Wat zijn de fiscale gevolgen van verhuizen na scheiding?

11 mei 2020

Wanneer jullie gaan scheiden en een eigen woning hebben dan heeft de scheiding fiscale gevolgen voor jou en je (fiscale) partner. Wat zijn die gevolgen en waar moet je rekening mee houden?

Pagina inhoud

  Jij verlaat de woning

  Wanneer je je eigen woning verlaat kan het zijn dat jullie afspreken dat je nog (een deel) van de hypotheek blijft betalen. Van de belastingdienst mag je deze rente twee jaar lang blijven aftrekken als je nog (mede) eigenaar bent van de woning. De betaalde rente over de woning en het eigenwoningforfait kan opgegeven worden als partneralimentatie voor je partner. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van je woning. Deze waarde stelt je gemeente jaarlijks vast.

  Lees meer over fiscale gevolgen bij scheiding

  Jij blijft in de woning

  Wanneer je in jullie huis blijft wonen, kun je je eigen betaalde hypotheekrente aftrekken van de belasting. Op de website van de Belastingdienst vind je informatie wat je moet doen als je (ex-)partner nog een deel van de hypotheekrente betaalt. Het kan fiscaal voordelig zijn om het betalen van deze hypotheekrente in de vorm van partneralimentatie te doen.

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Aandachtspunten bij verkoop woning of het uitkopen van je (ex-)partner

  Er zijn een aantal fiscale aandachtspunten als jullie de woning verkopen of als je je (ex-)partner uitkoopt. Houd rekening met het volgende:

  • Koop pas een nieuwe woning als jullie echtscheidingsconvenant bij de rechtbank is ingediend. Anders valt de nieuwe woning ook nog onder de gemeenschap van goederen. 
  • Als de woning op naam van jullie beiden staat, zal je de hypotheekverstrekker moeten verzoeken de hypotheek op een naam te zetten. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Vraag vooraf bij je bank/hypotheekverstrekker of ze akkoord gaan om het op een naam te zetten. 
  • Om je (ex-)partner uit te kopen zal je mogelijk een nieuwe lening moeten afsluiten. Let op welke fiscale regels van toepassing zijn, bijvoorbeeld de zogenaamde bijleenregeling van de Belastingdienst.

  Een fiscalist, een financieel adviseur of de Belastingdienst zelf kunnen je informeren over de verkoop van de woning of het uitkopen van je (ex-)partner.

  Verhuizen na scheiding: met deze checklist vergeet je niets Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Woning zoeken na scheiding: het valt niet mee!

  14 mei 2024

  Een woning zoeken na je scheiding: het valt niet mee. Regelmatig in de media lees je over personen die geen woning kunnen vinden. Soms lukt het zelfs niet met kinderen. Tijdelijke oplossingen zoals het verblijf in een...

  Lees verder

  Samenwonen en uit elkaar: met of zonder samenlevingscontract

  14 mei 2024

  Hoe werkt het als je uit elkaar gaat en alleen samenwonend bent en geen kinderen hebt? Je hoeft dan niet naar de rechter om uit elkaar te gaan. Wat je moet regelen hangt af van jouw situatie. Hebben jullie samen wel...

  Lees verder

  Waar moet ik wonen na scheiding?

  01 augustus 2023

  Waar moet je wonen na scheiding? Het vinden van een woonruimte na de scheiding is niet altijd makkelijk. Als je samen een koopwoning hebt, kan een van jullie misschien in de woning blijven wonen. Dat moet financieel wel...

  Lees verder