Ervaring scheiden van Marc en Anniek: ‘De module bevat vragen die je anders niet stelt’

27 mei 2020

Voordat Uitelkaar.nl de deuren opende was er Rechtwijzer Uit Elkaar waar Uitelkaar.nl een spin-off van is. Marc en Anniek zijn gescheiden via Rechtwijzer Uit Elkaar. Zij deden dit samen thuis, met soms een glaasje wijn. Hoe hen dat bevallen is lees je in dit interview.

Pagina inhoud

  We gaan scheiden. Met die woorden start er meestal een pijnlijk en ingewikkeld proces. Want wat moet je allemaal regelen? Hoe sta je er straks financieel voor? En hoe zorg je dat alles zo goed mogelijk is vastgelegd voor de kinderen? De online tool Rechtwijzer Uit Elkaar helpt stellen in scheiding met het vinden van antwoorden op hun vragen. Helder, tegen overzichtelijke kosten en laagdrempelig. Een stel aan het woord over hun ervaring. Marc: "De tool bevat vragen die je anders niet stelt."

  Interview met Anniek Thier en Marc van Gelder

  Anniek Thier en Marc van Gelder trouwden gratis op woensdagochtend 20 augustus 1997. Zij was hoogzwanger van hun eerste kind. Inmiddels zijn hun zoons 16 en 18 jaar. "We trouwden onder huwelijkse voorwaarden omdat we beiden als zelfstandige werken en elkaar bij een eventueel faillissement niet wilden belasten", legt Anniek uit. In 2013 kwam er een einde aan hun jaren samen.

  "Eigenlijk wist ik al een hele tijd dat onze relatie niet meer goed zat. Twee maanden voor mijn vijftigste verjaardag wist ik dat ik er een punt achter moest zetten: ik was over de helft van mijn leven. Ik voelde me financieel en mentaal verantwoordelijk voor het hele gezin en kon dat niet meer." Voor Marc was het een schok. "Ze wilde naar een mediator. Ik dacht om te praten over hoe we dit konden oplossen, maar het bleek te gaan om regelwerk. Ik wilde eerst nadenken en erover praten en kon niet meteen de inboedel verdelen."

  Rechtwijzer online

  Anniek ging tijdelijk bij haar zus wonen, Marc bleef thuis met de jongens. Met de mediator kwamen ze er niet uit. "Hij volgde de regels en richtlijnen, terwijl wij dat juist nooit doen", legt Anniek uit. "Onze relatie en ons leven is anders dan dat van de meeste mensen. En dus werkte het niet. Ik snapte vaak niets van de regels en Marc zette zijn hakken in het zand.

  Via Blendle las ik begin dit jaar een artikel over Rechtwijzer Uit Elkaar. Dát is iets voor ons, dacht ik. Eigenlijk wilde ik al naar een advocaat stappen en die alles laten regelen, ik was er klaar mee. Maar dit wilde ik wel proberen. En Marc gelukkig ook." Marc: "Rechtwijzer is objectief omdat je het samen invult. Zo objectief kan een mediator nooit zijn. De tool stelt vragen die je anders niet aan elkaar stelt, of in ieder geval niet op die manier. Dat verdient een prijs.

  Je start met het afzonderlijk invullen van vragen. Vervolgens geeft de tool aan waar verschillen en aandachtspunten zitten. Die kun je online afhandelen, maar wij kozen ervoor om dat aan de keukentafel te doen. Dat gaat sneller en is directer. Op die manier konden we het in twee maanden afwerken."

  Onze echtscheiding

  "In zijn zomerhuisje spraken we vanaf februari iedere zondag- en dinsdagochtend af. Samen met de laptop aan de keukentafel, croissantje en koffie erbij, op de achtergrond de koeien in de wei. En invullen maar.

  Met goed weer dronken we een glaasje witte wijn als we klaar waren. Dat klinkt mooi, maar in het begin ging het zeker niet zonder slag of stoot. We hebben heel wat gehuild. Na een tijdje ging het beter. We vulden de vragen in. Soms ging één van ons een rondje wandelen om even na te denken. Rechtwijzer dwong ons tot gesprekken. Zo werd het ónze echtscheiding.

  In onze eigen woorden formuleerden we de afspraken. Na zo’n sessie waren we kapot. Maar het werd ook een sport om alles af te krijgen. Dan zaten we op 80% ingevuld en maakten het nog even af zodat het naar de reviewer kon. Dat die reviewer alleen op de achtergrond aanwezig is, vind ik ook erg positief. Ik werd niet afgeleid. Want het doet er niet toe wie het is."

  Lees meer over ervaringen

  Alimentatie & vakanties

  “Soms werden we teruggefloten door de reviewer”, herinnert Marc zich. “Qua bijdrage in de kosten van levensonderhoud van de kinderen, hebben we afgesproken dat ik die niet betaal. Momenteel kan ik dat namelijk niet. Maar omdat je daarmee afwijkt van de regels over kinderalimentatie moet je dat dus wél vastleggen.”

  We wilden bovendien niets afspreken voor vakanties: de jongens mochten zelf weten met wie ze waar naartoe wilden. Dat werkt niet, vond de reviewer. Wij moeten als ouders die beslissing nemen, want dat hebben we de afgelopen jaren ook altijd gedaan. Dus nu is alles verdeeld en vastgelegd. Wij zijn meer van ‘het komt wel goed’, maar dat wordt niet getolereerd in Rechtwijzer. Dat is confronterend, maar ook wel prettig. Nu is alles tenminste helder. De jongens wonen bij hun moeder. Daar hebben ze de ruimte en hun eigen plekje. We wilden niet dat ze steeds heen en weer zouden gaan. Dat gesodemieter met boeken, kleren en huiswerk. Ik woon op fietsafstand.

  Ze komen bij mij eten en slapen daarna thuis. Dat werkt voor iedereen prettig. Anniek heeft nu een nieuwe opdracht en dan zijn ze vaker bij mij. Zo flexibel zijn we.“Vechtscheidingen snap ik niet”, zegt Anniek. “Dat wil je toch niet voor de kinderen? En zelf wil je toch ook niet zo kwaad en verbitterd blijven? Marc en ik kunnen elkaar af en toe wel schieten, maar de basis blijft goed. We blijven flexibel: niet van ‘als jij de kinderen vanmiddag extra hebt, wil ik ze zaterdag’. Ook qua spullen hebben we nooit gedoe gehad. Met elkaar haten schiet je niets op.”

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Champagne & vertrouwen

  Op dit moment liggen alle papieren bij de advocaat. Alleen het gezamenlijke huis waar Anniek met de kinderen woont staat nog ter discussie. “We moeten het verkopen, maar door een fout in de constructie en locatie is dat onmogelijk.”

  We proberen nu eerst iets met de projectontwikkelaar te regelen. Door Rechtwijzer heeft het stel weer meer contact. “De verliefdheid is weg en samenwonen kan niet meer, maar dankzij dit proces werd duidelijk wat er nog wél was: een diepe vriendschap en wederzijds vertrouwen.” En daar is Anniek trots op. De champagne staat klaar voor als de scheiding rond is. “Die drinken we samen op”, lacht ze. “Onze scheiding is een positief verhaal in een heel gecompliceerd proces. Rechtwijzer werpt je terug op jezelf.

  Je moet het met zijn tweeën oplossen. Dat vind ik geweldig. Want zo ben je ook ooit begonnen toen je trouwde: met zijn tweeën. Vandaar ook de champagne. Die dronken we aan de start van ons huwelijk, en die drinken we aan het eind.”

  Uitelkaar.nl: ervaringen van gescheiden stellen Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Uitelkaar.nl: ervaringen van gescheiden stellen

  11 november 2022

  Als je besloten hebt te gaan scheiden, komt de vraag: hoe pakken we het aan? Waarschijnlijk ben je al verschillende mogelijkheden tegengekomen. Naast informatie over hoe de verschillende opties werken, waar je aan moet...

  Lees verder

  Ervaring met scheiden van Eveline: “We zijn nog steeds een familie”

  04 juni 2020

  Birgit Vandermeulen, ervaringsdeskundige op gebied van scheiden en professioneel coach bij Feelwise, spreekt met Eveline af op een Rotterdams terras tussen de molens aan het water. Zij gaat Eveline, gescheiden via...

  Lees verder

  Ervaring scheiden van Nicole: “Ik kon hem niet veranderen, dus moest ik voor mezelf kiezen”

  04 juni 2020

  Birgit Vandermeulen, coach bij Feelwise, interviewde voor Uitelkaar.nl Nico (61). Nico is via Uitelkaar.nl gescheiden. Scheiden via ons online platform leek haar een praktische en snelle manier van scheiden. Binnen 4...

  Lees verder