Help, mijn kind gaat scheiden! Zie ik mijn kleinkinderen straks nog wel?

04 juni 2018


Je kind gaat scheiden. Misschien zag je het aankomen, misschien was het donderslag bij heldere hemel. Een ingrijpende en emotionele beslissing. Vooral voor het gezin van je kind, maar ook voor jou is dit heftig en spelen emoties als boosheid, verdriet, teleurstelling en machteloosheid een rol. Als ouder wil je ze natuurlijk dit en verder verdriet besparen.

Rol van betekenis
Je staat je kind natuurlijk bij met advies, raad en daad. Maar misschien vraag je je ook af welke gevolgen de scheiding voor jou heeft. Je maakt je wellicht zorgen of je de kleinkinderen straks nog wel regelmatig ziet? Hoe zal het gaan met de verjaardagen; ben ik dan nog wel welkom? Komen ze nog wel naar ons huwelijksjubileum? Wat als mijn kind straks een omgangsregeling heeft met zijn toekomstige ex waarin de kleinkinderen niet zo vaak bij hem of haar zijn: blijft er dan nog wel tijd over voor mij? Zullen die weekenden dan niet volop benut worden met leuke uitjes met zijn (of haar) kinderen? Een bezoekje aan opa en oma zit er dan misschien minder in. Een verdrietig vooruitzicht, want je wilt zo graag een rol van betekenis spelen in het leven van je kleinkinderen. 

Blusdeken
Wat kun je dan het beste doen? Iedereen is erbij gebaat dat de scheiding in harmonie gebeurt. Dus hoe boos je nu misschien ook bent op je ex-schoonzoon of -dochter, probeer vooral geen olie op het vuur te gooien. Wees als een blusdeken. Natuurlijk mag je kind bij jou stoom afblazen, heel goed zelfs. Maar zodra je zoon of dochter weer is afgekoeld, dankzij jouw luisterend oor, kijk of je hem of haar kunt stimuleren de dialoog met de voormalige partner op te pakken en er in goed overleg uit te komen. Dat is voor iedereen goed en vergroot de kans op een goede omgangsregeling, of misschien zelfs co-ouderschap, enorm. Waardoor jij de opa of oma kan blijven die je wilt zijn. 

Meer weten? Ook als opa of oma mag u ons vrijblijvend bellen met uw vragen. Ook kunt u een bezoek brengen aan onze website. Heel veel succes in deze vervelende situatie. We staan u, en uw kind, graag bij. 

 

Tips en ervaringen

Waarde inboedel bepalen bij scheiding

26 november 2019

Wanneer je uit elkaar gaat moet je de spullen verdelen. Wat is een eerlijke verdeling? En hoe bepaal je de waarde van de spullen? Dit artikel geeft je 4 manieren om waarde te bepalen.

Lees verder
Tips en ervaringen

Tot 30% meer scheidingsaanvragen na de zomervakantie: zo voorkom je onnodige spanning op reis

05 juli 2019

Na de zomervakantie worden er zo’n 20 tot 30% meer echtscheidingen aangevraagd. Hoe dat komt? Hoe zorg je ervoor dat jullie reis samen zo soepel mogelijk verloopt? Zowel bij de voorbereiding als tijdens de vakantie kun je met deze tips de kans op onnodige spanningen voorkomen.

Lees verder
Tips en ervaringen

Minder ruzie? In 3 stappen praten jij en je partner minder langs elkaar heen

18 juni 2019

Wanneer je jullie communicatie verbetert door simpelweg minder langs elkaar heen te praten kan dit een groot verschil maken in hoe je jullie relatie ervaart. Hoe kun je ervoor zorgen dat je minder langs elkaar heen praat?

Lees verder