De kinderrekening bij co-ouderschap: zo bereken je welke bedragen jullie storten

15 december 2023

De kinderrekening: een populaire manier voor co-ouders om samen de kosten van het kind te delen en te betalen. Maar hoe bereken je hoeveel geld er op de kinderrekening komt? En welke kosten mag je van de kinderrekening betalen? Hieronder lees je hoe jullie de bedragen het beste berekenen en waar je dan op moet letten.

Pagina inhoud

    De kinderrekening in plaats van kinderalimentatie

    De kinderrekening komt in plaats van de kinderalimentatieregeling. Je moet samen met je (ex-)partner in het ouderschapsplan aangeven van welke van de twee regelingen jullie gebruik willen maken. Als jullie kiezen voor een kinderrekening, dan maken jullie hier duidelijke afspraken over,  zoals welk bedrag jullie op de rekening storten en hoe vaak.

    Het kiezen voor een kinderrekening heeft gevolgen voor jullie. Zo kan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) bij het uitblijven van het zetten van geld op de kinderrekening, dit bedrag niet innen bij je (ex-)partner. Dit kan een nadeel voor jullie zijn. Er zitten ook voordelen aan een kinderrekening. In dit artikel vind je een overzicht van een aantal voor- en nadelen bij een kinderrekening

    De berekening kinderrekening en de verschillende keuzes 

    Om te berekenen welk bedrag jullie op de kinderrekening moeten storten, bepaal je allereerst wat de draagkracht van jullie allebei is. Daarna bereken je hoeveel jullie kind nodig heeft. Je hebt vrijheid om samen tot een bedrag te komen dat bij jullie situatie past, maar wees ervan bewust dat er wettelijke normen zijn voor kinderalimentatie. Als jullie berekening afwijkt van de gestelde normen, kan het zijn dat de rechter de berekening niet goedkeurt. 

    Berekening door een expert

    Om te voorkomen dat de rechter jullie berekening niet goedkeurt, laat je de berekening doen door een expert. Jullie kunnen de berekening van de expert daarna wel als uitgangspunt nemen en de berekening enigszins aanpassen aan jullie persoonlijke wensen. Licht jullie overwegingen dan wel toe in het ouderschapsplan. 

    Berekening zelf doen

    Als jullie toch besluiten de berekening zelf te maken, let er dan op dat jullie een eerlijk bedrag overeenkomen dat in verhouding is met wat jullie kunnen betalen: jullie draagkracht. Houdt er ook rekening mee wat het belang van jullie kind is en hoeveel kosten jullie kind maakt. 

    Jullie kunnen ervoor kiezen om de kinderbijslag en andere toeslagen op de kinderrekening te storten. Jullie kunnen er ook voor kiezen om dit gescheiden van elkaar te houden. 

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Bedrag kinderrekening bepalen door middel van kinderalimentatieberekening

    De meeste ouders kiezen ervoor om eerst een kinderalimentatieberekening te doen. Uit de berekening blijkt wat jullie beiden per maand aan het kind kunnen besteden. Dat bedrag kan als uitgangspunt worden genomen bij de afspraken in het ouderschapsplan. Daarna kunnen jullie berekenen welke kosten al door een van jullie worden betaald aan bepaalde zaken, zoals boodschappen. Dit bedrag kan dan van het bedrag van de bijdrage van die persoon worden afgehaald wat hij of zij op de kinderrekening moet storten. 

    Vaak zit het kindgebonden budget in het bedrag wat berekend wordt bij de kinderalimentatieberekening. Het kindgebonden budget zit dan al in het uitgerekende bedrag dat de ouder kan bijdragen aan de kosten voor de kinderen. Als je het bedrag laat bepalen door middel van de kinderalimentatieberekening, hoef je in de meeste gevallen dus niet apart het kindgebonden budget op de kinderrekening te zetten. 

    Lees meer over de kinderrekening

    Verblijfskosten verrekenen op kinderrekening

    Soms heeft één ouder zo weinig inkomen dat de andere ouder naast de kinderrekening ook geld stort op de rekening van de ouder die niet veel te besteden heeft. Dit is een tegemoetkoming in de verblijfskosten van het kind. Het gaat dan om de kosten die het kind maakt door ergens te verblijven. Als het kind bij jou verblijft, dan maakt het kind bijvoorbeeld kosten voor de huur, het eten en het gas, water en licht.

    Verblijfsoverstijgende kosten verrekenen op kinderrekening

    Alle kosten die niet vallen onder verblijfskosten, zoals kosten voor contributie, abonnementen en verzekeringen heten verblijfsoverstijgende kosten. 

    Wat precies onder verblijfsoverstijgende kosten valt, hangt af van hoe jullie een en ander regelen. Jullie als ouders kunnen zelf kiezen of jullie kind bijvoorbeeld één fiets heeft of dat het kind bij jullie beiden een fiets krijgt. Als er maar één fiets is, dan vallen die kosten onder verblijfsoverstijgende kosten en kan het van de kinderrekening worden betaald. In het andere geval betalen ouders dit vaak zelf (tenzij ze dit anders afspreken).

    Wie doet de berekening?

    Het is aan jullie om te bepalen wie de berekening doet voor de bijdrage op de kinderrekening. Jullie doen er in ieder geval goed aan te allen tijde de normen voor een kinderalimentatieberekening als uitgangspunt te nemen.

    Jullie kunnen ervoor kiezen zelf of een ervaren advocaat of mediator de berekening te laten doen. Maak hier duidelijke afspraken over zodat er later geen discussie kan ontstaan. Het is aan te raden om dit door een onafhankelijke partij te laten doen die ervaring heeft met het maken van zulke berekeningen. Uitelkaar.nl laat deze berekening door het (LBIO) doen. 

    Het openen van een kinderrekening: de voor- en nadelen Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Het openen van een kinderrekening: de voor- en nadelen

    12 december 2023

    Als je overweegt met je ex-partner een kinderrekening te openen voor het verdelen van de kosten van jullie kind moet je op de hoogte zijn van de voor- en nadelen. Het is namelijk aan jou en je (ex-)partner om te bepalen of...

    Lees verder

    Wat is een kinderrekening?

    12 juli 2022

    Een kinderrekening openen bij scheiding is wat veel ouders tegenwoordig overwegen. Deze overweging is belangrijk, want er is een aantal punten die bij een kinderrekening komen kijken, die jullie moeten weten voordat jullie...

    Lees verder

    De te maken afspraken bij een gezamenlijke kinderrekening

    26 maart 2020

    Als je samen met je (ex-)partner een kinderrekening wilt openen bij de scheiding, dan kan dat. Het is wel belangrijk dat jullie goede afspraken maken. Doen jullie dat niet? Dan zullen jullie vroeg of laat in conflict raken...

    Lees verder