U gaat scheiden. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Tegenwoordig kun je op meerdere manieren je scheiding regelen. In onze flyer vind je een duidelijk overzicht welke opties je hebt, wat de voordelen zijn en een indicatie hoeveel het gaat kosten.

Sta je voor de moeilijk beslissing om te gaan scheiden en wil je weten welke scheidingsmethode het beste bij jou en je situatie past? 

Download de flyer

 

Voor wie is de flyer bedoeld?

De flyer is voor iedereen die meer informatie wil over verschillende opties om een scheiding te regelen. De flyer is ook erg handig als je werkzaam bent in het juridische veld, de zorg of maatschappelijk werk. Ook in andere beroepsvelden, zoals coaching of makelaardij is deze flyer te gebruiken wanneer je te maken hebt met individuen die gaan scheiden en de eerste stap willen zetten.

Het doel van de flyer is om aan mensen die de beslissing hebben gemaakt om te scheiden een overzicht te bieden van de verschillende mogelijkheden en de kosten daarvan. Zowel degenen die in aanmerking komen voor een toevoeging als degenen boven de toevoegingsgrens vinden hier de tarieven terug.

 

 

   

Kosten & subsidie­mogelijkheden

Naast de scheidingsmogelijkheid via mediation of met één of twee advocaten is de mogelijkheid opgenomen waarin (ex-)koppels die gaan scheiden zelf meer de regie hebben. Deze methode voldoet aan de kwaliteitscriteria van de Raad voor Rechtsbijstand en heeft een aparte toevoegingsregeling. Sinds kort is de eigen bijdrage voor deze route (online scheiden) door de overheid verlaagd. Voor de laagste inkomensgroepen is de eigen bijdrage in 2023 €38 per persoon. Daarmee is het de voordeligste manier van scheiden geworden. Bekijk de tweede pagina van de flyer voor een samenvatting van de inkomens normen en eigen bijdragen.

Omdat de mogelijkheid wordt geboden om (online) zelf meer te doen, is deze scheidingsmethode geschikt als jullie de bereidheid hebben om er samen uit te komen. Daarnaast is het belangrijk dat je de Nederlandse taal machtig bent en enigszins digitaal vaardig bent. 

 

Deze instanties verwijzen door naar onze flyer

Kennisbank scheiden

Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat, komt er heel veel op je af. Een goede voorbereiding helpt je om goede afspraken te maken. Onze kennisbank bevat verschillende onderwerpen die met scheiden te maken hebben. Lees onderstaande artikelen als je meer te weten wilt komen over de verschillende scheidingsmethoden.

 

De voordelen van online scheiden versus scheiden via een advocaat

01 juni 2021

Auke en Gabriella: ‘Scheiden gaat over emotie. Over goed overleggen hoe goed uit elkaar te gaan in een eigen tempo. Met een advocaat in de arm wordt de situatie al snel grimmiger en door de juridische advisering zakelijker....

Lees verder

De voordelen van online scheiden versus scheiden met een mediator

22 april 2022

Wanneer je gaat scheiden zijn er verschillende juridische wegen die je kunt bewandelen. Zo ben je vast al eens de term scheidingsbemiddelaar tegen gekomen ofwel ‘mediator’. Binnen het scheidingsproces is het inschakelen van...

Lees verder

Scheiden via een advocaat, mediator of online: wat is het verschil?

08 januari 2024

Bij een scheiding word je gemakkelijk overspoeld door allerlei dingen die je moet regelen in combinatie met heftige emoties. Daarbij vereist het proces van een scheiding dat jij en je (ex-)partner een aantal belangrijke...

Lees verder
Ga naar de kennisbank