De te maken afspraken bij een gezamenlijke kinderrekening

26 maart 2020

Als je samen met je (ex-)partner een kinderrekening wilt openen bij de scheiding, dan kan dat. Het is wel belangrijk dat jullie goede afspraken maken. Doen jullie dat niet? Dan zullen jullie vroeg of laat in conflict raken en dat wil niemand. Maar welke afspraken maak je dan?

Pagina inhoud

    Duidelijke en rechtsgeldige afspraken bij een kinderrekening

    Om een kinderrekening goed te laten werken en om zekerheid te hebben dat de afspraken rechtsgeldig zijn, is het belangrijk om goede en helder geformuleerde afspraken te maken in het ouderschapsplan. Jullie zetten ook beiden je handtekening onderaan het ouderschapsplan.

    Als jullie voor het eerst een ouderschapsplan maken en het huwelijk ontbinden of het geregistreerd partnerschap beëindigen, dan worden jullie afspraken verplicht gecontroleerd door een advocaat.

    Als jullie de afspraken later wijzigen, dan is dat niet verplicht, maar is het wel verstandig om de afspraken te laten controleren door een juridisch expert.

    Jullie afgesproken regels rondom de kinderrekening zijn essentieel om het plan goed te laten werken. Hoofdregel is dus: heldere, duidelijke, ondubbelzinnige, begrijpelijke, transparante afspraken. Hier volgt een lijst met afspraken die minimaal in het ouderschapsplan moeten staan bij een gezamenlijke kinderrekening.

    Lees meer over de kinderrekening

    Dit spreek je tenminste af over de bedragen:

    • Spreek bedragen af die vast staan, waar geen onderhandeling over mogelijk is.

    • Bespreek welk bedrag en door welke ouder er op de rekening wordt gestort.

    • Spreek af wanneer het geld op de rekening komt te staan.

    • Spreek af of beide ouders het geld mogen gebruiken of dat één ouder alleen een toeziend oog heeft.

    • Als beide ouders het geld mogen gebruiken: spreek af hoeveel geld er vrij besteed mag worden (voor bijvoorbeeld een ijsje of een bezoek aan de dierentuin).

    • Spreek af dat de kinderbijslag op de kinderrekening wordt gezet. Spreek ook af hoe jullie de toeslagen en het kindgebonden budget willen regelen. Storten jullie dit ook op de kinderrekening of staat dat los van jullie berekening en wat er op de kinderrekening komt te staan?

    • Beschrijf dat jullie een nieuwe berekening maken wanneer er sprake is van inkomensverlies van een van jullie, wanneer er sprake is van een gewijzigde situatie of als de kinderrekening niet goed blijkt te werken.

    Let op: de bedragen die op de kinderrekening komen te staan moeten redelijk zijn en voldoen aan de behoefte van jullie kind en de draagkracht van jullie. Jullie hebben dus beperkte vrijheid over de vast te stellen bedragen. Als je er zeker van wil zijn dat jullie voldoende op de kinderrekening zetten, kun je de kinderalimentatie berekening van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) als uitgangspunt nemen.

    Dit spreek je tenminste af over toestemming voor betalingen:

    • Zet vast voor welke dingen gezamenlijke toestemming nodig is.

    • Spreek af hoe en wanneer jullie samen beslissen over het kopen/betalen van iets waar gezamenlijke toestemming voor nodig is.

    • Spreek af dat je in ieder geval tweezijdig toestemming nodig hebt bij het inschrijven bij een sportschool, voor het kopen van dure merkkleding, voor het afsluiten van abonnementen etc. want dit heeft niet alleen invloed op het bedrag dat op de kinderrekening overblijft. Het heeft ook betrekking op jullie meningen wat betreft opvoeding.

    • Spreek af dat als de andere ouder geen toestemming geeft, jullie samen naar andere mogelijkheden kijken of dat jullie een compromis sluiten.

    • Spreek af of bellen voor toestemming voldoende is of dat het schriftelijk moet zijn, zoals een WhatsApp berichtje of een e-mail.

    Dit spreek je tenminste af over veranderde omstandigheden:

    • Spreek af hoe jullie omgaan met persoonlijke (tijdelijke) financiële tegenslagen (die niet gerelateerd zijn aan inkomensverlies), zodat het kind hier niet onder lijdt. Lost de ene ouder het probleem (tijdelijk) op door meer op de kinderrekening te zetten? En hoe gaat de verdeling van het bedrag als de ander de financiële tegenslag weer bovenop gekomen is?

    • Spreek af hoe jullie financieel onvoorziene omstandigheden voor jullie kind oplossen in samenhang met de kinderrekening.

    • Spreek af of jullie de boodschappen voor jullie kind van de kinderrekening afschrijven of dat jullie dit op een andere manier verrekenen (je kunt immers niet altijd precies de boodschappen voor het kind apart betalen van de overige boodschappen).

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    In het kort: waar moet je op letten bij de keuze voor een kinderrekening?

    Het openen van een kinderrekening moet een gezamenlijke keuze zijn, want jullie gaan er (waarschijnlijk) beiden gebruik van maken. Je doet er goed aan om duidelijke afspraken en regels op te stellen. Op die manier heb je de grootste kans dat de kinderrekening goed voor jullie werkt en heeft jullie kind hier ook het meeste voordeel van.

    Jullie hebben grotendeels zelf de regie bij het opstellen van de afspraken, dus zorg dat jullie het beiden eens zijn met de afspraken. Zorg ook dat jullie realistische afspraken maken en de afspraken kunnen nakomen. Het maakt niet uit of jullie co-ouderschap of een andere omgangsregeling aangaan, zolang de afspraken bij een kinderrekening aansluiten op jullie situatie. Weeg de voor- en nadelen van een kinderrekening af en maak vervolgens de beslissing voor het wel of niet openen van een kinderrekening.

    Het openen van een kinderrekening: de voor- en nadelen Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    De kinderrekening bij co-ouderschap: zo bereken je welke bedragen jullie storten

    15 december 2023

    De kinderrekening: een populaire manier voor co-ouders om samen de kosten van het kind te delen en te betalen. Maar hoe bereken je hoeveel geld er op de kinderrekening komt? En welke kosten mag je van de kinderrekening...

    Lees verder

    Het openen van een kinderrekening: de voor- en nadelen

    12 december 2023

    Als je overweegt met je ex-partner een kinderrekening te openen voor het verdelen van de kosten van jullie kind moet je op de hoogte zijn van de voor- en nadelen. Het is namelijk aan jou en je (ex-)partner om te bepalen of...

    Lees verder

    Wat is een kinderrekening?

    12 juli 2022

    Een kinderrekening openen bij scheiding is wat veel ouders tegenwoordig overwegen. Deze overweging is belangrijk, want er is een aantal punten die bij een kinderrekening komen kijken, die jullie moeten weten voordat jullie...

    Lees verder