Hoe geregistreerd partnerschap ontbinden als je samen kinderen hebt?

08 januari 2024

Ben jij een geregistreerd partnerschap aangegaan en heb je kind(eren) onder de 18 jaar en wil je graag weten hoe je het geregistreerd partnerschap kunt ontbinden? Lees hier in dit artikel meer over.

Pagina inhoud

  Hoe regel je de ontbinding van je geregistreerd partnerschap als je samen kinderen hebt?

  Om een geregistreerd partnerschap te kunnen ontbinden moet er een beëindigingsovereenkomst opgesteld worden. Dit document is vergelijkbaar met een echtscheidingsconvenant (of scheidingsplan). Hierin staan de gemaakte afspraken over de woning, pensioen en andere belangrijke zaken. 


  Wanneer er wel kinderen onder de 18 jaar in het spel zijn, ben je verplicht om naast het beëindigingsovereenkomst ook een ouderschapsplan op te stellen. In het ouderschapsplan stel je de afspraken over de kinderen vast. Ook ben je met minderjarige kinderen verplicht om de ontbinding door de rechter te laten goedkeuren. 


  Wanneer er geen minderjarige kinderen bij betrokken zijn, hoeft de ontbinding van het geregistreerd partnerschap niet door de rechter goedgekeurd te worden. Dit is mogelijk via een advocaat of een notaris. Een voorwaarde is wel dat beide partners het met elkaar eens moeten zijn. Als je het niet met elkaar eens bent of één van de twee wilt scheiden, moet je alsnog langs de rechter om de ontbinding aan te vragen.  


  Wil je meer inhoudelijke informatie over het ontbinden van een geregistreerd partnerschap? Lees dan ook deze blog


  De beëindigingsovereenkomst

  De beëindigingsovereenkomst komt overeen met een scheidingsplan (of echtscheidingsconvenant) die je opstelt als je een huwelijk wilt ontbinden. In deze overeenkomst stel je afspraken op die te maken hebben met het verdelen van wat jullie met elkaar delen. De onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld jullie gezamenlijke spullen, het huis, de huisdieren, jullie vermogen, verzekeringen, auto’s, schulden enzovoort. 


  Het ouderschapsplan

  Een ouderschapsplan is een document die je samen met je (ex)-partner opstelt om afspraken over de kinderen vast te leggen. Bij deze afspraken is het altijd van belang dat ze opgesteld worden in het belang van de kinderen. Een ouderschapsplan is altijd verplicht bij kinderen onder de 18 jaar. Dit geldt ook als je niet getrouwd bent. Lees hier meer over het ouderschapsplan. 


  Regel de ontbinding van je geregistreerd partnerschap via Uitelkaar.nl

  Voor het ontbinden van het geregistreerd partnerschap kun je ook terecht bij Uitelkaar.nl. Als je wel kinderen onder de 18 jaar hebt, kies je bij de modules voor de combinatie scheidings- en ouderschapsplan. Als je in aanmerking komt voor subsidie betaal je maar €39 per persoon. 


  Het voordeel als je gaat scheiden via Uitelkaar.nl is dat je de afspraken via ons online platform maakt en je dus aan je scheidings- en ouderschapsplan kan werken wanneer het jou uitkomt. Daarnaast krijg je tijdens het hele proces onbeperkt begeleiding van een persoonlijke casemanager, die klaarstaat om jouw vragen te beantwoorden en tips geeft. Lees hier meer over onze modules en de kosten

   

  Geregistreerd partnerschap ontbinden Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Geregistreerd partnerschap ontbinden

  15 mei 2024

  Een geregistreerd partnerschap ontbinden, ofwel beëindigen, kan met of zonder tussenkomst van een rechter. Of het zonder de rechter kan, ligt eraan of jullie minderjarige kinderen hebben en of jullie samen afspraken kunnen...

  Lees verder

  Scheiden bij geregistreerd partnerschap: hoe werkt dat?

  08 januari 2024

  Niet elk stel kiest ervoor om in het huwelijksbootje te stappen, maar wil wel graag officieel als partners beschouwd worden. In dit geval is geregistreerd partnerschap een goede optie. In dit artikel lees je wat een...

  Lees verder