Doorgaan met scheiden ondanks maatregelen omtrent het coronavirus

01 juli 2020

Het Coronavirus heeft Nederland hard geraakt en zo ook het rechtssysteem. Op Uitelkaar.nl bleef het mogelijk om te starten of verder te gaan met je scheiding. Vanaf 1 juli zijn de versoepelde Corona maatregelen van kracht. Lees hieronder wat deze versoepelde regels inhouden voor het proces op Uitelkaar.nl.

Pagina inhoud

  Laatste update: 1-07-2020 om 14:45uur.

  Contact en vragen

  Wil je meer weten over scheiden bij Uitelkaar.nl of welke invloed de voorzorgsmaatregelen van corona (kunnen) hebben op jullie scheiding? Je kunt tijdens kantooruren altijd en vrijblijvend contact opnemen met onze casemanagers via 085-0702500.

  Veelgestelde vragen omtrent corona en scheiden

  Blijft Uitelkaar.nl open tijdens de bestrijding van het coronavirus?

  Ja, Uitelkaar.nl is gewoon open. Gelukkig zijn alle maatregelen weer flink versoepeld, hier zijn wij bij Uitelkaar.nl erg blij mee. Het scheidingsproces van Uitelkaar.nl gaat grotendeels al online en onze dienstverlening kan daardoor gewoon doorgaan. Je werkt in je digitale dossier en krijgt online en telefonisch begeleiding van je casemanager.

  Wat voor invloed hebben de corona maatregelen nog op het scheidingsproces bij Uitelkaar.nl?

  De dienstverlening van Uitelkaar.nl is vrijwel niet veranderd. Het prettige aan ons online scheidingsplatform is dat jullie prima thuis aan de scheiding kunnen werken. Ook los van elkaar. Persoonlijk contact is dus niet noodzakelijk of verplicht. Scheiden jullie met behulp van een mediator? Dan kunnen deze gesprekken vanaf 1 juli weer fysiek plaatsvinden en daarbij zal uiteraard rekening worden gehouden met de anderhalve meter regel. Mocht je dit nog niet zien zitten? Dan kunnen de gesprekken ook altijd via videobellen plaatsvinden.

  Aan het eind van het traject vindt er altijd een gesprek plaats met een advocaat. Dit liep al door door middel van een online gesprek, dit kan vanaf 1 juli ook weer fysiek plaatsvinden. Hier geldt wel weer de anderhalve meter regel. Er zijn vaak grote spreekruimtes beschikbaar, dus hier hoef je je absoluut geen zorgen om te maken. Mocht je deze gesprekken graag telefonisch of via videobellen willen voortzetten? Dan is dit ook geen enkel probleem. Wel is het even belangrijk dat je dit doorgeeft aan je casemanager.

  Welke fysieke afspraken zijn er nodig om te scheiden?

  Aan het eind van het traject vindt er altijd een gesprek plaats met een advocaat. Dit is een fysieke afspraak. Als alles in orde is dient de advocaat jullie scheidingsplan in bij de rechtbank. De rechtbanken hebben zoveel mogelijk schriftelijke procedures, waaronder scheiden, afgehandeld tijdens de “lockdown”. De rechtbanken gaan weer langzaam open. Omdat de rechtbank een tijdje dicht is geweest kan de procedure bij de rechtbank iets langer (4-8 weken) duren dan normaal.

  Scheiden jullie met behulp van een mediator? Dan kunnen deze afspraken vanaf nu ook weer fysiek plaatsvinden.

  Lees meer over Uitelkaar.nl

  Hoe ziet de begeleiding van Uitelkaar.nl eruit?

  Jullie persoonlijke casemanager houdt met jullie contact in jullie digitale dossier op ons online scheidingsplatform. Jullie kunnen met haar spreken via de chat in de portal, via e-mail of je kunt onder kantooruren telefonisch contact met haar opnemen. Deze begeleiding is niet veranderd tijdens de Corona periode en zal dus nog steeds hetzelfde blijven. De ondersteuning van een mediator en juridische controle door de advocaat aan het eind van het traject kunnen weer fysiek plaatsvinden.

  Kunnen we nu weer naar een advocaat?

  Ja, je kunt weer gewoon een afspraak maken met een advocaat. Zolang de anderhalve meter regel wordt nageleefd is dit geen probleem.

  Kunnen we weer naar onze afspraken met de mediator?

  Scheiden jullie met ondersteuning van een mediator, dan vinden er 3 gesprekken plaats. Deze kunnen weer plaatsvinden op kantoor. De afspraken die zijn onderbroken omdat jullie liever fysieke afspraken wilden, kunnen weer hervat worden.

  Wat als ik nog helemaal geen fysiek contact wil, omdat ik bijvoorbeeld een risicogroep ben?

  Vanuit de advocaten en de mediators is hier alle begrip voor. Daarom kunnen de afspraken ook nog steeds online plaatsvinden. Mocht je dit willen is het wel van belang dat jullie dit even aangeven bij jullie persoonlijke casemanager.

  Loopt onze scheiding nog steeds vertraging op?

  Het maken van de scheidingsafspraken met begeleiding van jullie casemanager zal geen vertraging oplopen. Ook de (online) gesprekken met een advocaat en/of mediator zullen geen vertraging oplopen. Een advocaat controleert al jullie afspraken en vervolgens levert jullie advocaat het scheidingsplan (en indien van toepassing inclusief ouderschapsplan) in bij de rechtbank. Er zijn tijdens coronaperiode vertragingen ontstaan bij de rechtbanken. Deze achterstanden worden momenteel weggewerkt, maar het is mogelijk dat dit ervoor zorgt dat de uitspraak van de rechter wat langer op zich laat wachten. het scheidingsproces iets vertraagd. Belangrijk om hierbij te onthouden is dat je deze mogelijke vertraging bij de rechtbank sowieso oploopt, ook als jullie op een andere manier scheiden dan via Uitelkaar.nl. Wij gaan er wel vanuit dat deze vertraging minimaal is en zo snel mogelijk ook weer is opgelost.

  Ik weet niet precies wat wel en niet mag met kinderen, waar kan ik dit vinden?

  Vanaf 1 juli zijn veel regels versoepeld, wij begrijpen dat je dit niet allemaal op je netvlies hebt staan. Daarom raden we je aan de voorschriften van het RIVM goed door te lezen.

  Hoe werkt videobellen?

  Het is nog steeds mogelijk om gesprekken online te houden. Videobellen is mogelijk via apps zoals Skype en Whatsapp. Welk medium jullie gebruiken stemmen jullie af met jullie advocaat of mediator. Jullie casemanager kan eventueel helpen bij het inregelen van deze apps, mocht je hier niet zelf uitkomen. Voor meer informatie over corona en scheiden kun je de complete lijst over dit onderwerp bekijken. Deze lijst geeft je actuele informatie rond het thema corona en (ge)scheiden om al je vragen te beantwoorden. Daardoor vind je in één overzicht alle tips, adviezen en informatie die je in deze tijd nog steeds zo hard nodig hebt.

   

  Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen Lees meer

  Welkom op onze vernieuwde website!

  Het ziet er nét iets anders uit dan dat je gewend bent, dus we helpen je graag verder.

  Heb je vragen, opmerkingen, of werkt er een pagina niet goed? Laat het ons dan weten.

  Anouk Wijsman
  Manager contactcentrum