Huisdieren bij scheiding: hoe maken we goede afspraken?

30 januari 2020

Huisdieren bij scheiding: wat doe je met ze? Huisdieren kunnen heel belangrijk zijn voor de kinderen. Denk daar ook aan wanneer jullie afspreken waar hun harige vriendje gaat wonen en wie voor hem gaat zorgen. Hoe maak je goede afspraken over de huisdieren?

Pagina inhoud

  Kosten huisdieren verdelen

  Huisdieren zijn je vaak dierbaar en toch horen zij volgens de wet bij de inboedel van het huis. Bekijk hiervoor jullie huwelijkse voorwaarden indien jullie deze hebben. Wanneer jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd zijn zij onderdeel van de bezittingen die verdeeld moeten worden bij scheiding. Een rechter heeft ooit bepaalt dat beide partners elk een hond kregen bij scheiding: een creatieve oplossing!

  Hierbij hoort - naast de emotionele waarde - ook een economische waarde. Dit betekent in de praktijk dat wanneer een van jullie de zorg van jullie hond op zich neemt, de ander mogelijk meedeelt in de kosten van de zorg. Je kunt dit zien als een soort ‘alimentatie’ voor de hond.

  Kijk of Uitelkaar.nl voor jullie werkt. Maak een gratis proefaccount. Kies eerst je module.

  Omgangsregeling voor huisdieren

  Net als voor de kinderen, is het ook voor de huisdieren mogelijk een omgangsregeling op te stellen. Logisch, want ook aan huisdieren raken we gehecht. Deze moeten jullie dan opnemen in jullie echtscheidingsconvenant. Jullie omschrijven waar jullie hond bijvoorbeeld woont en hoe vaak de ander de hem ziet.

   

   
  Danique van Wijk - Casemanager

  "dieren kunnen last hebben van de spanningen die de scheiding met zich meebrengt. Probeer de rust voor het huisdier te bewaren."

   

  Het maken van goede afspraken over de huisdieren kan één van de ingewikkelde zaken zijn die je moet verdelen bij de scheiding. Als je voor een omgangsregeling voor je huisdier kiest, zijn dit twee opties:

  • Een optie is om de omgangsregeling voor de hond samen te laten vallen met de omgangsregeling die jullie voor de kinderen hebben afgesproken.
  • Een andere optie is om om de week de hond te wisselen van huis. Hou in de gaten dat je het belang van het dier meeweegt. Voor een kat is van locatie wisselen bijvoorbeeld veel minder prettig dan voor een hond.

  Inboedellijst bij scheiding: gratis download Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Waarde inboedel bepalen bij scheiding

  28 mei 2024

  Bij een scheiding is het verdelen van de inboedel niet makkelijk. Vooral als bepaalde spullen voor jullie beiden een emotionele waarde hebben. Onder inboedel verstaan we de spullen in en rondom het huis. Als je getrouwd...

  Lees verder

  Inboedellijst bij scheiding: gratis download

  14 mei 2024

  Je verdeelt bij de scheiding de gezamenlijke bezittingen. Het maakt daarbij verschil of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of in beperkte gemeenschap van goederen. Bezittingen verdelen...

  Lees verder

  Verknochte goederen bij een echtscheiding: hoe zit dat?

  18 september 2023

  Het verdelen van bezittingen kan spanning opleveren bij een scheiding. Vooral als het om spullen of geldbedragen gaat waarvan je vindt dat ze echt alleen bij jou horen en niet bij de ander, kan het moeilijk zijn om te...

  Lees verder