Huwelijkse- of partnerschaps­voorwaarden


Op deze pagina informeren we jullie over wat er in de afspraak geld moet komen te staan. Ook geven we je achtergrondinformatie waarom dit belangrijk is.

Geld Huwelijkse voorwaarden

 

 

Wat moet er in de afspraak?

 • Welke afspraken er in de voorwaarden staan over de verdeling van het geld. In het algemeen zijn er drie smaken:
  • er is een gemeenschap van goederen
  • de gemeenschap van goederen is beperkt tot wat er tijdens het huwelijk/de partnerschap is opgebouwd
  • er is koude uitsluiting, wat betekent dat jullie je eigen geld hebben
 • Volgen jullie de huwelijkse voorwaarden? Of maken jullie andere afspraken?
 • Welke bankrekeningen (IBAN-nummers) met geld van jullie beiden zijn er
 • De saldo’s van de bankrekeningen
 • Wat er met de gezamenlijke rekeningen gebeurt
 • Per wanneer jullie het geld en de gezamenlijk rekeningen verdelen (peildatum)
 • Of er sprake is van andere bezittingen met waarde waar jullie afspraken over moeten maken, bijvoorbeeld beleggingen, cryptocurrency, lijfrente
 • Of er sprake is van een eigen bedrijf en wat jullie hierover afspreken

Veel voorkomende bepalingen in de voorwaarden

 • Vergoedingsrechten
  Vaak staat er in de voorwaarden een bepaling over vergoedingsrechten. Dit houdt in dat als de ene echtgenoot privégelden heeft geïnvesteerd in een gezamenlijk goed of een goed van de ander, dit bij een scheiding teruggevorderd kan worden.
 • Kosten van de huishouding
  In de voorwaarden wordt vaak gesproken over de kosten van de huishouding. Meestal worden deze naar rato van het inkomen betaald. Heeft een van jullie altijd meer betaald? Dan moet de ander dit eigenlijk terugbetalen. Willen jullie dit afspreken? Dan kunnen jullie hierover in het scheidingsplan afspraken maken.
 • Periodiek verrekenbeding
  Een periodiek verrekenbeding houdt in dat je tijdens het huwelijk elk jaar moet kijken wat er van de kosten van de huishouding is overgebleven. Vaak heb je dan recht op de helft van hetgeen is overgebleven. Dit wordt dan ‘eigen geld’. Hebben jullie gedurende het huwelijk het periodiek verrekenbeding niet uitgevoerd? Dan kan je dit meestal alsnog doen bij de scheiding. Heb je het periodiek verrekenbeding niet uitgevoerd en wil je dit ook niet uitvoeren? Dan wordt geacht dat alles van jullie gezamenlijk is en moet je het geld 50/50 verdelen. De afspraken leg je vast in het scheidingsplan.
 • Finaal verrekenbeding
  Bij een finaal verrekenbeding is het de bedoeling dat jullie bij de scheiding het vermogen verrekenen alsof er een gemeenschap van goederen is geweest. Dit betekent dat jullie dus evenveel aan vermogen moeten overhouden. Hoe jullie de verrekening precies doen, nemen jullie op in het scheidingsplan.

 

 

 

 

Waarom moet dit in de afspraak worden opgenomen?

Bij een scheiding komen de huwelijkse voorwaarden te vervallen. Afspraken die eruit voortvloeien neem je daarom op in het scheidingsplan. De verdeling van de financiën zorgt vaak voor veel discussie. Belangrijk om de afspraken die jullie hebben gemaakt daarom ook vast te leggen, zodat jullie op het scheidingsplan kunnen terugvallen als er discussie ontstaat.

 

 

 

 

Andere tips om rekening mee te houden

 

Artikelen over geld

Wil je meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan eens deze artikelen.

 

Scheiden en getrouwd onder huwelijkse voorwaarden: wat moet je weten?

08 december 2023

Als je gaat scheiden en getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden, is het handig om te weten waar je op moet letten. In dit artikel leggen we uit wat ‘getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden’ inhoudt en waar je rekening...

Lees verder

Schenkbelasting bij scheiding: hoe werkt dat?

15 mei 2024

Als bij een scheiding de spullen of vermogen niet gelijk worden verdeeld, kan er sprake zijn van een schenking. Verdeel je de spullen niet gelijk, dan is het mogelijk dat je schenkbelasting moet betalen. In dit artikel lees...

Lees verder

Stappenplan: het verdelen van vermogen bij scheiding

09 december 2019

Het verdelen van vermogen bij scheiding is een van de praktische zaken die jullie moeten regelen. Dit kan een lastige klus zijn, zeker wanneer jullie situatie ingewikkelder is. In ieder geval zijn er een aantal stappen te...

Lees verder