De voordelen van online scheiden versus scheiden met een mediator

22 april 2022

Wanneer je gaat scheiden zijn er verschillende juridische wegen die je kunt bewandelen. Zo ben je vast al eens de term scheidingsbemiddelaar tegen gekomen ofwel ‘mediator’. Binnen het scheidingsproces is het inschakelen van een mediator een optionele keuze waarbij je de regie van het scheidingsproces deels uit handen kunt geven aan de mediator. Houden jij en je (ex-) partner de regie liever samen, dan is online scheiden via Uitelkaar.nl een goede optie. Om de keuze te maken die past bij jouw situatie, is het handig om inzicht te krijgen in de overeenkomsten en verschillen tussen scheiden via een mediator en online scheiden via Uitelkaar.nl. Wat is de rol van de mediator bij een scheiding en hoe zit dit als je kiest voor online scheiden bij Uitelkaar.nl?

Pagina inhoud

  Wat is de rol van een mediator bij een scheiding?

  Als jij en je (ex-)partner aanvoelen wel wat hulp te kunnen gebruiken bij het maken van alle afspraken is het handig om een derde partij in te schakelen die de regie kan overnemen. Een scheidingsbemiddelaar ofwel ‘mediator’ is een onafhankelijke derde partij die begeleiding kan bieden bij jullie proces en bij het maken van afspraken voor de toekomst.  Een mediator is een expert in geschillenbemiddeling en kijkt wat er in jullie specifieke situatie de beste en meest eerlijke oplossing is voor jullie beiden. De gesprekken bieden overzicht en structuur en tegelijkertijd ruimte voor de emotionele kant van de scheiding. Meestal is de mediator iemand die alleen opgeleid is in bemiddeling/mediation, maar hij/zij kan ook een (scheidings-)advocaat zijn met een specialisatie in bemiddeling/mediation. 

  Een mediator gaat met jullie beiden het gesprek aan om jullie te begeleiden in de gesprekken of om de communicatie weer op gang te brengen. Alles houdt verband met elkaar, heeft invloed op elkaar en wordt dus meegenomen in de mediationsessies. Als eenmaal duidelijk is waarom de communicatie is vastgelopen en waar de pijnpunten liggen, zal de mediator jullie verder begeleiden in het gesprek met elkaar. Zo voorkomt de mediator dat jullie weer vast raken en daarmee ook dat de situatie eventueel uit de hand loopt. 

  De keuze voor mediation kan een prettige ervaring zijn, zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Gemiddeld heb je zo’n 5 tot 8 sessies met elkaar en maakt de mediator vervolgens een echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan op. De gesprekken vinden vaak fysiek plaats en vergen veel inzet van beiden partijen. De kosten van een mediator hangen af van het aantal sessies, maar komt gemiddeld uit op zo’n 2000 euro. Misschien hebben jullie deze extra ondersteuning niet nodig, en is de communicatie tussen jou en je (ex-)partner nog goed genoeg om er samen uit te komen. In dat geval kan online scheiden een goede optie zijn.

  Wat is online scheiden via Uitelkaar.nl? 

  Het online platform van Uitelkaar.nl neemt jullie op een eenvoudige en heldere manier aan de hand langs alle essentiële thema’s van het scheidingsproces. Zo geeft het je de mogelijkheid inzichtelijk te maken wat daadwerkelijk nodig is in jullie situatie en houd je de regie in eigen hand. Belangrijk is dat jullie wel on speaking terms zijn met elkaar. Jij en je (ex-)partner kunnen vervolgens in alle rust vanuit je eigen plek werken aan de benodigde afspraken. Doordat je niet fysiek naast elkaar hoeft te zitten, zorgt dit er in het algemeen voor dat de situatie minder vaak escaleert en dat er geen nare sfeer ontstaat tussen jou en je (ex-)partner. Daarbij hoef je geen tijd vrij te maken voor afspraken met een mediator. 

  Je kiest bij Uitelkaar.nl voor een persoonlijk pakket (module) waarvoor je één vaste prijs betaalt. Maar ook kun je terecht voor mediation. Je voegt dan mediation toe aan jouw module. Dat kun je doen op het moment dat je start, maar je kunt ook eerst kijken hoe ver je samen komt en dan alsnog een mediator inschakelen. Het mediationtraject is erg flexibel en kan op persoonlijk gekozen onderwerpen worden toegepast. De keuze ligt daarbij volledig bij jou en je (ex-)partner. Online scheiden is daarom ook inclusief een mediationtraject, doorgaans de goedkoopste optie. Lees meer over het mediationtraject in onze blog online scheiden met een mediator. 

  Voordelen online scheiden via Uitelkaar.nl t.o.v. scheiden via een mediator

  Het online platform van Uitelkaar.nl is speciaal ontwikkeld voor stellen die op goede voet uit elkaar willen gaan. Deze manier van scheiden biedt een aantal voordelen ten opzichte van een scheiding via een mediator. Hieronder lees je meer over de zes voordelen van online scheiden:

  1. Lage kosten

  Het inschakelen van een mediator kan hoge kosten met zich mee brengen, omdat jullie veel extra gesprekken voeren. De keuze voor online scheiden via Uitelkaar.nl is doorgaans de goedkoopste optie, of je nu kiest voor een module met of zonder mediationtraject. Dit heeft te maken met de flexibiliteit van het platform waarbij de hulp van een mediator alleen wordt ingeschakeld wanneer dit echt nodig is.

  2. Snel

  Via het online platform van Uitelkaar.nl maak je de afspraken zelf, in je eigen tempo. Je hoeft hierbij niet telkens te wachten op de sessies bij de mediator, maar kunt gewoon inloggen wanneer het jou uitkomt. Ook als je kiest voor het mediationtraject, is het proces vaak sneller dan een offline scheidingsbemiddeling. Dit is omdat er alleen gesprekken plaatsvinden over onderwerpen die extra aandacht verdienen en de sessies ook online kunnen worden gepland.

  3. Persoonlijke casemanager

  Elke module bij Uitelkaar.nl is inclusief een persoonlijke casemanager die 5 dagen per week klaar staat om onbeperkt al jouw vragen te beantwoorden. Het is daarbij heel normaal dat het maken van afspraken over sommige thema's sneller gaat dan over andere. Hebben jullie vragen of lopen jullie vast? De casemanager kan jullie in zo’n geval goed op weg helpen. Daarnaast kan de casemanager tips geven of jullie vragen om gemaakte afspraken te verduidelijken indien dit nodig is.

  4. Toevoegen mediationtraject 

  Bij de start van jullie online scheidingsproces heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een extra mediationtraject. Daarnaast kun ook in een later stadium alsnog kiezen voor een mediationtraject om samen tot een goede oplossing te komen. Op deze manier kun je eerst kijken of jij en je (ex-)partner er zelf uitkomen en alleen de hulp inschakelen indien dit echt nodig is. Lees hierover meer in de blog online scheiden met een mediator.

  5. Overzichtelijk & gestructureerd

  Het online platform van Uitelkaar.nl biedt een overzichtelijke programma waarin jij en je (ex-)partner kunnen werken in jullie eigen tempo. Je hebt via het platform 24/7 inzicht in de gemaakte afspraken en houdt zo de regie in eigen hand.

  Zou je graag willen starten met een mediationtraject, maar voel je dat jij en je partner ongelijk zijn aan elkaar, bijv. op het gebied van financiële kennis, dan is het fijn om je te laten bijstaan door een financieel expert. Via Uitelkaar.nl kun je deze extra diensten makkelijk toevoegen aan jouw pakket en kun je jouw scheiding overzichtelijk regelen met alle expertise onder één dak.

  Kijk of Uitelkaar.nl voor jou werkt. Maak een gratis proefaccount. Kies eerst je module.

  6. Online omgeving

  Bij gesprekken met een mediator is het vaak van belang (fysiek) samen te komen en met elkaar te communiceren. Dit kan moeilijk en confronterend zijn en kost daarnaast veel tijd en energie. Via het online platform van Uitelkaar.nl kun je in jouw eigen omgeving verder werken en ontmoeten jij en je (ex-)partner, als jullie dit prettig vinden, elkaar online. Op deze manier kun je rustig nadenken over jouw woorden en heeft de (fysieke) afstand een de-escalerende werking. Als je dit prettig vindt kun je zo zonder al te veel contact met je (ex-)partner toch overal samen uitkomen.

  Scheidingsmediation: een goed idee? Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Wat doet een mediator bij een scheiding?

  10 februari 2023

  Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar die is gespecialiseerd in het vinden van een oplossing die voor beide partijen werkt. Bij mediation werken jij en je (ex-)partner dus zelf aan een oplossing, in combinatie met...

  Lees verder

  Online scheiden met een mediator: kan dat?

  03 mei 2021

  Jullie hebben het beste met elkaar voor en willen graag samenwerken om de echtscheiding zo goed mogelijk te regelen. Alleen loopt de communicatie tussen jullie niet zo lekker. Communicatie is vaak een lastig punt, terwijl...

  Lees verder

  Scheidingsmediation: een goed idee?

  11 mei 2020

  Wanneer je gaat scheiden oriënteer je je eerst op de manieren waarop je kunt scheiden. Met een mediator is daar een van. Maar hoe weet je of deze manier bij je past? Hebben jullie wel een mediator nodig of kunnen jullie...

  Lees verder