Help! Mijn ex heeft een nieuwe partner

12 maart 2020

Daar waar je de ander nieuw geluk in de vorm van een nieuwe relatie gunt, kan dat tegelijkertijd confronterend zijn. Een scala aan factoren kan hieraan ten grondslag liggen: hoe lang jullie een relatie hebben gehad, wat de reden van de scheiding is geweest, hoe jullie uit elkaar zijn gegaan, hoe goed je je scheiding hebt verwerkt, hoe snel de nieuwe relatie een feit is, et cetera. Daar is geen handleiding of maatstaf voor.

Pagina inhoud

    Het is ook denkbaar dat je je voormalige partner helemaal geen nieuw geluk gunt. Vaak zijn dit de situaties waarin er hevige emoties in het spel zijn: jaloezie, verdriet, in de steek gelaten voelen, boosheid, afkeer. Dit zijn de situaties waarin het moeilijk is om objectief te blijven kijken, terwijl dat tegelijkertijd zo belangrijk is. Want als je je laat meeslepen door je eigen gevoel, ga je dat al snel projecteren op je ex-partner, terecht of onterecht.

    Geen eenduidige timing of tempo

    Feit is: er is geen eenduidige timing of gangbaar tempo als het gaat om een nieuwe relatie. De een zet snel een punt achter de relatie die was, de ander niet. De een heeft de rouw al gehad en is snel in staat om aan een nieuw leven te beginnen. De ander begint met rouwen op het moment dat de relatie definitief over is. En de derde persoon begint aan een nieuwe relatie, terwijl hij of zij nog middenin de rouw over de vorige relatie zit. Een ding is zeker: mocht je jezelf erop betrappen dat je veel over je ex-partner praat, denkt en misschien wel droomt: ga er dan van uit dat er nog iets te verwerken is. En doe jezelf het plezier om die ruimte en tijd ook te nemen.

    Je emoties serieus nemen

    Wat belangrijk is: besef dat ieders tempo anders is, ieders beleving anders is, ieders emoties anders zijn, en ieders behoefte anders is. Hoe moeilijk en hoe erg wennen het ook is: als je uit elkaar bent gegaan is dat het proces waar je ieder op een eigen, soms ook voor de ander confronterende manier, doorheen gaat. 

    In dat proces is het essentieel om je eigen emoties serieus te nemen, je eigen grenzen te stellen, en je bewust zijn van die momenten waarop je je eigen pijn over de schutting in de tuin van je ex-echtgenoot wilt gooien. Probeer dan zo eerlijk te zijn om die pijn bij jezelf te houden, zelf weg te kauwen. Let op: we bedoelen hier nadrukkelijk niet de pijn wegstoppen. Je wordt er op de lange termijn beter van om je pijn te erkennen en het eventueel te bespreken met een professional of iemand in je omgeving die objectief is en goed kan luisteren. En jullie relatie als ex-partners wordt er als het goed is ook beter van.

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Ervaring van Angeline

    Angeline: ‘15 jaar waren we samen. Het was een bewogen relatie, we hebben samen veel meegemaakt. Toen bleek dat we het niet meer gingen redden samen, hebben we er een punt achter moeten zetten. Dit was pijnlijk. Beiden waren we niet helemaal berust in het uit elkaar gaan, maar we wisten dat het beter was. Op de dag dat we het convenant tekenden, vertelde onze dochter me dat haar vader een nieuwe relatie had. Au. Het raakte me dat hij het niet zelf aan me had verteld. En ondanks het feit dat de scheidingsbeslissing door mij  was geïnitieerd, merkte ik dat ik het ook best lastig vond dat hij een ander had. Haar auto die nu op ‘mijn’ oude plek op de oprit stond. Rationeel niets mis mee natuurlijk, emotioneel was het confronterend. Ik kon de onmacht weer voelen van niet in staat zijn de relatie langer dan 15 jaar op het goede spoor te houden. 

    Het heeft echt wel even geduurd voordat ik aan het idee gewend was. Volgens mij had het voor mij niets uitgemaakt als deze nieuwe partner later in beeld was gekomen. Ook dan was het lastig geweest, simpelweg om los te komen van de lange relatie die er tussen mijn ex en mij was geweest, en alles wat we daarin samen hebben meegemaakt, in positieve en in heftige zin.’

    Dit artikel bevat stukken van het boek Uit elkaar dan met elkaar van Erwin Wijman en Birgit Vandermeulen.

    Gerelateerde artikelen

    Samenwerken met je ex-partner tijdens de scheiding

    27 april 2020

    Het is best een uitdaging: samenwerken met je (ex-)partner tijdens de scheiding. Jullie hebben natuurlijk triggers bij elkaar waarop boosheid, verdriet of waarbij andere gevoelens naar boven komen. In dit artikel lees je...

    Lees verder

    Hoe ga ik om met schuldgevoelens bij scheiding?

    27 april 2020

    Ervaring leert dat beide partners zich vaak wel bewust zijn van het feit dat de relatie niet lekker loopt. Tegelijkertijd kan dat voor de ene partner meer oké zijn dan voor de andere partner. De ene houdt graag vast aan het...

    Lees verder

    Hoe vind je psychische hulp bij scheiding?

    19 maart 2020

    De impact van een scheiding is groot. Het is niet alleen een stressvolle situatie, omdat je veel moet regelen. Het is - laten we eerlijk zijn - ook een emotionele achtbaan. Gevoelens als teleurstelling, verdriet, angst,...

    Lees verder