Het regelen van een nieuwe koopwoning tijdens scheiding: kan dat?

12 februari 2021

De huidige koopwoning

De huidige koopwoning Tijdens een scheiding moeten de bezittingen onderling verdeeld worden. Dit geldt ook voor jullie huidige koopwoning en de hypotheek. Het beslissen wat er gebeurt met de huidige woning is van belang, omdat dit vastgelegd moet worden in het echtscheidingsconvenant. Denk dus goed na over wat je wilt met de woning en wat de mogelijkheden zijn. 

Bij het omgaan met de huidige woning, zijn er de volgende opties:

  1. De gezamenlijke koopwoning verkopen
    Als jullie beiden niet in jullie huidige koopwoning willen of kunnen blijven, kan de woning worden verkocht. Met de opbrengst van het huis dient eerst de hypotheek afbetaald te worden. Wat er daarna nog over is (de overwaarde), verdeel je tussen jullie beiden. Mocht de hypotheek hoger zijn dan de opbrengst, dan zijn jullie beiden nog aansprakelijk voor de restschuld van de hypotheek.

  2. Jij of je (ex-)partner neemt het koophuis over
    Jullie kunnen ervoor kiezen dat een van jullie in het huidige huis blijft wonen. Als jullie beiden eigenaar zijn van het huis en jij graag jij het huis wilt blijven, dan moet jij je (ex-)partner uitkopen. Dit betekent dat jij de helft van de overwaarde aan je (ex-)partner moet betalen. Je moet in dit geval dus alleen de hypotheek kunnen dragen én het uitkoopbedrag kunnen betalen.

  3. Het koophuis (tijdelijk) aanhouden
    Je kunt ook besluiten het huis voor een bepaalde periode samen aan te houden. Mensen kiezen hiervoor als ze het huis niet goed kunnen verkopen of als de financiering om het door één van de twee over te laten nemen (nog) niet lukt.

    Soms regelen ex-partners het zo dat ze afwisselend in het huis te zijn om voor de kinderen te zorgen. De rest van de tijd verblijven ze dan bijvoorbeeld bij familie of in een huurwoning. Dit heet birdnesting. Of één van jullie blijft in het huis en de ander vindt een andere woning, maar jullie blijven wel samen eigenaar van het huis. Je maakt dan afspraken over hoe jullie met de eigenaarslasten (zoals de hypotheekbetaling, verzekering, onderhoud, etc.) en de gebruikerslasten (zoals energiekosten, gemeentelijke belastingen, etc.) omgaan. In principe mag je afspreken dat je de woning voor een periode van maximaal vijf jaar onverdeeld houdt. Belangrijk hierbij is dat jullie beiden de hypotheekrente maar voor 50% kunnen aftrekken. Degene die het huis uit is gegaan, kan de hypotheekrente bovendien maar gedurende een periode van twee jaar aftrekken. Het is daarom verstandig om het onverdeeld houden van het huis te zien als een tijdelijke situatie en duidelijk af te spreken hoe lang jullie dit zo willen doen. Ga dus op tijd op zoek naar een woning.

 

Wel kijken, niet kopen

Je hebt ervoor gekozen om het gezamenlijke koophuis niet over te nemen en bent op zoek naar een nieuwe koopwoning. Of het handig is om tijdens de scheiding al een nieuwe woning te kopen, is afhankelijk of je getrouwd bent in (beperkte) gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. 

Nieuwe koopwoning bij (beperkte) gemeenschap van goederen

Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, zijn alle bezittingen en schulden van jou en je (ex-)partner samen. Als je na 1 januari 2018 getrouwd bent, ben je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. Dan zijn de bezittingen en schulden die je tijdens je huwelijk hebt verzameld gezamenlijk. Dit geldt ook voor de bezittingen en schulden die voor je huwelijk al gezamenlijk waren. Als je in deze gevallen een koopwoning aanschaft, zonder dat je gescheiden bent, wordt de woning gezamenlijk eigendom. De nieuwe woning en hypotheek is dan dus ook weer van jou en je (ex-)partner samen.

Sinds januari 2012 geldt dat als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen en je verzoek is ingediend bij de rechtbank, op dat moment de gemeenschap van goederen is beëindigd. Dit betekent dat je vanaf nu niet meer samen eigenaar wordt van een woning.

Nieuwe koopwoning bij huwelijkse voorwaarden

Als je getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden en jullie een woning hebben uitgesloten van de gemeenschap, kun je wel een nieuwe woning kopen. Mocht de woning niet uitgesloten zijn, dan valt de woning wel onder de gemeenschap en gelden dezelfde regels als bij (beperkte) gemeenschap van goederen.

Hypotheek na de scheiding

Een nieuwe hypotheek kun je pas afsluiten als je officieel gescheiden bent. De hypotheekverstrekker wil namelijk in het echtscheidingsconvenant zien hoe jullie het financieel geregeld hebben. Meer weten? Lees onze blog over je hypotheek tijdens de scheiding.

Online advies van Hypotheek Visie

Ondanks dat je geen hypotheek kunt afsluiten tijdens je scheiding, kun je wel kijken wat financieel haalbaar is na de scheiding. Hierdoor weet je wat je na de scheiding te wachten staat en kun je je voorbereiden. Uitelkaar.nl werkt hiervoor samen met Hypotheek Visie.

Tijdens je scheiding gaat Hypotheek Visie kijken of je voldoende kunt lenen om het huis op één te naam zetten en welke hypotheek je het beste af kan sluiten. Hypotheek Visie kan dit individueel voor jullie bekijken. Zo kunnen jullie tijdens de scheiding al afspraken maken omtrent de woning. Stel dat jij graag de woning wil overnemen, dan weet je meteen of dit financieel haalbaar is. Zodra de scheiding rond is, kunnen jullie de nieuwe hypotheken ook meteen afsluiten.

Uitelkaar.nl vindt het belangrijk dat stellen met een koopwoning goed advies krijgen om hun scheiding zo efficiënt mogelijk te regelen. Daarom biedt Uitelkaar.nl een gratis adviesgesprek met Hypotheek Visie aan. Jullie krijgen beiden een gesprek. In dit gesprek bespreek je welke opties je hebt omtrent het huis en wie eventueel de hypotheek gaat overnemen. De verschillende hypotheekaanbieders worden vergeleken en er wordt ook meteen aangegeven wat de kosten zijn van het afsluiten van de hypotheek.

Checklist bij verhuizing

Wil je er zeker van zijn dat je niks vergeet tijdens de verhuizing? Lees ons artikel en download onze gratis checklist.