12 jaar partneralimentatie past niet in deze tijd: terug naar 5 jaar in 2020

22 mei 2019

Op 21 mei 2019 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om partneralimentatie te limiteren tot 5 jaar aanvaard. Wat betekent de wetswijziging voor jou en waarom is deze in het leven geroepen?

Pagina inhoud

    Momenteel betaalt een ex-partner tot 12 jaar partneralimentatie. Dit past niet meer bij deze tijd, vindt de meerderheid van de Tweede Kamer [1]. Op 21 mei 2019 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om partneralimentatie te limiteren tot 5 jaar aanvaard. Wat betekent de wetswijziging voor jou en waarom is deze in het leven geroepen?

    Wat verandert er per 1 januari 2020?

    Recht hebben op partneralimentatie wil niet zeggen dat je hier als ex-partner ook gebruik van hoeft te maken. Jullie kunnen hier onderling andere afspraken over maken. Bij Uitelkaar.nl zien wij in de praktijk dan ook dat vaak niet gekozen wordt voor een termijn van 12 jaar.

    Echter wordt per 1 januari 2020 de maximale duur van partneralimentatie beperkt van 12 naar 5 jaar. Wat betekent dit voor jou als je na deze datum gaat scheiden? In principe wordt dan de partneralimentatie betaald voor de helft van het aantal jaren van het huwelijk, tot maximaal 5 jaar. Stel je bent in 2020 6 jaar getrouwd, dan zal een van jullie 3 jaar partneralimentatie moeten gaan betalen. Er zijn echter twee uitzonderingen [2]:

    • Huwelijken die langer duren dan 15 jaar, waarbij de leeftijd van degene die recht heeft op alimentatie hooguit 10 jaar voor de AOW-leeftijd ligt. Dan duurt de partneralimentatie maximaal 10 jaar.
    • Huwelijken waarbij sprake is van jonge kinderen. Dan ontvangt de ex-partner maximaal 12 jaar partneralimentatie, tot het jongste kind 12 jaar oud is.

    Deze regelgeving geldt alleen voor mensen die scheiden na 1 januari 2020 [3]. Het maakt niet uit of je al in 2019 bent begonnen met het maken van de scheidingsafspraken. Wordt de scheiding in 2019 bij de rechtbank uitgesproken, dan is de partneralimentatieregeling met maximaal 12 jaar nog van toepassing.

    Wil je direct weten wanneer de partneralimentatieplicht of -recht eindigt in jullie situatie? Je weet het snel dankzij de alimentatieduurcheck van Uitelkaar.nl.

    De verkorting van 12 naar 5 jaar is een groot verschil met aanzienlijke impact: waarom is de wet partneralimentatie opgesteld en waarom wordt deze nu bijgesteld?

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Financiële onafhankelijkheid stimuleren

    De wetgeving voor partneralimentatie is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat ex-partners min of meer hetzelfde niveau van welstand behouden na een scheiding. Hierdoor kan de partner, in de meeste gevallen de vrouw, met het laagste inkomen nu tot 12 jaar aanspraak doen op deze alimentatie.

    Initiatiefnemers van het wetsvoorstel, Van Oosten (VVD), Kuiken (PvdA) en Groothuizen (D66) willen de partneralimentatieduur aanpassen: deze moet korter, eerlijker en simpeler worden om financiële onafhankelijkheid van de ex-partners te bevorderen. Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig, vinden zij. Ook leven we in een tijd waarin de positie van mannen en vrouwen steeds gelijker wordt.

    Toch zijn vrouwen van boven de 50 vaak financieel afhankelijk van hun man [4], terwijl zij zelf ook voor inkomen kunnen zorgen. De initiatiefnemers stellen daarom dat er geen noodzaak meer is tot het ontvangen van 12 jaar partneralimentatie. Sterker nog: de lange alimentatieduur motiveert de ontvangende partij, meestal dus de vrouw, niet om zelf voor financiële zekerheid te zorgen. Door de alimentatieduur voor partners in te korten willen de initiatiefnemers de motivatie van de vrouw boosten om actief deel te nemen aan de arbeidsmarkt.

    De kans op vechtscheiding verkleinen

    Nog een bijkomstigheid van een kortere alimentatieduur is het mogelijk afnemen van het aantal vechtscheidingen. Omdat je geen financiële afspraken meer hoeft te maken voor een lange periode zoals voorheen, kom je makkelijker tot overeenkomst.

    Bewustzijn van de financiële gevolgen van een scheiding

    Positief aan deze ontwikkelingen op gebied van partneralimentatie is vooral het bewustzijn wat gecreëerd wordt van de financiële gevolgen van een scheiding en het belang van financiële zelfstandigheid. Bij Uitelkaar.nl zijn we hier groot voorstander van! Of je nu wel of geen, lang of kort recht hebt op partneralimentatie: het is belangrijk financieel inzicht te hebben en extra belangrijk wanneer je kinderen hebt. Deze pagina over de impact van de scheiding op het inkomen helpt je op weg om dit inzicht te creëren.

    Bronnen:

    [1] Nu.nl, geraadpleegd op 31 maart 2019.

    [2] Eerstekamer.nl, geraadpleegd op 22 mei 2019.

    [3] Nieuwestap.nl, geraadpleegd op 22 mei 2019.

    [4] Tweedekamer.nl, geraadpleegd op 31 maart 2019.

    Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Persbericht: kosten scheiding zijn in crisis een obstakel

    08 januari 2024

    Volgens het onlangs verschenen rapport van het CBS, ‘Conjunctuur en relatievorming en -ontbinding’, kunnen de hoge kosten van een scheiding een reden zijn om in crisistijd een niet goed lopend huwelijk in stand te houden....

    Lees verder

    Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen

    18 december 2023

    Bij Uitelkaar.nl gebeurt veel. Wij zijn continu aan het vernieuwen: ons online platform, onze hulpverlening en ons aanbod aan aanvullende diensten. Lees hier meer over onze highlights.

    Lees verder

    SI2Fund: “Uitelkaar.nl heeft een positief effect op gescheiden stellen.”

    19 september 2023

    De missie van Uitelkaar.nl is om stellen, die hebben besloten te scheiden, te helpen goed uit elkaar te gaan. We monitoren in hoeverre Uitelkaar.nl daar ook daadwerkelijk aan bijdraagt. Jaarlijks de resultaten gepubliceerd...

    Lees verder