Omgangsregeling niet nakomen: wat te doen?

21 november 2023

Niet naleven omgangsregeling verbeteren

Er zijn een aantal zaken die jullie kunnen proberen om de werking omgangsregeling te verbeteren wanneer een van jullie de afspraken niet nakomt. Natuurlijk kun je het probleem het beste als eerste met je ex-partner bespreken.

Omgangsbemiddeling

Wanneer er een structureel probleem is in de afgesproken tijden kunnen jullie de omgangsregeling opnieuw vastleggen. Deze gesprekken kunnen lastig zijn. In dat geval kan een mediator jullie verder helpen. Deze houdt rekening met jullie wensen en behoeften en die van jullie kinderen. De mediator probeert hier zo goed mogelijk in te bemiddelen om tot een nieuw plan te komen.

Omgangsbegeleiding

Een andere optie is omgangsbegeleiding inschakelen. Een vrijwilliger van BOR Humanitas kan hulp bieden. BOR staat voor Begeleide Omgangsregeling. Deze vrijwilligers helpen kinderen met de overgang van de ene ouder naar de andere. Ook zorgen zij voor begeleiding tijdens de omgang. Zo nodig brengt of haalt iemand de kinderen naar de afgesproken plaats.

Lees meer over de omgangsregeling

Als het niet lukt het nakomen van de omgangsregeling te verbeteren

Wanneer jullie er samen of met een mediator niet uitkomen om de omgangsregeling aan te passen zijn er in de praktijk niet veel mogelijkheden om een ouder te dwingen de omgangsregeling na te leven. Je kunt overwegen het probleem aan de rechter voor te leggen. Je hebt dan 2 opties:

  • Een wijziging in de omgangsregeling aanvragen.
  • Proberen je ex-partner te dwingen de huidige regeling na te komen.

De rechter kan in bepaalde gevallen een dwangsom, oftewel een boete, opleggen aan de ouder die zich niet aan afspraken houdt. Deze wordt met een kort geding (versnelde procedure bij de rechter) opgelegd. De boete kan niet worden verrekend met alimentatie. In extreme gevallen bepaalt de rechter dat het hoofdverblijf van het kind verandert.