Huisdieren bij scheiding: hoe maken we goede afspraken?

30 januari 2020

Huisdieren bij scheiding: wat doe je met ze? Wanneer de huisdieren belangrijk zijn voor de kinderen is ook hun belang verweven met de zorg en verblijfplaats van hun harige viervoeter. Hoe maak je goede afspraken over de huisdieren?

Pagina inhoud

  Kosten huisdieren verdelen

  Huisdieren nemen een dierbare plaats in binnen het gezin en toch horen zij volgens de wet bij de inboedel van het huis. Bekijk hiervoor jullie huwelijkse voorwaarden indien jullie deze hebben. Wanneer jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd zijn zij onderdeel van de bezittingen die verdeeld moeten worden bij scheiding. Een rechter heeft ooit bepaalt dat beide partners elk een hond kregen bij scheiding: een creatieve oplossing!

  Hierbij hoort - naast de emotionele waarde - ook een economische waarde. Dit betekent in de praktijk dat wanneer een van jullie de zorg van jullie hond op zich neemt, de ander mogelijk meedeelt in de kosten van de zorg. Je kunt dit zien als een soort ‘alimentatie’ voor de hond.

  Lees meer over de inboedellijst

  Omgangsregeling voor huisdieren

  Net zoals omgangsregelingen voor het zien van de kinderen, is het ook voor huisdieren mogelijk een omgangsregeling op te stellen. Logisch ook, want ook aan huisdieren raken we gehecht. Deze moeten jullie dan eveneens opnemen in jullie echtscheidingsconvenant. Jullie omschrijven waar jullie hond bijvoorbeeld woont en hoe vaak de ander de hem ziet.

  Het maken van goede afspraken over de huisdieren valt onder één van de ingewikkelde zaken die je verdeelt bij de scheiding. Om het je wat makkelijker te maken zou je gebruik kunnen maken van een van deze twee opties:

  • Een optie is om de hond mee te laten doen met de omgangsregeling of zorgregeling die jullie voor de kinderen hebben afgesproken.
  • Een andere optie is om om de week de hond te wisselen van huis. Belangrijk is natuurlijk wel het belang van het dier meewegen, want voor een kat is van locatie wisselen veel minder prettig dan voor een hond.