Doorgaan met scheiden ondanks maatregelen omtrent het coronavirus

16 maart 2020

Het coronavirus raakt heel Nederland, zo ook het rechtssysteem. Tot 6 april zijn er aangescherpte maatregelen van kracht. Toch kun je gewoon starten of verder gaan met je scheiding via Uitelkaar.nl. Omdat je grotendeels online aan je scheiding werkt met (telefonische) begeleiding van je casemanager, kun je verder met afspraken maken en vastleggen in jullie digitale dossier.

Pagina inhoud

  Laatste update: 16-04-2020 om 14:45uur.

  Contact en vragen

  Wil je meer weten over scheiden bij Uitelkaar.nl of welke invloed de voorzorgsmaatregelen van corona (kunnen) hebben op jullie scheiding? Je kunt tijdens kantooruren altijd en vrijblijvend contact opnemen met onze casemanagers via 085-0702500.

  Veelgestelde vragen omtrent corona en scheiden

  Blijft Uitelkaar.nl open tijdens de bestrijding van het coronavirus?

  Ja, Uitelkaar.nl blijft open. Het scheidingsproces van Uitelkaar.nl gaat grotendeels online en onze dienstverlening kan daardoor gewoon doorgaan. Je werkt in je digitale dossier en krijgt online en telefonisch begeleiding van je casemanager.

  Wat voor invloed heeft het virus op het scheidingsproces bij Uitelkaar.nl?

  De dienstverlening van Uitelkaar.nl verandert vrijwel niet. Wel kan de onderlinge communicatie tussen jouzelf en je (ex-)partner wijzigen, doordat jullie sociale contact mindert. Het prettige aan ons online scheidingsplatform is dat jullie prima thuis aan de scheiding kunnen werken. Ook los van elkaar. De korte lijntjes tussen jullie en jullie casemanager blijven onveranderd. Scheiden jullie met behulp van een mediator? Dan zullen deze gesprekken zoveel mogelijk plaatsvinden op afstand. Dit kan telefonisch of via videobellen.

  Aan het eind van het traject vindt er altijd een gesprek plaats met een advocaat. Dit gesprek vindt nu zoveel mogelijk telefonisch of via videobellen plaats. Als alles in orde is dient de advocaat jullie scheidingsplan in bij de rechtbank. De rechtbanken geven aan dat ze schriftelijke procedures, waaronder scheidingen, zoveel mogelijk blijven afhandelen. Hooguit kan de afhandeling door de rechter vertraging oplopen. Zodra hier meer over bekend is lees je er hier meer over.

  Welke fysieke afspraken zijn er nodig om te scheiden?

  In principe kan scheiden via Uitelkaar.nl zonder fysieke afspraken. Aan het eind van het traject vindt er altijd een gesprek plaats met een advocaat. Normaal gesproken zijn dit afspraken op kantoor: fysieke afspraken dus. Dit gesprek vindt vanwege het coronavirus nu zoveel mogelijk plaats via videobellen. Scheiden jullie met behulp van een mediator? Dan zullen deze gesprekken ook zoveel mogelijk plaatsvinden via videobellen. Als alles in orde is dient de advocaat jullie scheidingsplan in bij de rechtbank. De rechtbanken geven aan dat ze schriftelijke procedures, waaronder scheidingen, zoveel mogelijk blijven afhandelen. Hooguit kan de afhandeling door de rechter vertraging oplopen. Zodra hier meer over bekend is lees je er hier meer over.

  Lees meer over Uitelkaar.nl

  Hoe ziet de begeleiding van Uitelkaar.nl eruit?

  Jullie persoonlijke casemanager houdt met jullie contact in jullie digitale dossier op ons online scheidingsplatform. Jullie kunnen met haar spreken via de chat in de portal, via e-mail of je kunt onder kantooruren telefonisch contact met haar opnemen. Deze begeleiding verandert niet door (de maatregelen omtrent) het coronavirus. De ondersteuning van een mediator en juridische controle door de advocaat aan het eind van het traject vinden plaats via telefoon, Skype of ander digitaal communicatiemiddel.

  Kunnen we nu nog wel naar een advocaat?

  Nee, dit is zeer af te raden om besmetting met het coronavirus te bestrijden. Ook als jullie zelf geen klachten hebben is het in het maatschappelijk belang om sociaal contact te vermijden indien dat mogelijk is. Onze ervaring is dat het gesprek met de advocaat, wat nodig is om de scheiding af te ronden, prima gevoerd kan worden door te videobellen. Dit doet geen afbreuk aan de kwaliteit van het gesprek of de juridische controle van jullie scheidings- en/of ouderschapsplan, voordat deze naar de rechtbank gaat. Willen jullie toch liever een persoonlijk gesprek, dan wordt deze afspraak uitgesteld tot het weer kan.

  Kunnen we nog naar onze afspraken met de mediator?

  Scheiden jullie met ondersteuning van een mediator, dan vinden er 3 gesprekken plaats. Normaal gesproken vinden deze plaats op kantoor, maar uit voorzorg zullen jullie afspraken met de mediator nu online plaatsvinden. Jullie mogen hiervoor samen afspraken maken met de mediator. Doorgaans zullen deze afspraken plaatsvinden via videobellen. Onze ervaring is dat mediation op deze manier goed genoeg is voor dit doeleinde.

  Loopt onze scheiding nu vertraging op?

  De scheidingsafspraken maken met begeleiding van jullie casemanager hoeft geen vertraging op te lopen als jullie in staat zijn hieraan door te werken. Een advocaat controleert al jullie afspraken en heeft hierna een gesprek met jullie. In principe zal dit zoals het er nu naar uitziet ook geen vertraging op te lopen, omdat dit ook via videobellen of telefoon kan. Vervolgens levert jullie advocaat jullie scheidingsplan (en indien van toepassing: jullie ouderschapsplan) in bij de rechtbank.

  Mogelijk is er enige vertraging bij de rechtbanken (zie hieronder) als je gaat scheiden via Uitelkaar.nl. Gemiddeld duurt het scheiden bij Uitelkaar.nl 6 weken vanaf de start tot indiening bij de rechtbank. Daarna gaat eventuele vertraging van de rechtbank pas een rol spelen. Het is op dit moment niet te voorspellen hoe de situatie omtrent corona over 6 weken in Nederland is en welke maatregelen dan genomen of versoepeld zijn.

  Belangrijk om hierbij te onthouden is dat je deze mogelijke vertraging bij de rechtbank sowieso oploopt, ook als jullie op een andere manier scheiden dan via Uitelkaar.nl

  Ik heb gehoord dat de rechtbanken dichtgaan. Kunnen we dan nog wel scheiden?

  De rechtbanken zijn dicht, maar schriftelijke procedures, zoals scheidingen, gaan zoveel mogelijk door. De scheidingen bij Uitelkaar.nl gaan schriftelijk naar de rechtbank. Wij zien dat de scheidingen van onze klanten gewoon doorlopen. Jullie kunnen dus doorgaan met scheiden, tenzij hier een rechtszaak voor nodig is waarbij er een mondeling behandeling (zitting) nodig is.

  Sinds 3 april 2020 is er sprake van een tijdelijke regeling familierecht, wat inhoudt dat er door de rechtbank onderscheid gemaakt wordt tussen welke zaken 'zeer urgent' en 'overig urgent'is. Echtscheiding valt onder 'overig urgent'. 'Overig urgent' zaken worden nu in beginsel schriftelijk afgehandeld. Dit was sowieso al het geval bij gezamenlijke verzoeken tot scheiding, zoals bij een scheiding via Uitelkaar.nl. Ingediende processtukken worden normaal gesproken op dezelfde dag verwerkt, maar kunnen vanwege de omstandigheden iets vertragen. 

  Een van ons is ziek en nu kunnen we niet verder werken. Wat nu?

  Dat is natuurlijk erg vervelend. We raden aan om fysiek contact te vermijden. Indien jullie kinderen hebben is het verstandig deze te laten verblijven bij de gezonde ouder. Bekijk ook de voorschriften van het RIVM wat betreft het beperken van sociaal contact en besmetting.

  Wat betreft jullie scheidingsproces is er niets aan de hand. Jullie kunnen bij Uitelkaar.nl zo lang over de scheiding doen als jullie willen. Ook kan een van jullie prima verder werken aan de scheiding door benodigde informatie, zoals loonstroken en hypotheekpapieren te uploaden en de eigen ideeën te omschrijven in het digitaal dossier. Op een later moment kan de ander hierop voortborduren. Op die manier loopt de scheiding het minst vertraging op.

  Hoe kunnen mijn (ex-)partner en ik nu het beste met elkaar communiceren?

  Het RIVM geeft aan dat het verstandig is om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. Mochten je (ex-)partner en jij niet meer in hetzelfde huis wonen, kunnen jullie mogelijk telefonisch met elkaar overleggen. Ook via de chatfunctie in jullie digitale dossier in de portal kunnen jullie overleggen. We raden in ieder geval aan voorzichtig te zijn met Whatsapp berichten, omdat hiermee snel miscommunicatie kan ontstaan.;

  Hoe werkt videobellen?

  Videobellen is mogelijk via apps zoals Skype en Whatsapp. Welk medium jullie gebruiken stemmen jullie af met jullie advocaat of mediator. Jullie casemanager kan eventueel helpen bij het inregelen van deze apps, mocht je hier niet zelf uitkomen.

  Voor meer informatie over corona en scheiden kun je de complete lijst over dit onderwerp bekijken. Deze lijst geeft je actuele informatie rond het thema corona en (ge)scheiden om al je vragen te beantwoorden. Daardoor vind je in één overzicht alle tips, adviezen en informatie die je in deze onzekere tijden zo hard nodig hebt