115 x actuele informatie over corona en scheiden, ouderschap en relaties [geüpdatet: 28-5-2020]

12 juli 2022

https://www.nji.nl/scheiding/samenwerken-met-gescheiden-ouders

Pagina inhoud

    Waarom 126 x actuele info over corona en scheiden?

    Het grootste probleem op gebied van relaties en kinderen is het oneens zijn van ouders over de ernst van het coronavirus en de implicaties daarvan, beschrijft relatietherapeut Michele Weiner-Davis. Zo kan de ene ouder de social distancingregels serieuzer nemen dan de ander, wat leidt tot spanning en conflict. De een maakt zich veel meer zorgen en de ander vindt dat hij of zij de situatie opblaast. 

    Het helpt natuurlijk ook niet dat de situatie waar we nu inzitten totaal nieuw is. Er is geen handleiding hoe we deze crisis met zijn allen moeten aanpakken. En wanneer de relatie van de ouders niet goed is of zij gescheiden zijn, is dit spanningsveld over de aanpak groter. Overleggen en afstemmen is dan namelijk al een extra moeilijkheidsgraad. 

    In dit artikel lees je actuele informatie over het coronavirus en de impact op onze relaties, onze scheiding, onze kinderen en de omgang met de kinderen na de scheiding. Op die manier heb je alle tips, ervaringen en juridische deskundigheid bij elkaar, toegespitst op de huidige situatie. 

    Corona en relatiestress

    Corona kan zorgen voor spanning in je relatie. Als er al twijfels waren voor de coronacrisis, komen deze nu onder een vergrootglas te liggen.

    • 1. De quarantaine, het thuiswerken en op elkaars lip zitten: het zorgt voor spanningen in gezinnen, schrijft Lenneke Alink, hoogleraar forensische gezinspedagogiek aan de Universiteit Leiden. Niet elke relatie is hier tegen bestand.

    • 2. Relatietherapeut en piekerexpert Marleen Derks geeft tijdens een radiouitzending van Haarlem105 tips om tijdens de quarantaine om te gaan met het continu in een ruimte zijn met je partner.

    • 3. Bij relatieproblemen of relatiestress kun je tijdens de coronacrisis aan de slag met de training van Two2Tango. 

    • 4. Probleemgezinnen kunnen het nu extra zwaar hebben tijdens de coronacrisis. De kinderen hebben het daardoor nog moeilijker thuis. Zij kunnen niet vluchten en missen de veilige contacten buitenshuis. Marstyle geeft aandacht aan de, door haar genoemde, ‘snelkookpan-gezinnen’. Op haar blog lees je ook over onderzoeken naar de gevolgen van corona in het gezinsleven en tips om deze tijd iets makkelijker door te komen.

    • 5. Wat denk jij? Hebben we over een aantal maanden een baby-boom of compleet het tegenovergestelde? Linda.nl schrijft erover onder de categorie liefde in tijden van corona.

    • 6. RTLNieuws schrijft over ode aan koppels die uit elkaar gaan door coronastress. Zangeres Anouk begrijpt dat deze periode veel stress kan geven aan koppels en hierdoor misschien zelfs uit elkaar gaan. Om deze mensen een hart onder de riem te steken, zingt ze een nummer voor hen.

    • 7. Deze column is niet perse gelinkt aan de stress van corona die tot relatieproblemen leidt, maar heeft wel met uit elkaar gaan te maken ten tijde van de coronacrisis. Femke van der Laan deelt haar ervaring over een meneer die van het bankje in de buitenlucht zijn kantoor heeft gemaakt.

    Relatie goed houden

    • 8. Op de website van Nieuwe Stap lees je over rekening houden met elkaar om je relatie gezond houden tijdens deze crisistijd.

    • 9. Verder is de juiste balans van me-time en we-time essentieel om de crisis goed door te komen, lees je tevens in ‘Relatiestress tijdens lockdown coronavirus’ op Nieuwe Stap.

    • 10. Blijven communiceren, dat is de hoofdboodschap die seksuologe Eveline Stallaart meegeeft aan alle koppels. Dit geldt niet alleen voor deze moeilijke tijd, maar ook daarbuiten. Deze boodschap en andere goede adviezen om je relatie in coronacrisis te kunnen redden, geeft Eveline in een interview te lezen op de website van RTL Boulevard

    • 11. Omroep West geeft het woord aan relatiedeskundigen, die ook hun tips en ervaringen delen om de relatie en de sfeer in huis gezellig te houden. De kinderen worden in dit artikel ook niet vergeten.

    • 12. Een stukje uitleg over geweldloze communicatie is wat je tijdens de coronatijd een beetje kan helpen. Eliane Wiebenga (relatie- en gezinstherapeut) heeft de cursus gevolgd: lees haar ervaring en tips op de website van NRC Nieuws.

    • 13. Op de website van Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek staat een mooi artikel over ouderschap en corona. Het artikel gaat onder andere in op de extra rollen die je er als ouder bij hebt gekregen en hoe je om kunt gaan met de emoties en vragen van je kind(eren). 

    • 14. De Nationale Adviesbalie is nieuwsgierig naar jouw stem. Geef je situatie door via de poll 'Wat voor effect heeft corona op jullie relatie?'

    • 15. Tips en trucs om je relatie goed te houden als je continu op elkaars lip zit: gelukkig zijn ze er. MetroNieuws geeft je 10 tips.

    Meer echtscheidingen

    • 16. Tijdens crisissen, zoals na een natuurramp, stijgt het aantal echtscheidingen in dat gebied. Psychologen zien dan ook gebeuren dat er een stijging in het aantal scheidingen zal volgen tijdens of na de coronacrisis. Het AD schrijft hier een artikel over, waarin - on the bright side - ook gesproken wordt over een babyboom over 9 maanden.

    • 17. Over het algemeen vinden er meer scheidingen plaats na de zomervakantie en na de feestdagen: de momenten waarop we meer op elkaars lip zitten. Daarnaast stress en angst en financiële problemen oorzaken van meer scheidingen, schrijft Mashable.

    • 18. Smit Vernooij, praktijk voor financiële planning en mediation ziet de corona crisis eveneens als een oorzaak voor een groter aantal scheidingen.

    • 19. Ook De Nationale Adviesbalie beschrijft de impact van corona op een toename van scheidingen en een babyboom. 

    • 20. China loopt voor in deze crisis en daar bleek na het opheffen van de lockdown in bepaalde steden het aantal scheidingsaanvragen sterk toe te nemen, melden internationale media

    • 21. Wat verwachten advocaten in het familierecht over het aantal scheidingen in coronacrisis en als de pandemie voorbij is? Drie scheidingsadvocaten vertellen op Advocatie.nl over hoe de zaken op dit moment gaan, hoe zij hiermee omgaan en wat de verwachtingen volgens hen zijn voor de toekomst.

    • 22. Ook scheidingsbemiddelaar Monique Prins spreekt haar verwachting uit over het gevolg van corona op een mogelijke scheidingspiek. Ze spreekt over onzekerheden en situaties uit het verleden die haar verwachting onderbouwt. Ben je benieuwd wat ze hierover vertelt? Lees dan het artikel van RTV Utrecht.

    • 23. De voorzitter van de vereniging van familierechtadvocaten (vFAS) vertelt over de verwachting dat er na de versoepeling van de maatregelen een grote golf aan scheidingen aankomt. Andere advocaten spreken ook over deze verwachting en waarom zij dit denken. Je leest er meer over op de pagina van de AD.

    Scheiding nog even uitstellen

    • 24. Relatietherapeut Jacqueline Steegstra spreekt naar het Dagblad van het Noorden dezelfde verwachtingen uit. De coronacrisis is de ultieme relatietest.En zorgt voor meer scheidingen en meer zwangerschappen. Maar... er zijn ook stellen die door de crisis juist besluiten bij elkaar te blijven, zegt Jacqueline.

    • 25. De optie van het uitstellen van je scheiding omschrijft ook De Nationale Adviesbalie, maar deze geeft ook aan dat er straks een drukte komt in het aantal scheidingsaanvragen, waar je rekening mee dient te houden. 

    Corona en je scheiding regelen

    Kun je tijdens de coronacrisis een scheiding aanvragen of doorwerken aan je scheiding? Niet altijd, zoals wanneer fysieke afspraken nodig zijn, maar in sommige gevallen ook wel.

    • 26. Op Uitelkaar.nl kun je doorwerken aan je scheiding, ondanks de coronacrisis. Dit komt omdat fysiek contact niet nodig is. Grotendeels werken jullie thuis samen aan jullie scheiding met telefonische of online begeleiding van jullie casemanager. Met de advocaat of mediator die jullie ondersteunt is videobellen mogelijk. Verder gaan schriftelijke afhandelingen bij de rechtbank door.

    • 27. Als er een zitting in de rechtbank nodig is voor je scheiding, loopt dit nu vertraging op, schrijft ook de Nederlandse Vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Urgente zaken gaan wel door.

    • 28. Via een partner van Nieuwe Stap kun je voor, tijdens of na de scheiding sparren over de implicaties van het coronavirus op (de afwikkeling van) de scheiding. 

    • 29. Rechters hebben zelf ook veel aanpassingen moeten doen om veilig te kunnen blijven werken. Kinderrechter Susanne Tempel vindt het vervelend dat er gekozen moet worden tussen twee ‘kwaden’ als het gaat om urgente zaken. Een zaak over een uithuisplaatsing heeft nu meer urgentie dan een herziening van een omgangsregeling, zegt ze. Gelukkig licht ze ook iets positiefs toe vanuit haar ervaring.

    Corona en het ouderschapsplan

    Door het woekerende coronavirus kunnen sommige afspraken uit het ouderschapsplan mogelijk niet doorgaan. Hoe gaan jullie hiermee om?

    • 30. Zo staan er het ouderschapsplan afspraken over de zorgverdeling en medische beslissingen als jullie kind corona krijgt? Op Nieuwe Stap lees je hier meer over.

    • 31. Het kan natuurlijk zo zijn dat jullie als ouders anders tegen zaken aankijken: de een vindt dat de kinderen buiten mogen spelen, de ander niet. Op Telegraaf lees je meer over op de proef gestelde ouders door het coronavirus.

    • 32. Omroep Flevoland besteedde een item aan corona en het ouderschapsplan. In deze uitzending hoor je hoe het virus het ouderschapsplan overhoop gooit. En hoe ga je om met extra spanningen en welke oplossingen zijn mogelijk?

    • 33. RTL Nieuws publiceerde een artikel over de invloed van corona op het (samengestelde) gezin. Hoe maak je afspraken met je ex-partner en hoe letterlijk neem je het ouderschapsplan?

    Gevolgen van corona voor gescheiden ouders en tips

    Als jullie gescheiden zijn en samen kinderen hebben zorgt het coronavirus voor grote uitdagingen: hoe gaan jullie met de afspraken uit het ouderschapsplan om? Hoe communiceren jullie met elkaar? Hoe vangen jullie de kinderen op als een van jullie een vitaal beroep heeft of jullie beiden thuis moeten werken?

    • 34. Gescheiden ouder Marc beschrijft zijn situatie tijdens de coronacrisis en de impact van de opvang van de kinderen en zijn verhuizing. Je leest zijn verhaal op Nieuwestap.nl.

    • 35. Boeve Familierecht beantwoordt vragen van gescheiden ouders: wie is er bijvoorbeeld bevoegd om medische beslissingen te maken? 

    • 36. De Nationale Adviesbalie publiceert ook tips voor ge scheiden ouders tijdens corona.

    • 37. Villa Pinedo biedt een training aan om gescheiden ouders te leren hoe zij de pijn van de scheiding bij kinderen kunnen beperken. De eerste module van € 19,- krijg je van hen gratis. Je krijgt tijdens de training tips en oefeningen.  

    • 38. Ook Van Arkel Familierecht geeft antwoord op veelgestelde vragen rondom corona, de zorgregeling en gescheiden ouders.

    • 39. Het boek Van woede naar redelijkheid is geschreven voor mediators en scheidingsbemiddelaars. Het boek staat vol praktische tips die in het teken staan van de onderwerpen rechtvaardigheid en emoties. Dit boek past perfect bij de huidige situatie in coronacrisis. Gescheiden of scheidende (ex-)partners kunnen het boek ook lezen en zich verdiepen in het omgaan met rechtvaardigheid en emoties tijdens en na de scheiding.

    • 40. KEES, het kennisplatform kind en echtscheiding Noord-Nederland, zet zich ook in deze tijd in voor kinderen die een echtscheiding doormaken of door gaan maken. Eén van de manieren om te helpen is door psycho-educatie te doen, wat een goede methode blijkt te zijn om ouders en kinderen te helpen. Lees meer over wat KEES in deze tijd kan betekenen op de webpagina van de Leeuwarder Courant.

    Zorgen van kinderen van gescheiden ouders en corona

    Ook voor kinderen is het een spannende tijd, zeker wanneer hun ouders uit elkaar gaan of zijn gescheiden. Op Villa Pinedo, een platform voor kinderen en door kinderen van gescheiden ouders, staan een aantal forum items open met zorgen van kinderen over hun ouders ten tijde van de coronacrisis. 

    • 41. Mooi feitje: jongeren (die zelf ook gescheiden ouders hebben) melden zich massaal aan bij Villa Pinedo om Buddy te worden voor kinderen met gescheiden ouders. Jongeren met gescheiden ouders begrijpen dat deze kinderen het nu extra moeilijk kunnen hebben en willen hen op deze manier steunen.

    • 42.Van Vader naar Moeder volgt kinderen van gescheiden ouders. Javy (12 jaar) wordt geïnterviewd en weet zijn persoonlijke ervaring als iets positiefs te gebruiken: door andere kinderen te helpen. Daarnaast doet hij ook nog eens iets heel dappers voor zijn overgrootoma. Je leest meer over Javy in de Kidsweek!

    Corona en een ouder in het buitenland

    Wanneer jij of je ex-partner in het buitenland woont, heeft dit impact op het co-ouderschap of de omgangsregeling. Wat is de impact van aangescherpte maatregelen op de afspraken rondom het ouderschap na scheiding?

    Een ouder in België 

    • 43. De Nationale Adviesbalie schrijft in haar blogartikel een stuk over een omgangsregeling met je ex-partner in het buitenland. Naar het buitenland reizen mag alleen als het strikt noodzakelijk is: valt een omgangsregeling hieronder?

    • 44. De Limburger beschrijft de 5 redenen waarvoor je de grens over mag naar België en co-ouderschap met minderjarige kinderen is daar een van. 

    Corona en de omgangsregeling (nakomen)

    Vanwege de aangescherpte maatregelen van de overheid vanwege het coronavirus hebben veel gescheiden ouders vragen over de omgangsregeling. Moeten we deze nu nakomen? Wat zijn de juridische consequenties? Wat is het beste voor de kinderen? Je vindt hieronder een lijst met informatiebronnen over dit onderwerp.

    • 45. Nieuwe Stap is gericht op alles over en rondom scheiden. In dit artikel is er aandacht voor gescheiden ouders met een omgangsregeling in relatie tot corona. Hierin wordt ook gesproken over tijdelijke nieuwe afspraken, zoals in een eerder artikel van Uitelkaar.nl over corona en co-ouderschap ook is geadviseerd.

    • 46. Radar van Avrotros belicht enkele vragen die gescheiden ouders kunnen hebben in de coronaperiode, zoals over de omgangsregeling en een eventuele lockdown.

    • 47. Op initiatief van Family Factory is er een website gemaakt, genaamd Gezin&Corona, volledig toegewijd aan het geven van informatie over corona. Hier staat een artikel met tips en informatie voor gescheiden ouders met een omgangsregeling.

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Advies RIVM over omgangsregeling

    • 48. AT5 vroeg het RIVM wat te doen. Het RIVM adviseert om de omgangsregeling in ieder geval onder de loep te nemen als er in een huishouden iemand ziek wordt.

    Vasthouden aan de afspraken over de omgangsregeling

    • 49. Onze samenwerkingspartner DAS schrijft een artikel toegewijd aan de prangende vraag: "‘Ik wil mijn kinderen niet naar mijn ex laten gaan vanwege gevaar op besmetting met corona, maar dat is tegen de regels van de omgangsregeling in. Kan ik dat doen?" Lees er meer over op hun website.

    • 50. Het Kenniscentrum Kind en Scheiding heeft een animatie gemaakt om in beelden weer te geven wat je het beste kunt doen als je samen met je (ex-)partner een omgangsregeling hebt. Bekijk hem snel!

    • 51. Op de website van de Nederlandse Vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) wordt gezegd dat het in principe zo is, dat je je ook onder de huidige omstandigheden zoveel mogelijk moet houden aan de afspraken die zijn gemaakt over de omgangsregeling. Als de kinderen gezond zijn en ook de ouders zich goed voelen, kunnen ze, als de overheidsregels dit toelaten, volgens afspraak bij beide ouders verblijven.

    • 52. Ook het Nederlands Jeugdinstituut stelt dat het voor een kind te allen tijde belangrijk is om het contact met beide ouders te hebben. 

    Weghouden van kind bij de andere ouder

    • 53. De Nationale Zorggids meldt dat het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid onderzoek doet naar de gezondheid binnen een gezin in tijdens van corona en de hoofdzakelijke reden waarom.<br?></br?>
    • 54. NPO Radio 1 maakte de Podcast ‘Als je door corona je kind niet meer mag zien’.

    • 55. Ook MIES Magazine beantwoordt de vraag ‘Wat als de omgangsregeling niet wordt nagekomen?’
    • 56. EenVandaag spreekt over social distancing bij kinderen en laat hierover een programmaleider bij het Nederlands Jeugdinstituut aan het woord. Zij geeft tips over hoe de omgangsregeling na te komen en ervoor te zorgen dat kinderen van gescheiden ouders geen last krijgen van het zogenoemde social distancing.

    • 57. Inmiddels is de intelligente lockdown al een paar weken in gang gezet. De eerste schrik is eraf, maar veel gescheiden ouders vinden het nog moeilijk om de omgangsregeling goed toe te passen. De ouders hebben ook nog veel vragen en zoeken naar een manier die voor hen werkt. Het Noordhollands Dagblad schrijft er een artikel over.

    • 58. Juist nu is het belangrijk om aan de kinderen te denken. Ook zij hebben de gevolgen van de coronacrisis moeten ervaren en kunnen daardoor meer behoefte hebben aan contact met jullie beiden. Kinderombudsman Margrite Kalverboer vertelt meer over dit lastige onderwerp tijdens een interview met AvroTros.

    • 59. Medewerkers van jeugdzorg staan voor nieuwe uitdagingen. Zo ook op het gebied van vechtscheidingen tussen ouders en de zorg voor de kinderen. Jeugdzorgwerker Renna deelt haar verhaal over hoe zij omgaat met de nieuwe uitdagingen op EenVandaag.

    • 60. Vader Armand ziet zijn dochter nu maanden niet door de coronacrisis, omdat het kort geding over de omgangsregeling is uitgesteld tot nader orde. De moeder houdt hun dochter bij Armand weg en Armand vreest voor de gevolgen die dit heeft. Lees meer over zijn zorgen op EenVandaag.

    • 61. Vader Armad deelt ook zijn verhaal bij Nieuws030. Zonder de crisis die corona met zich meebracht was het verhaal van deze vader al heftig genoeg. De cornoacrisis zorgt er helaas voor dat zijn verhaal nog niet kan worden afgesloten. Lees zijn aangrijpende verhaal op Nieuws030.

    Praten over problemen met de omgangsregeling ten tijde van corona

    • 62. Op het forum van Ouders.nl is momenteel een gesprek gaande over corona en de omgangsregeling. Hier kun je van ideeën wisselen met anderen. Duidelijk wordt dat er tussen ex-partners spanning kan ontstaan in deze crisistijd. 

    Advocatenkantoren en mediators over corona en omgangsregelingen

    Vele advocatenbureaus en mediators plaatsen op hun website artikelen over corona en de omgangsregeling bij gescheiden ouders.

    Corona en co-ouderschap 

    Voor co-ouders is de coronacrisis een extra beladen en onzekere tijd. Gelukkig sta je er als co-ouder niet alleen voor. Veel co-ouders bedenken creatieve oplossingen en delen deze met anderen. Er zijn ook veel instanties die je tips en adviezen geven. Hieronder vind je een lijst met verschillende onderwerpen over corona en co-ouderschap. 

    Co-ouderschap en kinderen thuis van school

    • 71. Op Marstyle.nl vind je de ervaringen van een co-ouder tijdens de coronacrisis. Zij en haar ex-partner stelden tevens een handig te gebruiken dagschema op, wat zij in beide huizen gebruiken om meer structuur aan te brengen in de dagen van de kinderen.

    • 72. Ook co-ouder Fien probeert haar weg te vinden in het co-ouderschap tijdens coronacrisis. Ze schrijft op Nieuwe Stap over hoe zij en haar ex-partner omgaan met de gesloten deuren van scholen en het co-ouderschap. “Ouders ben je samen en de kinderen staan voorop”, zegt Fien en ze legt uit hoe zij dat samen met haar ex-partner doet.

    Ervaringen van anderen met co-ouderschap en corona

    • 73. Op het forum van Ouders.nl kun je met andere ouders spreken over de consequenties van corona op het co-ouderschap. 

    • 74. Benieuwd waar andere co-ouders mee worstelen en wat  kinderen hen daarover adviseren? Op het forum van Villa Pinedo melden zich ook ouders met vragen.  

    • 75. Scheidingsmediator Sissel Pemmelaar werd ontroerd door twee co-ouders die een mooie oplossing hadden gevonden voor het co-ouderschap tijdens het ziek zijn van de vader en hun kinderen. Zo kan het ook!

    • 76. Via deze openbare Facebookgroep kunnen ouders ervaringen delen en vragen stellen aan andere ouders hoe zij met de situatie omgaan. De groep is bedoeld om wat begrip, steun en hulp te ondervinden bij andere ouders die hetzelfde meemaken. Bekijk de Facebook pagina voor het ouderschap en een mogelijke Lockdown

    • 77. Kids First Mediation beantwoordt diverse vragen over co-ouderschap en corona, zo ook of jullie de kinderen nog van huis mogen wisselen bij een lockdown. Ook lees je hier wat te doen bij oplopende spanning tussen jullie als ouders.

    • 78. Op het forum van Viva is een thread gestart over co-ouderschap en lockdown. Co-ouders bespreken het al dan niet wisselen van huis door hun kinderen. Je kunt met hen meepraten door te registreren en in te loggen.

    Advies over corona en co-ouderschap

    • 84. Uitelkaar.nl geeft tips om als co-ouders meer grip te krijgen op de huidige situatie. Denk hierbij aan het aangaan van de uitdagingen communicatie, halen en brengen van de kinderen en het maken van noodafspraken.

    • 85. Ouders konden via de radio Rijnmond hun vragen stellen aan opvoedkundige Fadma Bouchataoui. De drie belangrijkste vragen heeft radio Rijnmond uitgeschreven met het antwoord van de opvoedkundige eronder. 

    Persoonlijke ervaringen van co-ouders tijdens corona

    • 86. "Ik probeer zo veel mogelijk uit het conflict te stappen, het zo klein mogelijk te houden. Met een kinderpsycholoog bespreek ik hoe ik het best kan omgaan met de situatie voor onze dochter". Lees meer over de aanpak van deze moeder in corona tijd en hoe het coronavirus bij andere gescheiden ouders met minderjarige kinderen de situatie onder de loep neemt in het Parool.

    • 87. "We waren het er beide over eens: we moeten rationeel blijven in deze situatie en niet op de zaken vooruitlopen, maar evident is: de kinderen kunnen altijd bij de andere ouder terecht". Lees het volledige ervaringsverhaal van deze co-ouder op Nieuwestap.nl

    • 88. In een artikel op Linda.nl beschrijven meerdere mensen de impact van corona op hun hun (co-)ouderschap of omgangsregeling. Het versoepelen van de afspraken en een mate van flexibiliteit is nodig.

    Corona en samengestelde gezinnen

    Ook voor samengestelde zinnen is de coronacrisis een rare tijd. Misschien zit je met de kinderen van je partner in huis of zijn jouw kinderen juist bij je ex-partner en zijn nieuwe liefde. Misschien is het erg druk in huis of juist heel stil. Er verscheen veel informatie over dit onderwerp op het web afgelopen tijd. 

    • 89. Gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’ vertelt Nellie Timmermans over de coronatijden in samengestelde gezinnen. De column staat vol met advies en tips. Je leest het op de webpagina van Meierijstad Nieuws.

    • 90. Coach en ervaringsdeskundige Irma schrijft over de impact van corona op het samengestelde gezin. Belangrijk hierbij is duidelijkheid scheppen naar alle kinderen, schrijft ze op Stiefgoed.nl

    • 91. Zou het een optie zijn om met de kinderen tijdelijk bij je ex-partner te gaan wonen? Volgens Yvette wel. Ze vertelt over de omgang met de kinderen op Omroep Gelderland.

    • 92. Samengestelde gezinnen komen door het coronavirus onder druk te staan. Nieuwe Stap publiceert een artikel over samengestelde gezinnen tijdens corona en geeft hierin wat tips. Gelukkig gaan ze ook in op de mooie dingen die door corona zijn ontstaan.

    • 93. Omgaan met spanningen bij samengestelde gezinnen tijdens corona, dat is een hele uitdaging. Stiefgoed.nl geeft je graag wat handvaten om hiermee om te gaan.

    Ervaringen van ouders in samengestelde gezinnen tijdens corona

    • 94. Contact met beide ouders is belangrijker dan ooit, stelt Sigrid de Haan. Deskundig advies over hoe je dat het beste kunt doen met een samengesteld gezin, lees je op de webpagina van Stiefgoed. Hier lees je ook welke tips je kunt toepassen om je kind gerust te stellen in deze onzekere tijd.

    • 95. Op Stiefgoed.nl staan tips en tricks over het wisselen van je kind(eren) van huis bij samengestelde gezinnen. Sigrid noemt dit het ‘heen-en-weer-schema’. Ze begrijpt de emoties die deze tijd met zich meebrengt voor samengestelde gezinnen en de kinderen en speelt daarop in.

    • 96. Benieuwd naar de ervaring van een stiefmoeder Kim met corona en haar stiefkind? Op Nieuwe Stap lees je haar verhaal.

    • 97. Op Nieuwe stap lees je tevens het verhaal van stiefmoeder Tessa. Ze vertelt over het groeien van haar rol als stiefmoeder en de nieuwe aanwinst binnen het gezin: de puppy!

    • 98. Op Kekmama.nl verscheen een artikel met 4 ervaringsverhalen van gescheiden ouders in samengestelde gezinnen: “Mijn ex en ik zitten na jaren op een lijn!”

    • 99. Op Mies Magazine lees je de verschillende opties die je hebt als samengesteld gezin tijdens de coronacrisis en of deze geschikt zijn in jullie situatie.

    • 100. In dit artikel op Linda.nl lees je de overwegingen van de omgang van kinderen in samengestelde gezinnen: corona kan zich als een olievlek door het familiekringetje vergroten.

    • 101. In dit samengestelde gezin met 6 kinderen is het stil: vanwege een coronabesmetting zijn de kinderen voorlopig niet welkom. In dit artikel van Trouw lees je hoe (stief)ouders de quarantaine zonder (stief)kinderen ervaren

    Corona en alimentatie

    Kom jij of komt je ex-partner in moeilijkheden om de kinder- en/of partneralimentatie te betalen? Veel mensen werken minder of verliezen hun werk als gevolg van de corona maatregelen. De kans dat jij of je ex-partner de alimentatie tijdelijk niet kan betalen is daarom aanwezig. Welke informatie is er op dit gebied gepost de laatste weken?

    • 102. Heb je door minder inkomsten? Wat is hiervan de impact op kinderalimentatie of partneralimentatie? Op Nieuwe Stap lees je er een artikel over.
    • 103. Tevens lees je op Nieuwe Stap over de mogelijkheden tot het wijzigen van de alimentatie als gevolg van corona en hoe je zo’n verzoek indient.

    • 104. In een artikel op Sittard-Geleen Nieuws.nl wordt nogmaals het belang benadrukt van goed contact hebben met je ex-partner over de betalingen.

    • 105. Is het mogelijk om op eigen verzoek de alimentatie aan te passen of kun je dit alleen samen bepalen? Ook in Mies Magazine stond een artikel in het teken van dit onderwerp.

    • 106. Op De Nationale Adviesbalie adviseert met je ex-partner te overleggen en indien mogelijk een mediator in te schakelen als een van jullie problemen heeft met het betalen van alimentatie als gevolg van de coronacrisis.

    • 107. Ook Kids First Mediation kaart dit onderwerp aan: mag je minder alimentatie betalen als je (tijdelijk) minder verdient?

    • 108. Het coronavirus raakt celebrities, staat in de Telegraaf. Avengers acteur vraagt alimentatieverlaging aan vanwege het coronavirus. Dit gaat wel om flink andere bedragen dan gemiddeld, want er wordt ruim 11.000 dollar per maand aan zijn dochter uitgegeven. 

    • 109. Advocatenkantoren krijgen veel vragen over het wel of niet betalen van alimentatie tijdens en na de coronacrisis. Om een helder juridisch inzicht in te geven, heeft de advocaat familie- en personenrecht van Stellicher Advocaten een blog geschreven. Zij beantwoordt in de blog deze vraag: "is het coronavirus een geldige reden om te stoppen met het betalen van zowel partner- als kinderalimentatie?"

    • 110. Een vraag die veel alimentatiebetalers hebben, gaat over het betalen van alimentatie als je dat door de coronacrisis niet meer kunt. Het advocatenkantoor van een aantal van onze samenwerkende advocaten Cleerdin en Hamer Advocaten legt je hierover het een en ander helder uit.
    • 112. Naar verwachting zullen een groot aantal ouders hun baan verliezen vanwege de nieuwe maatregelen. Dit zorgt ervoor dat ouders de kinderalimentatie niet meer kunnen betalen. Zij zullen hoogstwaarschijnlijk een herberekening moeten laten doen. Op de website van de ED lees je meer over de verwachtingen met betrekking tot de alimentatie.

    • 113. In Dagblad van het Noorden schrijven ze over verwachte problemen rondom alimentatie en de coronacrisis. Een (tijdelijke) oplossing voor de problemen die kunnen komen rondom het betalen en ontvangen van alimentatie kan zijn door samen naar een mediator gaan.

    • 114. Ook kan de coronacrisis invloed hebben op het partnerpensioen. Partnerpensioen is dan geen alimentatie, maar het is goed om te bedenken dat de crisis veel op financieel gebied teweeg brengt. De Telegraaf schrijft een column met als titel ‘Let op uw partnerpensioen’.

    • 115. Volgens de oprichtster van de Alimentatiebalie is communicatie in deze tijd het codewoord als het gaat om de alimentatie. De Telegraaf brengt verslag uit van een interview waarin de meestgestelde vragen aan haar worden voorgelegd.

    Wat te doen bij problemen in je relatie, met je ex-partner of bij onzekerheden over het ouderschap na scheiding?

    In dit artikel las je alle actuele informatie over het in goede banen leiden van je relatie, je gezinsleven, jullie (co-)ouderschap en de omgangsregeling. Dankzij een combinatie van deskundige tips en ervaringsverhalen van anderen heb je hopelijk handvatten gevonden voor het aanpassen aan de nieuwe situatie met zo min mogelijk impact op jullie welzijn en omgang. 

    Twee zaken staan als een paal boven water: je bent niet alleen. In heel Nederland, nee, zelfs wereldwijd staan ouders en partners voor dezelfde uitdagingen. We kunnen onze ervaringen met elkaar delen en van elkaar leren. Daarnaast blijkt keer op keer dat goede communicatie essentieel is om te navigeren door de huidige crisis in de wereld. 

    Help een handje mee: deel dit bericht

    Deel dit bericht met zoveel mogelijk mensen zodat we met zijn alleen alle gescheiden ouders en hun kinderen een handje kunnen helpen om deze moeilijke en uitdagende tijd met tips over communicatie en gedeelde ervaringen zo goed mogelijk door te komen. 

    Mis je publicaties in deze lijst of wil je jouw nieuwsartikel hierbij zien staan? Neem contact op met onze redactie via communicatie@uitelkaar.nl

    Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Persbericht: kosten scheiding zijn in crisis een obstakel

    08 januari 2024

    Volgens het onlangs verschenen rapport van het CBS, ‘Conjunctuur en relatievorming en -ontbinding’, kunnen de hoge kosten van een scheiding een reden zijn om in crisistijd een niet goed lopend huwelijk in stand te houden....

    Lees verder

    Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen

    18 december 2023

    Bij Uitelkaar.nl gebeurt veel. Wij zijn continu aan het vernieuwen: ons online platform, onze hulpverlening en ons aanbod aan aanvullende diensten. Lees hier meer over onze highlights.

    Lees verder

    SI2Fund: “Uitelkaar.nl heeft een positief effect op gescheiden stellen.”

    19 september 2023

    De missie van Uitelkaar.nl is om stellen, die hebben besloten te scheiden, te helpen goed uit elkaar te gaan. We monitoren in hoeverre Uitelkaar.nl daar ook daadwerkelijk aan bijdraagt. Jaarlijks de resultaten gepubliceerd...

    Lees verder