Hoe erg is een geheim in een relatie?

23 september 2020

Iedereen waardeert eerlijkheid en voor sommigen is het zelfs een dealbreaker in een relatie. Sommige stellen bespreken elk klein dingetje waar ze mee zitten met elkaar en bij andere stellen gaat het meer over de grote lijnen in de relatie. Maar is het echt zo erg om af en toe een geheim achter te houden voor je partner?

Pagina inhoud

  Kleine leugen tegenover grote leugen

  Bij geheimen komen leugens kijken, van “ik vind je jurk prachtig” tot aan “ik ben helemaal niet vreemdgegaan” terwijl dit misschien niet waar is. Leugens kunnen heel klein zijn, maar ook heel groot. En waarom liegen we eigenlijk? Het merendeel van de tijd is het om de ander geen pijn te doen en daarom vertel je een klein leugen. Bijvoorbeeld als iemand je vraagt wat je van de nieuwe jurk vindt. Zij straalt helemaal en is heel gelukkig met haar nieuwe aankoop, dus waarom zou je haar pret verzieken? Maar soms liegen we terwijl we weten dat we fout zitten en iets heel ergs hebben gedaan. Bijvoorbeeld met vreemdgaan. Als je partner aan je vraagt of er iets gebeurt is vrijdagnacht en jij ontkent dat keihard terwijl er wel wat is gebeurd met een ander, dan is het een grote leugen. Een leugen die je vertelt om jezelf te beschermen, niet je partner (ookal vertel je jezelf dat het voor je partner is). Dan kan het tussen jullie in komen te staan en de relatie kapot maken.

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Stilzwijging

  Natuurlijk zijn er ook veel geheimen waar je het nooit over hebt. Dingen die nooit ter sprake zijn gekomen en waarvan je ze ook vermijdt, bewust of onbewust. Is stilzwijgen ook oneerlijk? Of ligt het eraan of dit bewust of onbewust is gebeurd?

  Vooral als je elkaar bijvoorbeeld net leert kennen, verzwijg je vaak de wat minder leuke dingen aan jezelf en van je verleden. Je weet dat iedereen wel bagage heeft, maar om dit meteen de eerste date op tafel te leggen is misschien wat teveel van het goede. Dus in feite hou je dan een geheim door te zwijgen. Mocht je elkaar vaker gaan zien en je krijgt een relatie met elkaar dan is het wel belangrijk om je bagage op een gegeven moment prijs te geven. Liever iets te vroeg dan te laat . Anders zit je straks met iemand in een relatie die je eigenlijk helemaal niet kent.

  Uiteindelijke heeft iedereen wel geheimen voor elkaar, vaak dingen waar we eigenlijk niet eens over nadenken of expres achterhouden. En hopelijk geen geheimen die heel de relatie op zijn kop kunnen zetten. Dus ookal is eerlijkheid een goed iets om naar te streven, het blijft zo dat je iemand nooit helemaal zal kennen. Dat is misschien maar goed ook, want wie wil nou elke gedachte weten van de ander op elk moment van de dag?! Maar mochten jullie dit anders zien, horen we het graag.

  Communiceren met je (ex-)partner: tips en tricks Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  10 tips voor uit elkaar gaan met pubers

  03 augustus 2021

  Jij en je (ex-)partner hebben besloten om zonder elkaar verder te gaan. En nu vinden jullie het tijd om deze vervelende boodschap aan de kinderen te vertellen. Voor kleine kinderen is een scheiding vaak een abstract begrip...

  Lees verder

  5 tips voor een succesvolle vakantie

  26 juli 2021

  Ieder jaar zie je na de vakantie een grote piek in het aantal scheidingen. Veel stellen, waarvan de relatie toch al niet helemaal soepel verloopt, proberen de relatie nog vaak nieuw leven in te blazen tijdens de vakantie....

  Lees verder

  Hoe laat je je waardering zien voor je partner?

  05 oktober 2020

  Waardering tonen voor je partner is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je partner blij te houden. Maar hoe doe je dit? Valentijnsdag is leuk, maar het is niet te doen om elke dag als een Valentijnsdag te...

  Lees verder