De voordelen van online scheiden versus scheiden via een advocaat

01 juni 2021

Auke en Gabriella: ‘Scheiden gaat over emotie. Over goed overleggen hoe goed uit elkaar te gaan in een eigen tempo. Met een advocaat in de arm wordt de situatie al snel grimmiger en door de juridische advisering zakelijker. We wilden flexibiliteit; samen dingen kunnen bespreken en samen achter de computer. Scheiden op een manier zoals we samen hebben geleefd: met het hart oplossen, elkaar dingen gunnen en zo min mogelijk schade veroorzaken.’ Een zakelijke en grimmige sfeer… Als het gaat om het maken van scheidingsafspraken wil je daar het liefst ver vandaan blijven, maar hoe? Het lijkt soms alsof je bij een scheiding een advocaat móét inschakelen. Deels is dit waar, maar het gehele scheidingsproces doorlopen met een advocaat is zeker niet in alle gevallen nodig. Het brengt vaak ook nog eens erg hoge kosten met zich mee (gemiddeld rond de 250 euro per uur). Wat is de rol van de advocaat bij een scheiding en hoe zit dit als je kiest voor online scheiden?

Pagina inhoud

  Rol van de advocaat bij een scheiding

  Als je getrouwd bent en wilt scheiden, dan is hier in alle gevallen in de laatste stap van de procedure een advocaat voor nodig. Een advocaat is een expert op het gebied van juridische zaken en de enige die voor jullie de echtscheidingsdocumenten kan indienen bij de rechter. Je bent dus verplicht om een advocaat te betrekken bij de scheiding. Je kunt hierbij kiezen voor één advocaat voor jullie gezamenlijk of ieder een eigen advocaat inschakelen. 

  Als je de hulp van een advocaat inschakelt zal hij of zij daarnaast jullie echtscheidingsconvenant opstellen. Daarin staan de scheidingsafspraken die jullie maken. De omstandigheden waaronder je uit elkaar gaat, bepalen in de meeste gevallen de kosten. Zo kun je in harmonie uit elkaar gaan met een overzichtelijke situatie of juist te maken krijgen met een complexe situatie met bijv.een bedrijf of onenigheid rond de kinderen. Het hoge uurtarief van een advocaat kan in zo’n geval zorgen dat de kosten blijven oplopen. Ook ben je afhankelijk van de tijd die een advocaat voor jou beschikbaar heeft. 

  Ook bij online scheiden is een advocaat betrokken. Maar jullie maken zelf de scheidingsafspraken voor het echtscheidingsconvenant, ondersteund door het platform en jullie persoonlijke casemanager. De advocaat checkt jullie afspraken grondig en dient deze in. Dit alles tegen een vast tarief. Online scheiden zorgt ervoor dat jij zelf de regie in handen neemt als het gaat om het maken van afspraken én de kosten. 

  Wat is online scheiden via Uitelkaar.nl? 

  Als jij en je (ex-)partner zich graag willen inzetten om er samen uit te komen, dan is online scheiden een goede stap. Samen aan de keukentafel afspraken maken, mag maar is daarbij niet nodig. On speaking terms zijn met elkaar is wel belangrijk. Het online platform van Uitelkaar.nl neemt je op een eenvoudige en heldere manier aan de hand langs alle essentiële thema’s. Zo maakt het inzichtelijk wat daadwerkelijk nodig is in jouw situatie. 

  Omdat elke situatie, relatie en scheiding uniek is, kun je bij Uitelkaar.nl kiezen voor een persoonlijk pakket waarvoor je één vaste prijs betaalt. Het maakt niet uit of je er vervolgens 3 of 5 maanden over doet, de prijs blijft gelijk. Online scheiden is daarom doorgaans de goedkoopste optie. De benodigde expertise en/of advocaat wordt pas ingeschakeld wanneer dit écht nodig is. Het indienen van jullie scheidingsplan wordt ook bij ons gedaan door een advocaat, maar voordat dat zover is, zijn er veel zaken die je zelf kunt regelen.  

  Voordelen online scheiden via Uitelkaar.nl t.o.v. scheiden via een advocaat

  Het online platform van Uitelkaar.nl is speciaal ontwikkeld voor stellen die op goede voet uit elkaar willen gaan. Deze manier van scheiden biedt veel voordelen ten opzichte van een scheiding via een advocaat. Hieronder lees je zes voordelen van online scheiden:


  Geen onnodige kosten

  Als je kiest voor online scheiden op Uitelkaar.nl, maak je de afspraken die in het scheidingsplan komen zelf met je (ex-)partner. De expertise van een advocaat wordt in het proces alleen ingezet wanneer dit nodig is, waardoor onnodige kosten worden voorkomen. Je betaalt één vaste prijs en bepaalt zelf hoelang je de tijd wilt nemen voor jouw proces.  


  Heldere afspraken

  Afspraken gemaakt door een advocaat kunnen vaak veel juridisch jargon bevatten. Dit is soms onnodig ingewikkeld terwijl het juist de bedoeling is dat jullie de afspraken goed begrijpen. Via het platform maken jij en je (ex-)partner de afspraken zelf met de hulp van jullie persoonlijke casemanager. Geen onnodig ingewikkeld juridisch taalgebruik, maar een plan met begrijpelijke en heldere afspraken. 


  Persoonlijke begeleiding

  Gedurende het hele proces biedt jullie casemanager begeleiding en ondersteuning waar nodig. De casemanager helpt je met je vragen en kijkt mee met de afspraken die jullie maken. Hierdoor is er altijd een neutrale partij die bekijkt of de afspraken goed doordacht en in balans zijn. Dat bespaart veel tijd en natuurlijk geld. 

  Nadat de casemanager heeft gekeken of alle afspraken zijn gemaakt en de noodzakelijke documenten zijn geüpload, gaat jullie scheidingsplan (en/of ouderschapsplan) naar de reviewer. Deze reviewer is een advocaat. De advocaat is officieel nodig om de scheiding in te dienen bij de rechtbank. Tijdens de review checkt de advocaat of de scheidingsafspraken juridisch houdbaar, volledig en praktisch uitvoerbaar zijn. 


  Snel

  Via het online platform van Uitelkaar.nl maak je de afspraken zelf, in je eigen tempo. Je hoeft hierbij niet te wachten op een afspraak met een advocaat, maar kunt gewoon inloggen wanneer het jou uitkomt. Vervolgens is er maar één afspraak nodig voor het nalopen en ondertekenen van de stukken en kan de advocaat de scheiding officieel indienen zonder te veel tijd kwijt te zijn. Een ander voordeel is dat je geen tijd vrij hoeft te maken voor afspraken met een advocaat.


  Vanuit je eigen plek

  Via het online platform kunnen jij en je (ex-)partner apart van elkaar werken aan de scheidingsafspraken en vinden jullie elkaar online door het uitwisselen van de antwoorden in jullie dossier. Doordat je niet fysiek naast elkaar hoeft te zitten zorgt dit er in het algemeen voor dat de situatie minder vaak escaleert of dat er een nare sfeer ontstaat tussen jou en je (ex-)partner. Natuurlijk kunnen jullie ook fysiek samen op het online platform werken als jullie dit prettiger vinden.


  Extra ondersteuning waar nodig

  Waarschijnlijk kun je tijdens het proces veel zaken zelf regelen, maar dat hoeft niet altijd. Ook als je behoefte hebt aan extra begeleiding en ondersteuning, kun je bij Uitelkaar.nl terecht. Naast de persoonlijke casemanager kun je bij je scheiding ook een mediator inschakelen. Misschien heb je op een bepaald thema aanvullend advies nodig. Dat is ook mogelijk: je kunt bij ons aanvullende diensten afnemen zoals een pensioenadviesrapport of een partneralimentatieberekening. Je bepaalt op elk moment in het proces zelf waar je extra hulp bij nodig hebt en betaalt alleen hiervoor.

  Kijk of Uitelkaar.nl voor jou werkt. Maak een gratis proefaccount. Kies eerst je module.

  Scheiden stappenplan Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Als ik ga scheiden, wat staat me dan te wachten?

  25 april 2023

  Wanneer jullie overwegen te scheiden komt er veel op je af. Je vraag je vast af wat je te wachten staat. In dit artikel geven we je kort een indruk van wat er moet gebeuren en hoe jullie dat kunnen ervaren.

  Lees verder

  Hoe lang duurt een scheiding in Nederland?

  31 maart 2023

  De duur van een echtscheidingsprocedure kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel geven we een overzicht van de tijdlijn van een echtscheidingsprocedure in Nederland, de gemiddelde tijd van...

  Lees verder

  Echtscheiding inschrijven bij de gemeente

  12 juli 2022

  Als jullie het scheidingsconvenant goedgekeurd terug krijgen van de rechter, moeten jullie deze (kosteloos) binnen 6 maanden inschrijven bij de gemeente waar jullie getrouwd zijn. Pas als de echtscheiding is ingeschreven...

  Lees verder