Wat zijn de fiscale gevolgen van verhuizen na scheiding?

11 mei 2020

Wanneer jullie gaan scheiden en een eigen woning hebben dan heeft de scheiding fiscale gevolgen voor jou en je (fiscale) partner. Wat zijn die gevolgen en waar moet je rekening mee houden?

Pagina inhoud

    Jij verlaat de woning

    Wanneer je je eigen woning verlaat kan het zijn dat jullie afspreken dat je nog (een deel) van de hypotheek blijft betalen. Van de belastingdienst mag je deze rente twee jaar lang blijven aftrekken als je nog (mede) eigenaar bent van de woning. De betaalde rente over de woning en het eigenwoningforfait kan opgegeven worden als partneralimentatie voor je partner. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van je woning. Deze waarde stelt je gemeente jaarlijks vast.

    Lees meer over fiscale gevolgen bij scheiding

    Jij blijft in de woning

    Wanneer je in jullie huis blijft wonen, kun je je eigen betaalde hypotheekrente aftrekken van de belasting. Op de website van de Belastingdienst vind je informatie wat je moet doen als je (ex-)partner nog een deel van de hypotheekrente betaalt. Het kan fiscaal voordelig zijn om het betalen van deze hypotheekrente in de vorm van partneralimentatie te doen.

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Aandachtspunten bij verkoop woning of het uitkopen van je (ex-)partner

    Er zijn een aantal fiscale aandachtspunten als jullie de woning verkopen of als je je (ex-)partner uitkoopt. Houd rekening met het volgende:

    • Koop pas een nieuwe woning als jullie echtscheidingsconvenant bij de rechtbank is ingediend. Anders valt de nieuwe woning ook nog onder de gemeenschap van goederen. 
    • Als de woning op naam van jullie beiden staat, zal je de hypotheekverstrekker moeten verzoeken de hypotheek op een naam te zetten. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Vraag vooraf bij je bank/hypotheekverstrekker of ze akkoord gaan om het op een naam te zetten. 
    • Om je (ex-)partner uit te kopen zal je mogelijk een nieuwe lening moeten afsluiten. Let op welke fiscale regels van toepassing zijn, bijvoorbeeld de zogenaamde bijleenregeling van de Belastingdienst.

    Een fiscalist, een financieel adviseur of de Belastingdienst zelf kunnen je informeren over de verkoop van de woning of het uitkopen van je (ex-)partner.

    Verhuizen na scheiding: met deze checklist vergeet je niets Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Waar moet ik wonen na scheiding?

    01 augustus 2023

    Waar moet je wonen na scheiding? Het vinden van een woonruimte na de scheiding is niet altijd makkelijk. Als je samen een koopwoning hebt, kan een van jullie misschien in de woning blijven wonen. Dat moet financieel wel...

    Lees verder

    Verhuizen na scheiding: met deze checklist vergeet je niets

    21 februari 2023

    Kun je verhuizen tijdens de scheiding? En wie vertrekt er, of gaan jullie beiden? En hoe werkt verhuizen na de scheiding? Deze vragen zijn heel normaal en logisch. In dit artikel lees je wat je mogelijkheden zijn tijdens en...

    Lees verder

    Samenwonen en uit elkaar: met of zonder samenlevingscontract

    24 januari 2023

    Hoe werkt het als je uit elkaar gaat en alleen samenwonend bent en geen kinderen hebt? Je hoeft dan niet naar de rechter om uit elkaar te gaan. Wat je moet regelen hangt af van jouw situatie. Hebben jullie samen wel...

    Lees verder