Als ik ga scheiden, wat staat me dan te wachten?

26 april 2024

Je gaat niet voor niets uit elkaar, dus het is niet gek als de communicatie niet altijd goed loopt of dat er soms zelfs ruzie is. Het is het waard om na te denken wat jullie nodig hebben om zo goed mogelijk met elkaar te overleggen. Is dat meer tijd om de emotie een plek te geven of om de ergste scherpe randjes eraf te halen? Een goed gesprek over wat jullie belangrijk vinden tijdens het scheidingsproces; of is dat het inschakelen van een onafhankelijk iemand die jullie tijdens het proces begeleidt?

Bekijk het scheiden stappenplan

Scheiding betekent emotie

Het is absoluut normaal om allerlei heftige emoties te voelen bij een scheiding. Er wordt bij scheiding vaak gesproken over de ‘verliescirkel’ of de ‘rouwcurve’: van ontkenning, woede, onderhandelen en depressie, naar langzaam maar zeker een berusting. Of je nu al deze fases na elkaar doorloopt of dat het heen en weer gaat, iedereen verwerkt het op zijn eigen manier. Gun jezelf hiervoor de tijd.

Een belangrijke boodschap bij een scheiding is: zorg goed voor jezelf. Misschien heb je kinderen en wil je er vooral voor hen zijn. Dat is natuurlijk goed, maar bedenk je dat je alleen goed voor hen kan zorgen, als je ook goed voor jezelf kunt zorgen. Je hebt door alles wat er op je af komt meer energie nodig dan normaal, dus denk aan je gezondheid en bedenk van welke afleiding je juist energie krijgt. Het verstandig om de dagelijkse routine vast te houden. Eet op gezette tijden en ga niet te laat naar bed. Klop bij je familie en vrienden aan om je verhaal kwijt te kunnen, maar ook om leuke dingen te doen.

Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

Scheiden betekent afspraken maken

Er moeten afspraken komen over de scheiding. Deze leggen jullie vast in een echtscheidingsconvenant. Die afspraken gaan over belangrijke zaken. Voor de toekomst is het van belang dat jullie je goed voelen bij die afspraken. Deze gaan onder andere over:

  • Verdeling van geld en spullen
  • Verdeling van schulden
  • Wat er met het gezamenlijke huis gebeurt
  • De hoogte van de alimentatie
  • De verdeling van het pensioen
  • Wie voor de huisdieren gaat zorgen
  • Alle andere afspraken die je samen wilt maken

Bedenk dat je ook kunt afspreken dat jullie sommige zaken nu op een bepaalde manier regelen, maar dat jullie de afspraken over bijvoorbeeld 6 maanden opnieuw bekijken. In dit artikel lees je meer tips over de scheiding en het gehele scheidingsproces.

Een scheiding werkt in grote lijnen als volgt:

  • Als je kinderen hebt: je maakt afspraken over de zorg van de kinderen en kinderalimentatie. Die komen in het ouderschapsplan
  • Je maakt afspraken over de verdeling van je spullen, huis, geld en schulden. Die komen in het scheidingsconvenant.
  • Het ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant gaan naar de rechter. De rechter komt met een beschikking.
  • Die beschikking wordt ingeschreven in de burgerlijke stand. Daarna ben je officieel gescheiden.

Wil je meer weten over de echtscheidingsprocedure, wat scheiden voor je gezin betekent of wat een echtscheidingsconvenant is? Lees dan nog even verder op onze website.