Corona en co-ouderschap: hoe krijg je grip op de situatie?

20 maart 2020

Het leven in Nederland staat op dit moment op zijn kop. Het leven van co-ouders en hun kinderen misschien nog wel meer. Co-ouders hebben nu extra uitdagingen, zoals met het halen en brengen van de kinderen en met de communicatie tussen hen. Maar waarom is dat zo moeilijk en hoe zorg je er als co-ouders voor dat je grip krijgt op de situatie?

Pagina inhoud

    Co-ouderschap en corona

    Nu er maatregelen getroffen zijn voor het inperken van de verspreiding van het coronavirus, kunnen jullie als co-ouders worstelen met de omgang en verdeling van de zorg voor jullie kind(eren). Je bent bijvoorbeeld gedwongen om vanuit huis te werken, terwijl je kinderen ook thuis zijn. Of je moet juist extra werken om de hoge uitval op je werk op te vangen. Kijk maar naar de situatie in de zorg, bij de supermarkten en fabrieken. Dit betekent dat jullie de afspraken uit het ouderschapsplan mogelijk niet na kunnen komen. Jullie doen er goed aan tijdelijk andere afspraken te maken die passen bij de situatie: noodafspraken.

    Noodafspraken voor co-ouders bij het coronavirus

    Tijdens het maken van de noodafspraken rondom corona, kun je jezelf een aantal vragen stellen. Die vragen helpen je bij het opstellen van een 'noodouderschapsplan'. Op die manier hebben jullie meer grip op de situatie rondom het coronavirus en kunnen jullie toch nog (misschien in aangepaste vorm) het co-ouderschap uitvoeren.

    Op de website van Villa Pinedo kun je de 'online training voor alle gescheiden ouders' volgen. Dit wordt aangeboden om gescheiden ouders in deze tijd extra te ondersteunen. Je kunt de training online volgen en het kan je helpen tijdens het samenwerken bij het opstellen van de noodafspraken.

    Lees meer over Uitelkaar.nl

    Hoe verdelen we de dagen nu we zoveel mogelijk thuis moeten blijven?

    Jullie kunnen de verdeling aanpassen aan de hand van de nieuwe situatie. Maak een verdeling die voor iedereen eerlijk is en die het beste is voor jullie kind(eren). Zit jij nu tijdelijk thuis zonder werk terwijl je ex-partner zijn of haar werk wel kan voortzetten? Dan kunnen jullie afspreken dat jij de zorg van de kinderen zoveel mogelijk op je neemt en de kinderen in het weekend bij je ex-partner zijn.

    Werken jullie allebei vanuit huis? Je kunt dan besluiten om een bepaalde aaneengesloten periode volledig voor je werk beschikbaar te zijn en daarna minder inzetbaar. Dan kunnen jullie bijvoorbeeld regelen dat de kinderen een week bij jou zijn en een week bij je ex-partner. Op die manier kun je werken als de kinderen bij je ex-partner zijn en heb je meer tijd als de kinderen weer bij jou zijn. Houdt hierbij rekening dat je kinderen de langere periode bij één ouder verwarrend kunnen vinden en zorg dat je werkgever de aangepaste dagen of tijden goedkeurt.

    Wat doen we als één van ons of ons kind symptomen krijgt?

    Er is een kans dat ook bij één van jullie symptomen van het coronavirus optreden. Dit is een enge gedachte, maar het is helaas ook realistisch. Het is goed om hierbij stil te staan en te bedenken wat jullie in zo'n situatie doen. Spreken jullie bijvoorbeeld af dat er geen wisseling met de kinderen meer is als iemand symptomen krijgt? En wanneer beslissen jullie samen over medische zaken? En hoe nemen jullie die beslissingen dan? Denk hier samen over na en zet de overeengekomen afspraken vast in jullie noodplan.

    Welke (aangepaste) regels hanteren we voor de kinderen?

    Voor co-ouders is het de uitdaging om zoveel mogelijk dezelfde regels toe te passen, zodat jullie kind weet waar hij of zij aan toe is. Bij het besmettingsgevaar van corona is het nog belangrijker om samen dezelfde regels te hanteren over handen wassen en afstand houden tot andere kinderen. Jullie doen er goed aan om samen af te spreken of jullie kind buiten mag spelen met andere buurtkinderen. Misschien willen jullie ook afspraken aanscherpen die al in het ouderschapsplan stonden? Of willen jullie afspreken dat jullie kind voorlopig vitaminepillen slikt? En vraag jezelf bijvoorbeeld af hoe jullie ervoor kunnen zorgen dat de kinderen thuis de boel niet afbreken als de verveling toeslaat?

    Stel in ieder geval regels op die jullie allebei kunnen hanteren en die duidelijk zijn voor jullie kind(eren), op die manier kunnen jullie zoveel mogelijk voorkomen dat er een onwenselijke situatie ontstaat.

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Wensen we meer contactmomenten en zo ja, hoe doen we dat?

    Het coronavirus brengt veel spanning en meer eenzaamheid met zich mee. Het kan daarom fijn zijn om voor wat meer digitale contactmomenten te zorgen tussen elkaar en tussen jullie kind(eren). Als je kind bijvoorbeeld de hele week bij je ex-partner is, wil je je kind nu misschien wat vaker bellen om te vragen hoe het gaat. Of misschien wil je kind je vaker spreken omdat hij of zij jou extra mist door de plotselinge veranderingen. Jullie willen onderling misschien ook wat meer contact hebben, zodat jullie de veranderingen en stand van zaken goed kunnen bespreken.

    Heb er begrip voor dat de veranderingen en onzekerheid rondom het coronavirus, de behoefte aan meer contact en aandacht versterkt. Spreek daarom af dat jullie elkaar vaker bellen, desnoods op een specifieke tijd van de dag. Dit geeft jullie en jullie kind(eren) meer rust tijdens deze onzekere dagen.

    Wat doen we als er straks nog strengere maatregelen worden genomen?

    Er bestaat ook een kans dat er op den duur strengere maatregelen volgen. De overheid geeft aan dat het nu niet nodig is, maar een zogenoemde 'lockdown' is een mogelijke maatregel. In andere Europese landen is dat al wel het geval. Je mag je daar alleen op straat bevinden als je een geldende reden hebt. Nu is het nog niet aan de orde, maar er kan een moment komen dat je moet kunnen aantonen dat die goede reden is dat je je kinderen naar je ex-partner brengt.

    Noodafspraken maken zonder fysiek contact

    Omdat het coronavirus besmettelijk is, wil je zo min mogelijk met elkaar in contact komen. Voor het maken van de afspraken, kunnen jullie persoonlijk contact vermijden door alternatieve routes te gebruiken bij het opstellen van het 'noodouderschapsplan'. Jullie kunnen bijvoorbeeld via Skype overleggen.

    Voor meer informatie over corona en scheiden kun je de complete lijst over dit onderwerp bekijken. Deze lijst geeft je actuele informatie rond het thema corona en (ge)scheiden om al je vragen te beantwoorden. Daardoor vind je in één overzicht alle tips, adviezen en informatie die je in deze onzekere tijden zo hard nodig hebt

    Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Persbericht: kosten scheiding zijn in crisis een obstakel

    08 januari 2024

    Volgens het onlangs verschenen rapport van het CBS, ‘Conjunctuur en relatievorming en -ontbinding’, kunnen de hoge kosten van een scheiding een reden zijn om in crisistijd een niet goed lopend huwelijk in stand te houden....

    Lees verder

    Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen

    18 december 2023

    Bij Uitelkaar.nl gebeurt veel. Wij zijn continu aan het vernieuwen: ons online platform, onze hulpverlening en ons aanbod aan aanvullende diensten. Lees hier meer over onze highlights.

    Lees verder

    SI2Fund: “Uitelkaar.nl heeft een positief effect op gescheiden stellen.”

    19 september 2023

    De missie van Uitelkaar.nl is om stellen, die hebben besloten te scheiden, te helpen goed uit elkaar te gaan. We monitoren in hoeverre Uitelkaar.nl daar ook daadwerkelijk aan bijdraagt. Jaarlijks de resultaten gepubliceerd...

    Lees verder