen aan je relatie, dan is het een goed idee je meer in dit onderwerp te verdiepen. Hoe ontstaan deze twijfels, wat betekenen ze en hoe ga je ermee om? Is relatietwijfel altijd reden om uit elkaar te gaan? Ontdek in dit artikel wat je moet doen bij relatietwijfel!

    Communiceren met je (ex-)partner: tips en tricks Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Scheiden: partner vertellen dat je wil scheiden

    20 februari 2024

    Als je er zeker van bent dat je wilt scheiden, moet je dit aan je partner vertellen. Dit kan lastig zijn. Het beste is om dit te doen in een persoonlijk gesprek. Je kunt in dit gesprek uitleggen waarom het voor jou beter is...

    Lees verder

    10 tips voor uit elkaar gaan met pubers

    08 januari 2024

    Jij en je (ex-)partner hebben besloten om zonder elkaar verder te gaan. En nu vinden jullie het tijd om deze vervelende boodschap aan de kinderen te vertellen. Voor kleine kinderen is een scheiding vaak een abstract begrip...

    Lees verder

    Valentijnstips voor je relatie

    14 februari 2023

    Bij Uitelkaar.nl zien we vaak dat stellen uit elkaar zijn gegroeid. Zoals iedereen eigenlijk wel weet is een relatie, of eigenlijk de liefde, hard werken. Het vraagt tijd, aandacht en toewijding. En soms, soms loopt het...

    Lees verder