Kan ik partneralimentatie afkopen?

22 juli 2020

Partneralimentatie per maand betalen

Als eerst wordt er berekend hoeveel partneralimentatie er betaald moet worden. In de meeste gevallen wordt er vervolgens gekozen om dit bedrag per maand te betalen. Je kan dan ook samen afspreken op welke datum de partneralimentatie per maand betaald wordt en voor hoe lang er partneralimentatie betaald wordt. Zo weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn. Uitelkaar.nl heeft een handige tool waarmee je gemakkelijk uitrekent hoe lang je volgens de wet recht hebt op partneralimentatie.  

Partneralimentatie berekenen

Partneralimentatie afkopen

Je kan partneralimentatie met een geldsom afkopen of je kan het afkopen met overbedeling. In beide gevallen heb je dan de partneralimentatie afgekocht en ben je niet meer financieel  verbonden aan elkaar. 

Afkopen geldsom

Partneralimentatie afkopen met een geldsom klinkt zoals het ook bedoelt wordt. Je kan er voor kiezen om in één keer een groot bedrag te betalen als partneralimentatie. Over de hoogte van het bedrag kan onderhandelt worden. Let wel goed op; alleen partneralimentatie is af te kopen, kinderalimentatie niet. 

Afkopen overbedeling 

Partneralimentatie afkopen met overbedeling betekent dat degene die partneralimentatie hoort te ontvangen meer krijgt toebedeeld bij de verdeling. Je krijgt dan bijvoorbeeld de gehele inboedel toegewezen of je krijgt de overwaarde van de verkoop van het huis. Deze afspraak kun je geheel naar eigen wens invullen. Al deze afspraken maak je tijdens de scheiding, maar de partneralimentatie kan pas worden afgekocht zodra de scheiding ook echt helemaal rond is. 

Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

Fiscale consequenties

Het voordeel van partneralimentatie afkopen is dat je daarna niet meer financieel verbonden bent aan elkaar. Daarintegen kan het voorkomen dat je ex-partner binnen een paar jaar een nieuwe partner krijgt en hiermee gaat samenwonen. Als je dan partneralimentatie per maand had betaald, zou dat stoppen. Echter heb je het nu al helemaal afgekocht. 

Als je in een keer een groot bedrag ontvangt kan het zijn dat je hier belasting over moet betalen. Dit is niet de enige fiscale consequentie. Als je na je scheiding een bijstandsuitkering moet aanvragen, dan wordt er rekening gehouden met partneralimentatie. De gemeente kan dit bedrag alsnog verhalen bij de betaler ook al is het al afgekocht. 

Partneralimentatie afkopen is best ingewikkeld en heeft fiscaal gezien best veel nadelen. Daarom is het altijd aan te raden om bij het afkopen van partneralimentatie een fiscalist of financieel adviseur in te schakelen. Wij raden daarom ook aan om de partneralimentatie per maand te betalen en te ontvangen. Mocht je hier nog vragen over hebben? Er staat altijd een casemanager voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Uitelkaar.nl in de media

Uitelkaar.nl op NU.nl

20 december 2022

Uitelkaar.nl is genoemd in het artikel 'Wat kost een scheiding' op NU.nl als een goedkope optie om je scheiding in gang te zetten.

Lees verder
Nieuws

Kennisbank - Pensioenen

20 januari 2022

De hoofdregel krachtens de Wet Verevening Pensioenrechten is dat partijen, tenzij anders overeengekomen, in geval van een scheiding allebei recht hebben op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk, of het geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Het maakt daarbij niet uit of partijen getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, of op huwelijkse voorwaarden.

Lees verder
Nieuws

Kennisbank - Partneralimentatie

20 januari 2022

Partneralimentatie volgt na de kinderalimentatie, in die zin dat pas nadat partijen berekend hebben of en zo ja, hoe hoog de ruimte is voor kinderalimentatie, de (ex-)partner "aan bod komt". Dat is de methodiek die eveneens uit wet en regelgeving (Trema-normen) voortvloeit. De wetgeving rond partneralimentatie zal waarschijnlijk op termijn aanzienlijk veranderen, waarbij onder andere duurbeperking en meer autonomie aan partijen gegund wordt. Uitelkaar.nl anticipeert hierop in zoverre, dat het aan partijen wordt overgelaten om hierover met elkaar afspraken te maken

Lees verder