Help! Ik betaal teveel alimentatie

11 maart 2020

Het kan natuurlijk zijn dat je in de loop van de tijd minder gaat verdienen, waardoor je minder alimentatie kunt betalen. Of dat je akkoord bent gegaan met een bedrag aan alimentatie dat in de praktijk te hoog voor je blijkt te zijn. Wat te doen?

Je kunt in onderling overleg met je ex-partner andere afspraken maken over de alimentatie. Via het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) kun je een nieuwe berekening laten maken. De nieuwe afspraken zet je samen op papier. Je ondertekent die vervolgens allebei. Je hoeft daarvoor niet naar de rechter.

Als het niet lukt om samen andere afspraken over de alimentatie te maken te komen, kun je een mediator of advocaat inschakelen om tot een nieuw alimentatiebedrag te komen.

Teveel betaalde alimentatie terugvorderen?

Als je teveel alimentatie hebt betaald, kan de rechter een terugbetalingsverplichting opleggen. Dit kan het geval zijn indien de ingangsdatum van een verlaging van het alimentatiebedrag in het verleden wordt gesteld. Hierdoor kan gebeuren dat jullie teveel betaalde alimentatie moeten verrekenen. De rechter beslist dit altijd op basis van verschillende factoren.

Tips en ervaringen

Echtscheidingsconvenant getekend, en dan?

24 maart 2020

Jullie zijn zover: klaar om het echtscheidingsconvenant te tekenen. Dan vragen jullie je vast af: wat nu? In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden om alvast een start te maken met jullie nieuwe leven.

Lees verder
Tips en ervaringen

Corona en co-ouderschap: hoe krijg je grip op de situatie?

20 maart 2020

Het leven in Nederland staat op dit moment op zijn kop. Het leven van co-ouders en hun kinderen misschien nog wel meer. Co-ouders hebben nu extra uitdagingen, zoals met het halen en brengen van de kinderen en met de communicatie tussen hen. Maar waarom is dat zo moeilijk en hoe zorg je er als co-ouders voor dat je grip krijgt op de situatie?

Lees verder
Tips en ervaringen

Hoe vind ik psychische hulp bij scheiding?

19 maart 2020

Om hier meer grip op te krijgen op de emotionele en ingewikkelde situatie tijdens en na de scheiding, is het een optie psychische hulp te zoeken. Deze hulp kan de vorm hebben van face-to-face contact, maar ook online. Lees er hier meer over.

Lees verder