Belasting over alimentatie: alles over betalen en teruggave

16 maart 2020

Betaal je belasting over partneralimentatie? En kun je kinderalimentatie aftrekken van de belasting? Meer over het betalen en de teruggave van belasting over alimentatie lees je in dit artikel.

Belasting over partneralimentatie

Voor de alimentatieplichtige en de alimentatiegerechtigde zijn andere regels wat betreft het betalen en/of aftrekken van belasting over de alimentatie.

Voor de alimentatieplichtige

Betaal je partneralimentatie? Je kunt dan de partneralimentatie opvoeren als aftrekpost bij de belastingaangifte onder de noemer ‘Betaalde partneralimentatie en andere onderhoudsverplichtingen’. Van belang is, dat de afspraken over alimentatie schriftelijk vast zijn gelegd en door jullie beiden zijn ondertekend. 

Voor de belastingaangifte is het niet van belang of de partneralimentatie via de rechter of onderling is geregeld. Als je (ex-)partner nog bij je woont is het niet mogelijk om de betaalde alimentatie als aftrekpost in je aangifte op te voeren.

Aftrekposten partneralimentatie

 • De periodieke betalingen van partneralimentatie en de losse aanvullingen daarop.
 • Een afkoopsom van partneralimentatie aan je ex-echtgenoot of een koopsom voor een lijfrente die je hiervoor hebt gestort bij een verzekeraar.
 • Ouderdomspensioen dat je als partneralimentatie doorbetaalt.
 • Meer aftrekposten vind je op de website van de Belastingdienst.
 • Betalingen voor de verrekening van pensioenrechten, lijfrenten en andere inkomensvoorzieningen waarvan je de betaalde premies eerder hebt afgetrokken.
 • Bijstand die de Sociale Dienst aan je (ex-)partner betaalt en op jou heeft verhaald.
 • Andere onderhoudsverplichtingen, zoals pensioenbetalingen aan vroeger huispersoneel of periodieke betalingen voor verplichtingen tot schadevergoeding.

Niet aftrekbare betalingen

 • Een afkoopsom van partneralimentatie aan je ex-echtgenoot of een koopsom van lijfrente die je hiervoor hebt gestort bij een verzekeraar is niet aftrekbaar indien: 
  • Je de afkoopsom betaalt in de periode dat je duurzaam gescheiden leeft.
  • Je ongetrouwd samenwoont met je (ex-)partner.
 • Advocaat- en proceskosten om de alimentatie vast te stellen, te verlagen of te beëindigen.
 • Pensioenrechten die een pensioenfonds direct aan je ex-partner uitkeert.

Voor de alimentatiegerechtigde

Ontvang je partneralimentatie? Dan geef je de ontvangen partneralimentatie in de belastingaangifte op als inkomen. Over de ontvangen partneralimentatie betaal je inkomstenbelasting. De volgende uitkeringen voor alimentatie moet je dan aangeven:

 • Partneralimentatie die je voor jezelf krijgt van je (ex-)partner.
 • Een afkoopsom van partneralimentatie.
 • Huur die je ex-partner betaalt voor je huurwoning.
 • Het eigenwoningforfait van jullie woning.
 • Bedragen die je voor de verrekening van pensioen- of lijfrenten verkrijgt waarvoor de premies zijn afgetrokken.

Belasting teruggave alimentatie

Naast het opgeven van de partneralimentatie als inkomen, kun je ook een aantal gemaakte kosten in je aangifte opgeven als aftrekposten. Als je kosten hebt gemaakt om je alimentatie te ontvangen of behouden, is het mogelijk deze kosten als aftrekpost op te voeren in je aangifte. Je moet denken aan kosten zoals: advocaatkosten, telefoonkosten, portokosten, reiskosten en/of incassokosten.

Belasting over kinderalimentatie

Ontvang je kinderalimentatie? Je hoeft dit niet bij de belastingdienst op te geven als inkomsten. Je betaalt over de ontvangen kinderalimentatie geen inkomstenbelasting. Anderzijds kan degene die de kinderalimentatie betaalt, deze niet als aftrekpost bij de inkomstenbelasting opvoeren.

Kijk voor meer informatie over de fiscale regelingen op de website van de Belastingdienst

Tips en ervaringen

Echtscheidingsconvenant getekend, en dan?

24 maart 2020

Jullie zijn zover: klaar om het echtscheidingsconvenant te tekenen. Dan vragen jullie je vast af: wat nu? In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden om alvast een start te maken met jullie nieuwe leven.

Lees verder
Tips en ervaringen

Corona en co-ouderschap: hoe krijg je grip op de situatie?

20 maart 2020

Het leven in Nederland staat op dit moment op zijn kop. Het leven van co-ouders en hun kinderen misschien nog wel meer. Co-ouders hebben nu extra uitdagingen, zoals met het halen en brengen van de kinderen en met de communicatie tussen hen. Maar waarom is dat zo moeilijk en hoe zorg je er als co-ouders voor dat je grip krijgt op de situatie?

Lees verder
Tips en ervaringen

Hoe vind ik psychische hulp bij scheiding?

19 maart 2020

Om hier meer grip op te krijgen op de emotionele en ingewikkelde situatie tijdens en na de scheiding, is het een optie psychische hulp te zoeken. Deze hulp kan de vorm hebben van face-to-face contact, maar ook online. Lees er hier meer over.

Lees verder