Jaarlijkse indexering alimentatie

13 februari 2023

Het bedrag aan alimentatie stijgt elk jaar om in lijn te blijven met loonstijgingen en kosten van het levensonderhoud. Dit is wettelijk bepaald. De overheid stelt elk jaar vast met hoeveel procent de alimentatie stijgt. Op de website van de rijksoverheid lees je wat de verhoging dit jaar is. Dit geldt voor kinderalimentatie en partneralimentatie. Met deze tool kun je berekenen wat dit voor jou betekent. 

Pagina inhoud

  Is het verplicht?

  Ook als je niet in het scheidingsplan of ouderschapsplan hebt opgenomen dat je de alimentatie indexeert, ben je verplicht het bedrag met dit percentage te verhogen. Alleen als je expliciet voor de partneralimentatie hebt afgesproken dat je géén indexering doet, ben je hier niet aan gebonden.

  Als jij degene bent die alimentatie betaalt en jouw loon is niet gestegen, kan het vervelend zijn dat je de indexering moet betalen. Zeker nu je eigen kosten voor levensonderhoud waarschijnlijk ook stijgen. Je kunt hier uiteraard met je ex-partner over in gesprek. Bedenk wel dat het uitgangspunt is dat je kinderen niet de dupe mogen worden. 

  Ik betaal nog maar net alimentatie

  Stel: je hebt in oktober 2022 de scheiding afgerond en een bedrag aan kinderalimentatie afgesproken. Wordt het bedrag per 1 januari 2023 dan al verhoogd? Het antwoord is: in principe wel. Je kunt in je scheidings- of ouderschapsplan hebben afgesproken dat je de indexering een jaar later laat ingaan.

  Geldt het per terugwerkende kracht?

  Ja. Regel je het pas in de loop van het jaar of helemaal niet? De alimentatieontvanger heeft het recht het extra bedrag nog tot 5 jaar terug te krijgen.

  Hoe werkt het in de praktijk?

  De alimentatiebetaler is verantwoordelijk voor het aanpassen van het bedrag. Je krijgt hiervan geen bericht. Betaal je per automatische incasso: pas dan dus het bedrag dat je overmaakt aan.

  Scheiden en alimentatie: 6 zaken die je moet weten Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Alimentatie en uitkering: hoe beïnvloeden ze elkaar?

  15 mei 2024

  Je scheiding heeft gevolgen voor je inkomen. Eerst betaalden jullie sommige kosten samen, maar nu doe je dat alleen. Als je inkomen zo laag wordt dat deze onder het bestaansminimum komt, moet je inkomen opgehoogd worden tot...

  Lees verder

  Welke gegevens zijn nodig voor het berekenen van alimentatie?

  15 mei 2024

  Bij de berekening van kinderalimentatie en partneralimentatie wordt gekeken naar wat de kosten zijn en hoeveel inkomen er is. Rechtbanken hanteren hier bepaalde rekenregels voor, de zogenaamde Tremanormen. Deze normen...

  Lees verder

  Belasting over alimentatie: alles over betalen en teruggave

  15 mei 2024

  Betaal je belasting over partneralimentatie? En kun je kinderalimentatie aftrekken van de belasting? Meer over het betalen en de teruggave van belasting over alimentatie lees je in dit artikel

  Lees verder