Ervaring scheiden van Nicole: “Ik kon hem niet veranderen, dus moest ik voor mezelf kiezen”

04 juni 2020

Birgit Vandermeulen, coach bij Feelwise, interviewde voor Uitelkaar.nl Nico (61). Nico is via Uitelkaar.nl gescheiden. Scheiden via ons online platform leek haar een praktische en snelle manier van scheiden. Binnen 4 maanden was de scheiding afgehandeld. Hoe is dat gegaan en hoe kijkt ze hierop terug?

Pagina inhoud

  Voor de liefde verhuisde ze 14 jaar geleden van de ene naar de andere kant van het land. Ze is 60’er, moeder van drie volwassen kinderen uit een eerder huwelijk. Hij had ook kinderen uit een eerder huwelijk. Vol vertrouwen trok ze bij hem in, naar eer en geweten gaf ze het huwelijk vorm en probeerde ze de gezinnen te integreren. Het liep anders dan gedacht en gehoopt. Vorig jaar besloot ze een punt te zetten achter dit tweede huwelijk, het ging niet meer.

  Na veel inspanningen om het huwelijk te redden, liep ze stuk op het nooit goed kunnen doen. De relatie had lichamelijk en geestelijk veel impact. De huisarts spiegelde haar dat ze haar man niet kon veranderen, en dat ze goed moest nadenken over wat voor haar nodig was. Ze zag haar jongste kind eraan onder doorgaan. Het huwelijk zat muurvast, hij kwam niet in beweging en zij kon het niet meer verdragen. Ze besloot dat het genoeg was, en hij stemde daar mee in.

  Dat Nicole een vrouw is met daadkracht en verantwoordelijkheidsgevoel, dat is duidelijk. “Ik ben de praktische.” Naast het materiële en het financiële, was de sociale omgeving ook onderwerp van scheidingsgesprek. In kerk en werk ervaart zij een fijn sociaal netwerk. Hij respecteerde haar wens om (tijdelijk) een andere kerkgemeente te bezoeken, zodat er voor haar rust zou ontstaan in de bestaande sociale omgeving.

  Lees meer over ervaringen

  Snel de scheiding afronden

  Op zo kort mogelijke termijn alles zo goed mogelijk afronden, dat was het doel. Ze zette alvast een aantal zaken op papier en startte met regelen. Weliswaar verdrietig en tegelijkertijd vertrouwend in de volgende stap. Ze kozen voor Uitelkaar.nl omdat het paste bij hoe ze de scheiding aanpakten. Over veel dingen waren ze het al eens en er waren al stappen gezet; de spullen waren verdeeld en de financiële huishouding was al uit elkaar getrokken. Daarnaast waren er geen gezamenlijke kinderen, dat leek de scheiding te vergemakkelijken. Het leek hen een goede, praktische en goedkope manier; “laten we kijken hoe ver we kunnen komen.” En het ging goed. Want 4 maanden na de eerste stap was hun scheiding een feit.

  Ze regelde een nieuwe woning. De start in haar nieuwe huis begin dit jaar verliep soepel. Ze had hulp van haar kinderen, familie en vrienden. Ook haar ex-genoot was er om te helpen. De waardering daarvoor kan ze nu nog steeds voelen.

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Terugkijkend op de scheiding

  Het onderlinge contact is wat oppervlakkiger en op afstand en dat wil ze graag zo houden. Wel heeft ze hem voor en na de scheiding geholpen met het regelen van praktische zaken, dingen opzeggen en rekeningen oppakken. Samen dingen doen is nog een brug te ver. De tijd zal leren of dat later mogelijk is of niet.

  Vragen heeft ze nog steeds: “wat heeft het huwelijk voor hem betekend? Wat betekende ik voor hem? Wat betekende ik voor zijn familie?” Ze heeft geleerd om eerder haar grenzen te stellen. Ondanks het feit dat ze de scheiding best lastig vindt, en haar ex-genoot tijdens het scheidingsproces iemand anders leerde kennen, kan ze zich erbij neerleggen. “Het is niet anders, ik moet me op de toekomst richten. We hebben geen hekel aan elkaar. Wat voor mij heel zwaar woog was zijn negatieve manier van communiceren naar de kinderen en naar mij. Punt erachter. Klaar.” Een uitspraak met westerse directheid en noordelijke nuchterheid.

  Scheidingsadvies van Nicole

  • Maak geen verhaaltjes naar de ander. Blijf eerlijk naar elkaar, dat is de beste manier om af te sluiten en van elkaar los te komen.
  • Wees vooral praktisch; als je beiden uit elkaar wilt en beiden weg wilt, realiseer je dan dat je beiden verder moet.
  • Zijn er kinderen betrokken? Doe dan eerst een stapje terug en kijk wat goed is voor hen.
  • Als je over je grenzen en vechtpunten heen naar de toekomst kunt kijken, dan helpt dat om elkaars belang in de gaten te houden en beiden verder te kunnen gaan.

  “Terugkijkend ben ik tevreden over de manier waarop we tijdens de scheiding met de juiste aandacht en structuur zijn geholpen,” zegt Nicole. De maatwerkondersteuning door de specialisten was waardevol: de contacten met de casemanager gedurende het scheidingsproces waren fijn en handig, evenals het eindgesprek met de advocaat. Al met al een prettige en efficiënte manier om te scheiden, zeker als je het in grote lijnen met elkaar eens bent. Ondanks de grote impact die een scheiding heeft.

  “In het leven zijn de lijnen heel dun. Ieder mens is in staat om dingen te doen waarvan hij dacht ‘dat nooit’.” Een ding weet ze zeker: “ik heb zelf best wel wat te brengen.” De scheiding heeft haar rust opgeleverd. Ze zit beter in haar vel en voelt zich prettiger. “2018 is voor mij weer een opbouwjaar aan het worden, ook op mijn werk.” Haar respect voor zichzelf, de zorgzaamheid voor haar jongste kind en haar vermogen om grenzen te stellen zullen hierbij waardevolle ankers zijn.

  Uitelkaar.nl: ervaringen van gescheiden stellen Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Uitelkaar.nl: ervaringen van gescheiden stellen

  11 november 2022

  Als je besloten hebt te gaan scheiden, komt de vraag: hoe pakken we het aan? Waarschijnlijk ben je al verschillende mogelijkheden tegengekomen. Naast informatie over hoe de verschillende opties werken, waar je aan moet...

  Lees verder

  Ervaring met scheiden van Eveline: “We zijn nog steeds een familie”

  04 juni 2020

  Birgit Vandermeulen, ervaringsdeskundige op gebied van scheiden en professioneel coach bij Feelwise, spreekt met Eveline af op een Rotterdams terras tussen de molens aan het water. Zij gaat Eveline, gescheiden via...

  Lees verder

  Ervaring scheiden Auke en Gabriella: “We hebben een betere versie van ons eigen leven”

  04 juni 2020

  Birgit Vandermeulen, coach bij Feelwise, interviewde voor ons Auke (49) en Gabriella (46), gescheiden via Uitelkaar.nl. Voor hen was het belangrijk op een goede manier uit elkaar te gaan en dat in eigen tempo te doen om de...

  Lees verder