Huisdieren bij scheiding: hoe maken we goede afspraken?

30 januari 2020

Huisdieren bij scheiding: wat doe je met ze? Wanneer de huisdieren belangrijk zijn voor de kinderen is ook hun belang verweven met de zorg en verblijfplaats van hun harige viervoeter. Hoe maak je goede afspraken over de huisdieren?

Kosten huisdieren verdelen

Huisdieren nemen een dierbare plaats in binnen het gezin en toch horen zij volgens de wet bij de inboedel van het huis. Bekijk hiervoor jullie huwelijkse voorwaarden indien jullie deze hebben. Wanneer jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd zijn zij onderdeel van de bezittingen die verdeeld moeten worden bij scheiding. Een rechter heeft ooit bepaalt dat beide partners elk een hond kregen bij scheiding: een creatieve oplossing!

Hierbij hoort - naast de emotionele waarde - ook een economische waarde. Dit betekent in de praktijk dat wanneer een van jullie de zorg van jullie hond op zich neemt, de ander mogelijk meedeelt in de kosten van de zorg. Je kunt dit zien als een soort ‘alimentatie’ voor de hond.

Omgangsregeling voor huisdieren

Net zoals omgangsregelingen voor het zien van de kinderen, is het ook voor huisdieren mogelijk een omgangsregeling op te stellen. Logisch ook, want ook aan huisdieren raken we gehecht. Deze moeten jullie dan eveneens opnemen in jullie echtscheidingsconvenant. Jullie omschrijven waar jullie hond bijvoorbeeld woont en hoe vaak de ander de hem ziet.

Een optie is om de hond mee te laten doen met de omgangsregeling of zorgregeling die jullie voor de kinderen hebben afgesproken. Een andere optie is om om de week de hond te wisselen van huis. Belangrijk is natuurlijk wel het belang van het dier meewegen, want voor een kat is van locatie wisselen veel minder prettig dan voor een hond.

Tips en ervaringen

Mogen we afwijken van de omgangsregeling?

02 april 2020

In het ouderschapsplan staat de omgangsregeling beschreven. Het kan weleens voorkomen dat je een belangrijke afspraak hebt, maar dat dit niet past binnen de omgangsregeling. Mag je dan afwijken van de afspraken rondom de omgangsregeling?

Lees verder
Tips en ervaringen

Overweeg deze 6 zaken goed bij het opstellen van een omgangsregeling

02 april 2020

Zolang jullie er maar rekening mee houden dat jullie kinderen het meest gebaat zijn bij rust en continuïteit mogen jullie zelf de omgangsregeling treffen die past bij jullie situatie. In dit artikel vind je belangrijke overwegingen bij het komen tot een goede omgangsregeling.

Lees verder
Tips en ervaringen

Scheiden met een baby: 9 aandachtspunten

02 april 2020

Kersverse ouders hebben vaak veel zorgen over en voor hun baby. Laat staan als zij besluiten om uit elkaar te gaan. Ouders vragen zich veel dingen af en willen graag weten waar ze aan moeten denken bij de scheiding in combinatie met hun kleine baby. Voor die ouders volgen er 9 aandachtspunten om wat inzicht te bieden.

Lees verder