Valentijnstip voor je relatie

14 februari 2018

Bij uitelkaar.nl zien we vaak dat stellen uit elkaar zijn gegroeid.

Zoals iedereen eigenlijk wel weet is een relatie, of eigenlijk de liefde, hard werken. Het vraagt tijd, aandacht en toewijding. En soms, soms loopt het gewoon allemaal niet zoals jullie beiden hadden gehoopt en verwacht. Daarom delen we op deze Dag van de Liefde graag een tip met jullie om - ook op momenten dat het wat minder vanzelf gaat in de relatie - de liefde te blijven zoeken én te vinden. Want wij weten dat uit elkaar gaan met veel emotie gepaard gaat en grote impact heeft, zeker als er kinderen zijn.

De liefde

Weet je nog, toen jullie nog maar nét verliefd waren geworden op elkaar. Hoe jullie uren konden praten. Over jullie dromen, ambities, achtergrond en dingen die jullie bezighielden. De dagen kwamen soms uren te kort. Er was zoveel te bespreken.

Jullie raakten niet uitgepraat. Hoe meer jullie praatten, hoe beter jullie elkaar leerden kennen.

De stilte

Nu (vele) jaren later gaat het niet meer vanzelf. ’s Avonds zitten jullie in stilte naast elkaar op de bank, niet wetende wat je tegen elkaar moet zeggen. Of er gaan dagen voorbij dat jullie elkaar alleen nog maar spreken over werk, de dagelijkse gang van zaken of de (klein)kinderen. Maar een echt gesprek, van hart tot hart, dat is heel lang geleden.

Hoe minder jullie met elkaar spreken, hoe verder jullie van elkaar verwijderd lijken te raken. Jullie hebben geen idee meer wat de ander bezighoudt en missen het warme contact. Waar is dat échte kennen gebleven. Is dit langzaam uitgeblust door alle stiltes tussen jullie of brand er nog een heel klein vlammetje?

De tip

Herkennen jullie dit? En willen jullie absoluut niet van elkaar afdwalen tot het punt dat jullie ieder je eigen weg gaat. Ga dan opnieuw met elkaar het gesprek aan. Dat kan in het begin best spannend of ongemakkelijk zijn, maar wel dé manier om weer echt met elkaar in contact te komen.

In de New York Times verscheen het artikel ‘The 36 Questions That Lead to Love’. Het zijn 36 bijzondere, niet voor de hand liggende vragen die jullie aan elkaar kunnen stellen. Die helpen om opnieuw met elkaar in gesprek te komen en elkaar opnieuw te leren kennen. Het zijn drie sets van vragen, van redelijk algemeen naar meer indringend. In die laatste categorie valt bijvoorbeeld: “Als je op dit moment zou sterven, zonder de kans om met iemand te communiceren, waar zou je het meest spijt van hebben dat je niet meer gezegd hebt? Waarom heb je diegene dat nog niet gezegd?”

Het zijn bijzondere vragen en misschien niet altijd even gemakkelijk te beantwoorden, maar ze bieden handvatten om een nieuwe impuls te geven aan wat jullie ooit met zoveel overtuiging begonnen zijn. Jullie relatie.

Pak deze vragen erbij, neem de tijd. Wees eerlijk naar elkaar toe en ga ervoor. Er valt zoveel te verliezen.

Uitelkaar.nl

Het doel van uitelkaar.nl is stellen in de emotionele periode van scheiding of uit elkaar gaan zo goed mogelijk te ondersteunen bij het maken van hun afspraken. Overzichtelijk kunnen ze op het online platform zelf samen hun afspraken maken. Met professionele hulp en tegen een vaste prijs.

Tips en ervaringen

Partneralimentatie vaststellen: hoe werkt dat?

21 januari 2020

Bij de beëindiging van jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap kan partneralimentatie nodig zijn. Dit is nodig als één van de ex-partners na scheiden financieel niet onafhankelijk kan leven. Wil je graag weten of jij in aanmerking komt voor partneralimentatie, wat de hoogte daarvan is en hoe lang dat duurt? Of wil je weten wanneer je plicht tot het betalen van partneralimentatie vervalt? Neem dan tien minuten de tijd om dit artikel te lezen.

Lees verder
Tips en ervaringen

Ouderschapsplan opstellen: hoe werkt dat?

21 januari 2020

Ouders met minderjarige kinderen moeten een ouderschapsplan opstellen als zij willen scheiden. In het ouderschapsplan staan afspraken over de omgang van ouders met de kinderen en de zorg van het kind na de scheiding. Hoe gaat dat ouderschapsplan opstellen in zijn werk en waar moeten jullie als ouders op letten? Dit artikel legt het uit.

Lees verder
Tips en ervaringen

Hoe moet je de scheiding inschrijven bij de gemeente?

19 december 2019

Als jullie het scheidingsconvenant goedgekeurd terug krijgen van de rechter, moeten jullie deze (kosteloos) binnen 6 maanden inschrijven bij de gemeente waar jullie getrouwd zijn. Hoe werkt dit precies?

Lees verder