Boekrecensie: Sloompje Slak - Het gebroken huis

21 november 2018

Sloompje Slak, het gebroken huis, is een kinderboek met een therapeutische knipoog. Het geeft je kind op speelse wijze herkenning met zijn eigen proces rondom de scheiding. Je kind leert dat emoties, zoals verdriet, boosheid en angst, erbij horen. Dat emoties je moe kunnen maken, je er soms zelfs buikpijn van kunt krijgen, dat erover praten oplucht en knuffelen dan erg rustgevend en fijn kan zijn. Dat het lastig kan zijn dat er dingen veranderen, dat het dan extra belangrijk is om een plek te hebben waar je je fijn voelt. Dat afscheid nemen moeilijk kan zijn. Dat je aan nieuwe dingen soms even moet wennen. Dat dromen en fantaseren fijn is.

Pagina inhoud

  Lees meer over kinderboeken bij scheiding

  Sloompje is een slak met een mooie huis en ze heeft een lievelingsknuffel, Nijn. Ze geniet van haar leven en is beste vrienden met Fien, de egel, en Spinkie, de eekhoorn, waarmee ze tikkertje speelt.

  Op een dag breekt Sloompje’s huis in tweeën. Ze is hierdoor heel verdrietig en bang en heeft weinig zin meer om dingen te doen. Ook haar vrienden kunnen haar niet meer opvrolijken. Sloompje probeert haar huisje aan elkaar te lijmen en met touw bij elkaar te houden, maar toch helpt dit niet. Het huisje is niet meer hetzelfde. Na boos te zijn geworden op haar vrienden Fien en Spinkie, komen haar vrienden erachter wat er aan de hand is. Ze kunnen ze zich goed voorstellen dat Sloompje zich zo neerslachtig voelt. Samen komen ze met een oplossing voor het gebroken huisje: een nieuw huisje gemaakt door Créator, twee artistieke muizen.

  Met zijn drieën gaan ze naar Cré en Ator om een huisje te laten bouwen, maar al snel komt Sloompje erachter dat de muizen het niet meer met elkaar kunnen vinden en ruzie met elkaar maken. Dat is niet wat Sloompje wil, maar ze weet niet hoe ze dit moet zeggen. Samen met de assertieve Fien oefent ze hoe ze haar stem kan laten horen om zo te krijgen wat ze wil. Dit werkt en uiteindelijk krijgt Sloompje een prachtig nieuw huisje. Ookal is het anders dan haar eerste huisje, Sloompje probeert het toch weer gezellig te maken en zich er veilig te voelen. Zo is ze weer blij en heeft ze tijd om van het leven te genieten en tikkertje te spelen met haar beste vrienden.

  Op basis van het verhaal van Sloompje helpt het werkboek om kinderen in contact te laten komen met hun emoties. Door middel van tekeningen en het beantwoorden van vragen, worden deze emoties duidelijk gemaakt aan de ouders en omgeving. Ook de ouders spelen hierin een grote rol, want zij mogen meedoen aan de opdrachten die in het boek staan. Zo leren de kinderen samen dat een scheiding niet het einde van de wereld is, maar een nieuw avontuur dat uiteindelijk ook zal wennen.

  Auteur: Claudia Hass
  ISBN: Boek: 9789491920523 Werkboek: 9789491920530
  Jaar van uitgave: 2018
  Uitgever: Bullseye Publishing VOF

  8x kinderboek over scheiding om jonge kinderen te helpen met de verwerking Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Handboek voor scheiding: Uit elkaar dan met elkaar

  26 november 2020

  Uitelkaar.nl heeft het boek 'Uit elkaar dan met elkaar. De 56 vragen over scheiden waarvan je niet wist dat je er een antwoord op nodig had’ uitgegeven. De schrijvers Erwin Wijman en Birgit Vandermeulen schreven het boek...

  Lees verder

  Boekrecensie: Het is maar een scheiding: van wij naar ik

  24 juli 2019

  De man van Marlies verlaat haar plotsklaps omdat hij behoefte heeft aan vrijheid. Marlies blijft ontredderd achter en gaat op zoek naar antwoorden. Ze ontdekt dat hij met een midlifecrisis kampt. Ze onderzoekt haar eigen...

  Lees verder

  8x kinderboek over scheiding om jonge kinderen te helpen met de verwerking

  22 mei 2019

  Wanneer jij en je ex-partner gaan scheiden is het voor jullie kinderen moeilijk te begrijpen wat gebeurt, waarom dit gebeurt en wat dit betekent voor de toekomst. Een kind voelt onzekerheid en soms ook onveiligheid....

  Lees verder