Huisdieren bij scheiding: hoe maken we goede afspraken?

30 januari 2020

Huisdieren bij scheiding: wat doe je met ze? Wanneer de huisdieren belangrijk zijn voor de kinderen is ook hun belang verweven met de zorg en verblijfplaats van hun harige viervoeter. Hoe maak je goede afspraken over de huisdieren?

Kosten huisdieren verdelen

Huisdieren nemen een dierbare plaats in binnen het gezin en toch horen zij volgens de wet bij de inboedel van het huis. Bekijk hiervoor jullie huwelijkse voorwaarden indien jullie deze hebben. Wanneer jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd zijn zij onderdeel van de bezittingen die verdeeld moeten worden bij scheiding. Een rechter heeft ooit bepaalt dat beide partners elk een hond kregen bij scheiding: een creatieve oplossing!

Hierbij hoort - naast de emotionele waarde - ook een economische waarde. Dit betekent in de praktijk dat wanneer een van jullie de zorg van jullie hond op zich neemt, de ander mogelijk meedeelt in de kosten van de zorg. Je kunt dit zien als een soort ‘alimentatie’ voor de hond.

Omgangsregeling voor huisdieren

Net zoals omgangsregelingen voor het zien van de kinderen, is het ook voor huisdieren mogelijk een omgangsregeling op te stellen. Logisch ook, want ook aan huisdieren raken we gehecht. Deze moeten jullie dan eveneens opnemen in jullie echtscheidingsconvenant. Jullie omschrijven waar jullie hond bijvoorbeeld woont en hoe vaak de ander de hem ziet.

Een optie is om de hond mee te laten doen met de omgangsregeling of zorgregeling die jullie voor de kinderen hebben afgesproken. Een andere optie is om om de week de hond te wisselen van huis. Belangrijk is natuurlijk wel het belang van het dier meewegen, want voor een kat is van locatie wisselen veel minder prettig dan voor een hond.

Tips en ervaringen

Opvoeding na echtscheiding: 5 tips

21 februari 2020

In dit artikel geven we 5 onafhankelijke tips voor de opvoeding en gaan we in op het verschil in opvoeding van gescheiden ouders. Hoe ga je hier het beste mee om?

Lees verder
Tips en ervaringen

Informatieplicht ouders na scheiding

19 februari 2020

In het geval dat een van jullie het gezag heeft, heeft deze ouder informatieplicht ten opzichte van de ouder zonder gezag. In de meeste gevallen hebben na scheiding jullie ouders het gezag. Welke informatie ben je verplicht door te geven aan de ander of hoor je te ontvangen?

Lees verder
Tips en ervaringen

Verdeling spaargeld bij scheiding: waar moet je op letten?

19 februari 2020

Tijdens de scheiding kijken jullie ook hoe jullie het spaargeld verdelen. Dan is eerst de vraag: wat valt er onder spaargeld, hoe zit het met het spaargeld van je kind bij scheiding en vervolgens: wat is de juiste verdeling hiervan? In dit artikel ontdek je het antwoord op deze vragen.

Lees verder