Doorgaan met scheiden ondanks maatregelen omtrent het coronavirus

01 juli 2020

Het coronavirus heeft Nederland hard geraakt en zo ook het rechtssysteem. Op Uitelkaar.nl blijft het mogelijk om te starten of verder te gaan met je scheiding. Vanaf december gelden weer aangescherpte maatregelen. Lees hieronder wat deze aangescherpte regels inhouden voor het proces op Uitelkaar.nl.

Pagina inhoud

  Laatste update: 15-12-2020 om 09:45uur.

  Contact en vragen

  Wil je meer weten over scheiden bij Uitelkaar.nl of welke invloed de coronamaatregelen (kunnen) hebben op jullie scheiding? Je kunt tijdens kantooruren altijd en vrijblijvend contact opnemen met onze casemanagers via 085-0702500.

  Veelgestelde vragen omtrent corona en scheiden

  Blijft Uitelkaar.nl open tijdens de bestrijding van het coronavirus?

  Ja, Uitelkaar.nl is gewoon open. De medewerkers werken thuis en staan klaar om vragen te beantwoorden. Het scheidingsproces van Uitelkaar.nl gaat grotendeels al online en onze dienstverlening kan daardoor gewoon doorgaan. Je werkt in je digitale dossier en krijgt online en telefonisch begeleiding van je casemanager.

  Wat voor invloed hebben de coronamaatregelen nog op het scheidingsproces bij Uitelkaar.nl?

  De dienstverlening van Uitelkaar.nl is vrijwel niet veranderd. Het prettige aan ons online scheidingsplatform is dat jullie prima thuis aan de scheiding kunnen werken. Ook los van elkaar. Persoonlijk contact is dus niet noodzakelijk of verplicht. Scheiden jullie met behulp van een mediator? Bespreek dan samen met de mediator of jullie de gesprekken fysiek of online willen laten plaatsvinden.

  Aan het eind van het traject vindt er altijd een gesprek plaats met een advocaat. Bespreek met je advocaat of casemanager of jullie dit gesprek fysiek of online laten plaatsvinden. Als het gesprek fysiek plaatsvindt, geldt uiteraard de anderhalvemeterregel. Er zijn vaak voldoende ruime spreekruimtes beschikbaar, dus als je het prettig vindt om de advocaat fysiek te ontmoeten, kan dat zonder zorgen. Mocht je deze gesprekken graag telefonisch of via videobellen willen voortzetten? Dan is dit ook geen enkel probleem.

  Welke fysieke afspraken zijn er nodig om te scheiden?

  Aan het eind van het traject vindt er altijd een gesprek plaats met een advocaat. Dit kan zowel fysiek als online plaatsvinden. Als alles in orde is dient de advocaat jullie scheidingsplan in bij de rechtbank. Door corona kan het zijn dat de procedure bij de rechtbank iets langer (4-8 weken) duurt dan normaal.

  Scheiden jullie met behulp van een mediator? Dan kunnen deze afspraken fysiek of online plaatsvinden.

  Lees meer over Uitelkaar.nl

  Hoe ziet de begeleiding van Uitelkaar.nl eruit?

  Jullie persoonlijke casemanager houdt met jullie contact in jullie digitale dossier op ons online scheidingsplatform. Jullie kunnen met haar spreken via de chat in de portal, via e-mail of je kunt onder kantooruren telefonisch contact met haar opnemen. Deze begeleiding is niet veranderd tijdens de corona periode. De ondersteuning van een mediator en juridische controle door de advocaat aan het eind van het traject kunnen fysiek of online plaatsvinden.

  Kunnen we nu weer naar een advocaat?

  Overleg met de advocaat of je afspraak fysiek of online plaatsvindt.

  Kunnen we weer naar onze afspraken met de mediator?

  Scheiden jullie met ondersteuning van een mediator, dan vinden er 3 gesprekken plaats. Overleg met de mediator of de gesprekken fysiek of online plaatsvinden.

  Wat als ik nog helemaal geen fysiek contact wil, omdat ik bijvoorbeeld een risicogroep ben?

  Vanuit de advocaten en de mediators is hier alle begrip voor. Daarom kunnen de afspraken ook nog steeds online plaatsvinden.

  Loopt onze scheiding vertraging op?

  Het maken van de scheidingsafspraken met begeleiding van jullie casemanager zal geen vertraging oplopen. Ook de (online) gesprekken met een advocaat en/of mediator zullen geen vertraging oplopen. Een advocaat controleert al jullie afspraken en vervolgens levert jullie advocaat het scheidingsplan (en indien van toepassing inclusief ouderschapsplan) in bij de rechtbank. Er zijn tijdens corona periode vertragingen ontstaan bij de rechtbanken. Deze achterstanden worden momenteel weggewerkt, maar het is mogelijk dat dit ervoor zorgt dat de uitspraak van de rechter wat langer op zich laat wachten. Belangrijk om hierbij te onthouden is dat je deze mogelijke vertraging bij de rechtbank sowieso oploopt, ook als jullie op een andere manier scheiden dan via Uitelkaar.nl. Wij gaan er wel vanuit dat deze vertraging minimaal is en zo snel mogelijk ook weer is opgelost.

  Ik weet niet precies wat wel en niet mag met kinderen, waar kan ik dit vinden?

  Vanaf 14 december zijn veel regels weer aangescherpt, wij begrijpen dat je dit niet allemaal precies uit je hoofd weet. Daarom raden we je aan de voorschriften van het RIVM goed door te lezen.

  Hoe werkt videobellen?

  Het is nog steeds mogelijk om gesprekken online te houden. Videobellen is mogelijk via apps zoals Skype en Whatsapp. Welk medium jullie gebruiken stemmen jullie af met jullie advocaat of mediator. Jullie casemanager kan eventueel helpen bij het inregelen van deze apps, mocht je hier niet zelf uitkomen. Voor meer informatie over corona en scheiden kun je de complete lijst over dit onderwerp bekijken. Deze lijst geeft je actuele informatie rond het thema corona en (ge)scheiden om al je vragen te beantwoorden. Daardoor vind je in één overzicht alle tips, adviezen en informatie die je in deze tijd nog steeds zo hard nodig hebt.

  Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Persbericht: kosten scheiding zijn in crisis een obstakel

  08 januari 2024

  Volgens het onlangs verschenen rapport van het CBS, ‘Conjunctuur en relatievorming en -ontbinding’, kunnen de hoge kosten van een scheiding een reden zijn om in crisistijd een niet goed lopend huwelijk in stand te houden....

  Lees verder

  Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen

  18 december 2023

  Bij Uitelkaar.nl gebeurt veel. Wij zijn continu aan het vernieuwen: ons online platform, onze hulpverlening en ons aanbod aan aanvullende diensten. Lees hier meer over onze highlights.

  Lees verder

  SI2Fund: “Uitelkaar.nl heeft een positief effect op gescheiden stellen.”

  19 september 2023

  De missie van Uitelkaar.nl is om stellen, die hebben besloten te scheiden, te helpen goed uit elkaar te gaan. We monitoren in hoeverre Uitelkaar.nl daar ook daadwerkelijk aan bijdraagt. Jaarlijks de resultaten gepubliceerd...

  Lees verder