Persbericht: kosten scheiding zijn in crisis een obstakel

08 januari 2024

’Online scheiden kan de kosten van een scheiding omlaag brengen’

Volgens het onlangs verschenen rapport van het CBS, ‘Conjunctuur en relatievorming en -ontbinding’, kunnen de hoge kosten van een scheiding een reden zijn om in crisistijd een niet goed lopend huwelijk in stand te houden. Online scheiden kan voor deze stellen een goede oplossing zijn om de kosten te drukken. 

 

Pagina inhoud

    Echtscheiding weinig verband met koopbereidheid

    In het rapport publiceert het CBS haar onderzoek over de invloed van de economische omstandigheden op trouwen en scheiden. Uit het rapport blijkt dat het aantal huwelijken sterk meebeweegt met de economie en dat er dus meer getrouwd wordt als het economisch beter gaat. Het aantal relaties dat beëindigd wordt neemt juist toe als het economisch minder gaat en de koopbereidheid afneemt. Maar opvallend hierbij is dat dit geldt voor relaties tussen mensen die niet getrouwd zijn. Voor echtscheidingen geldt dit niet.

    De onderlinge samenhang tussen een slechte economie en echtscheidingen is dus minder duidelijk. Waarschijnlijk komt dit omdat verschillende invloeden elkaar in een economische crisis in evenwicht houden. Juist wanneer het economisch slechter gaat, kunnen hoogoplopende kosten voor een scheiding een reden zijn om het huwelijk toch niet te beëindigen. En tegelijkertijd is het zo dat er meer redenen ontstaan om uit elkaar te gaan als het economisch slecht gaat: vaak zie je dat financiële problemen in een gezin, zoals baanverlies, aanleiding kunnen zijn voor een scheiding. Denk maar eens aan die vele Nederlanders die door corona flink financieel in de penarie zijn komen zitten en de ellende die dat veroorzaakt in een relatie. Ook kan de behoefte om uit elkaar gaan zo urgent zijn dat mensen zich niet door financiële perikelen laten tegenhouden. 

    Kosten scheiding hoog

    Naast de financiële gevolgen die een scheiding met zich meebrengt op het gebied van wonen, alimentatie, verdeling schulden, etc., kan het scheidingsproces an sich ook hoge kosten met zich meebrengen. Veel mensen deinzen hier voor terug. Zo kan de tussenkomst van een advocaat of mediator vaak flink in de kosten lopen. 

    Online scheiden oplossing om hoge kosten scheiding te drukken

    De moderne techniek biedt echter oplossingen voor mensen die de dure juridische expertise helemaal niet nodig hebben. Veel stellen gaan tegenwoordig op goede voet uit elkaar en willen de zaken samen zo goed mogelijk afronden voor zichzelf en voor de kinderen. 

    ‘Wij willen graag het scheidingsproces transparanter en toegankelijker maken. Daarom heb ik samen met mijn compagnon Laura Kistemaker het online scheidingsplatform Uitelkaar.nl ontwikkeld. Met dit platform richten wij ons op stellen die ‘on speaking terms’ zijn en samen de scheiding zo goed mogelijk met elkaar willen afronden. Juist om scheiden toegankelijk te maken door o.a. de kosten laag te houden en scheidende stellen te voorzien van degelijk financieel advies’, aldus Kaspar Scheltema, medeoprichter van Uitelkaar.nl. . Uitelkaar.nl is onderdeel van Justice42, een sociale onderneming met een maatschappelijke missie: het scheidingsproces toegankelijk en gebruiksvriendelijker te maken via een gepersonaliseerde online aanpak, om zo gebruikers in staat te stellen om zoveel mogelijk samen op te lossen. 

    De formule van Uitelkaar.nl is uniek. Uitelkaar.nl biedt een veilig online platform waarop je stap voor stap je eigen afspraken samen met je (ex-)partner kunt maken voor een vast lage prijs. Dit doen je in je eigen tempo. Ook maakt meer dan 50% van de stellen die zich aanmelden gebruik van een unieke subsidieregeling van de overheid, waardoor de kosten van de scheiding slechts €39 p.p. kunnen zijn. 

    Online scheiden onpersoonlijk?

    Veel stellen zijn bang dat online scheiden een onpersoonlijk proces is, iets waar ze niet op zitten te wachten in de toch al moeilijke situatie waarin ze zich bevinden. Ze hebben vaak juist behoefte aan een luisterend oor en iemand die met ze meedenkt. 

    Een online proces kan in sommige gevallen ook best onpersoonlijk zijn. Bij diverse online scheidingsbemiddelaars ontvang je - na een persoonlijke of online intake - een kant en klaar echtscheidingsconvenant in je mailbox dat enkel nog ondertekend dient te worden. Maar het kan ook anders. Het online platform Uitelkaar.nl beidt persoonlijk online scheiden aan: gedurende het hele scheidingstraject krijgen de stellen onbeperkte begeleiding van een persoonlijk casemanager. Deze casemanager leidt ze door het proces heen en geeft aanvullend advies en informatie. Ook kunnen de stellen voor een vaste prijs gebruik maken van een mediator in het geval er zaken zijn waar ze samen niet helemaal uitkomen. Daarnaast is het document dat stellen samen maken op het platform geheel op maat en uiterst persoonlijk. Stellen kunnen gewoon in hun eigen woorden afspraken maken, zonder gebruik te moeten maken van ingewikkelde juridische termen. 

    Is online scheiden rechtsgeldig? 

    Bij een scheiding, en dus zeker ook bij een online scheiding, is altijd een advocaat betrokken. De advocaat zorgt ervoor dat alles juridisch in orde is en checkt of er niets over het hoofd wordt gezien. Om een scheiding rechtsgeldig te maken, moet het echtscheidingsconvenant voldoen aan bepaalde wettelijke regels. Bij de meeste online scheidingsbemiddelaars is de review van de advocaat in de prijs inbegrepen. Toch loont het de moeite om dit van te voren even te checken, want dit is niet altijd het geval. 

    Als de advocaat het document juridisch gecheckt heeft, dient hij het convenant in bij de rechtbank. De rechter doet vervolgens uitspraak en stuurt de echtscheidingsbeschikking aan de aanvragers op. Zelf naar de rechtbank gaan voor de uitspraak van de scheiding, is meestal niet nodig. Pas na inschrijving bij de gemeente is de scheiding voor de wet officieel. 

    *in het geval er alleen sprake is van een ouderschapsplan, voor stellen die niet getrouwd zijn en minderjarige kinderen, hoeft er geen advocaat in het proces betrokken te worden. 

    Meer over Uitelkaar.nl

    Uitelkaar.nl is een online scheidingsplatform waarop je samen met je (ex-)partner je eigen persoonlijke scheidingsdocumenten kunt opstellen. Op je eigen manier, eigen tempo en in je eigen woorden. Hierbij krijg je persoonlijke begeleiding van een casemanager op het gebied van wonen, financiën en juridische zaken. 

    Uitelkaar.nl is onderdeel van Justice42, een sociale onderneming met een maatschappelijke: het scheidingsproces toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken via een gepersonaliseerde, online aanpak. Hiermee stelt Uitelkaar.nl gebruikers in staat geschillen zoveel mogelijk samen op te lossen. Met ondersteuning waar nodig. Uitelkaar.nl is ontstaan uit Rechtwijzer uit elkaar, een initiatief van de Raad voor Rechtsbijstand en stichting HiiL. 

    UE_logo_RvR_RGB_DEF-01

    Kijk voor meer informatie over online scheiden en Uitelkaar.nl: www.uitelkaar.nl 


    Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen

    18 december 2023

    Bij Uitelkaar.nl gebeurt veel. Wij zijn continu aan het vernieuwen: ons online platform, onze hulpverlening en ons aanbod aan aanvullende diensten. Lees hier meer over onze highlights.

    Lees verder

    SI2Fund: “Uitelkaar.nl heeft een positief effect op gescheiden stellen.”

    19 september 2023

    De missie van Uitelkaar.nl is om stellen, die hebben besloten te scheiden, te helpen goed uit elkaar te gaan. We monitoren in hoeverre Uitelkaar.nl daar ook daadwerkelijk aan bijdraagt. Jaarlijks de resultaten gepubliceerd...

    Lees verder

    Uitelkaar.nl is de plek als je jezelf niet alleen juridisch, maar breder wilt ontwikkelen

    14 februari 2023

    "Onderdeel van mijn opleiding HBO-Rechten was een stage. Ik kon terecht bij de gemeente, een advocatenkantoor of de rechtbank, maar ik wilde een plek die meer biedt dan puur juridisch werk. Uitelkaar.nl is de ultieme plek...

    Lees verder