Ouderschapsplan

Een goed ouderschapsplan is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een scheiden met kinderen. Het Uitelkaar.nl platform is opgesteld door ervaren echtscheidingsadvocaten waarmee je online een ouderschapsplan kunt opstellen.

Test vrijblijvend of Uitelkaar.nl voor jullie werkt.

Start gratis proefaccount

Bel: 085 - 070 2500

Goede afspraken voor jullie kinderen

Wanneer is een ouderschapsplan verplicht? Hoe ziet een ouderschapsplan eruit? Waar moet het aan voldoen? Als je een kind hebt, is een goed ouderschapsplan misschien wel het belangrijkste van de scheiding.

Ouderschapsplan

Afspraken die je in een ouderschapsplan maakt:

 • Verdeling van de zorg en opvoeding van de kinderen
 • Co-ouderschap/ geen co-ouderschap
 • Dagen en tijdstippen waar de kinderen zijn
 • Hoe het brengen en halen geregeld wordt
 • Regeling rond feestdagen, verjaardagen en andere bijzondere dagen
 • Verdeling van de vakanties
 • De hoogte van de kosten voor de zorg
 • Berekening van de kinderalimentatie
 • Wijze van elkaar informeren en hoe vaak
 • Wijze van samen beslissingen nemen en waarover
 • Adres waar de kinderen worden ingeschreven
 • Hoe het contact met vrienden en familie wordt geregeld

Wat staat er in een ouderschapsplan?

In het ouderschapsplan staat hoe je de zorg en opvoeding van de kinderen regelt. Je legt daarin de afspraken vast en beschrijft ook hoe je omgaat met veranderingen in de toekomst. Je maakt het plan samen en betrekt als dat kan je kinderen. Hoe beter je samen nadenkt over deze afspraken, hoe groter de kans dat ze straks goed werken.

Wanneer is een ouderschapsplan verplicht?

Als je uit elkaar gaat, ben je verplicht om een ouderschapsplan te maken als je een kind jonger dan 18 jaar hebt. Ook als je niet getrouwd bent, maar wel gezamenlijk gezag hebt over je kind, ben je verplicht een ouderschapsplan te maken.

Hulp nodig bij het opstellen van het ouderschapsplan?

Je krijgt stap voor stap alle benodigde informatie voor het opstellen van een ouderschapsplan. Op basis van de intakeantwoorden van jij en jouw (ex-)partner komt het platform met voorbeelden van afspraken die bij jullie passen. Je kunt deze zelf verder aanpassen. Als je vragen hebt, staat onze casemanager klaar. Mochten jullie er samen niet uitkomen, dan kun je het ouderschapsplan opstellen met behulp van mediation.

Belang van kinderen voorop

Onze casemanagers, advocaten en mediators houden nadrukkelijk rekening met de belangen van jullie kinderen. Dat doet de rechter ook. Vanaf 12 jaar kunnen kinderen gehoord worden door de rechter.

Dit houdt in dat ze mogen aangeven wat zij willen rondom de echtscheiding van hun ouders. Lees meer over kinderhoorrecht.

Tip van de expert

Voor kinderen tussen de 10 en 23 jaar heeft Villa Pinedo een buddy-app waarmee kinderen van gescheiden ouders ervaringen kunnen delen.

Hoe werkt Uitelkaar.nl

Het proces van uit elkaar gaan kan lang duren, waarbij kosten én emoties oplopen. Als je in goed overleg uit elkaar wilt gaan biedt Uitelkaar.nl een online platform waarbij je onder begeleiding je ouderschapsplan kunt maken.

Hierdoor bepaal je zelf het tempo en werk je stap voor stap toe naar het maken van afspraken over alle onderwerpen die voor jullie relevant zijn. Dat bespaart tijd, geld én negatieve energie.

Doordat je zelf controle hebt, maak je beter doordachte afspraken voor de kinderen. Dit vermindert de (langdurige) negatieve gevolgen voor jezelf, jouw (ex-)partner én kinderen.

Een casemanager biedt gedurende het hele proces ondersteuning. Hierdoor is er altijd een neutrale partij die beoordeelt of de afspraken goed doordacht en in balans zijn. Dat bespaar je veel tijd, negatieve emotie en geld.

 • Zelf afspraken maken
 • In eigen tijd en tempo
 • Persoonlijke ondersteuning

Gratis proefaccount