10 tips voor het scheidingsplan

22 september 2017

De tien tips voor een goed scheidingsplan:

1. Een goed plan kost tijd en geld 
Laat u niet leiden door de wens er snel vanaf te zijn. Nu goedkoop kan echt duurkoop betekenen als u jaren verder bent. Het kost tijd om uzelf te informeren, zaken uit te zoeken en na te denken over oplossingen die voor u beiden (en de kinderen) nodig en goed zijn. Dit hoeft niet duur te zijn, maar wees niet te zuinig als het om belangrijk advies gaat.

2. Een goed scheidingsplan is niet in beton gegoten 
Afspraken die u vastlegt in het scheidingsplan moeten de scheiding regelen voor de situatie zoals die nu is en voor de nabije toekomst. Het is belangrijk te realiseren dat dingen anders kunnen lopen dan u verwacht. Zo hebben kinderen in elke nieuwe levensfase andere behoeften en is het belangrijk om daar weer met elkaar voor om de tafel te gaan zitten. 

3. Schakel deskundig advies in 
Schakel deskundig advies in om inzicht te geven in de gevolgen van bepaalde afspraken voor bijvoorbeeld uw pensioen, belasting en inkomen. Een financieel adviseur of uw pensioenfonds kan u hierbij helpen, zodat u later niet voor (financiële) verrassingen komt te staan.

4. Verdiep u in elkaars belangen en motivatie
Kijk niet alleen naar wat u zelf wilt, maar ook naar wat de ander wilt of belangrijk vindt. Omdat u op die manier tot afspraken komt die door beide partijen gedragen worden. Komt u ergens toch niet uit? Schroom dan niet om bemiddeling in te schakelen.

5. Lees u goed in 
Een scheiding is allesomvattend: u moet afspraken maken over de woonruimtehypotheek, verzekeringen, pensioen, kinderenbezittingenspaargeld, etc. Niet allemaal zaken waar u dagelijks aan denkt en waar u zich weer even goed in moet verdiepen. Neem de moeite om erover te lezen. Het levert u veel inzicht op.

6. Denk aan de lange termijn
Het gebeurt snel om uit emoties zoals boosheid, verdriet of schuldgevoel bepaalde afspraken te maken. Maar emoties moeten niet de overhand krijgen of leidend zijn. Probeer te bedenken of u over een paar jaar nog achter een beslissing staat, als de hevigste emoties weg zijn.

7. Een goed plan sluit aan bij de juridische werkelijkheid 
Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan deelt u alles in principe eerlijk door de helft. Maar wijkt u hiervan af, dan geeft een goed plan aan op welke punten en vooral ook waarom u hiervan afwijkt. Dit kan later verhelderend werken, mocht er toch discussie komen over de afspraken. Soms is het voor andere partijen zoals een notaris of de belastingdienst belangrijk om de achtergronden van afspraken te kennen

8. Erken emoties 
Scheiden is heftig. Praat over uw verdriet, boosheid of rouw met vrienden en familie.

9. Zet de stappen één voor één
Geef niet teveel toe aan de behoefte om er snel vanaf te zijn. Overhaaste beslissingen zijn zelden goed. Realiseer u dat afspraken over bijvoorbeeld een woning ook effect hebben op andere aspecten van het scheidingsplan. Zorg daarom dat de verschillende stappen steeds op elkaar zijn afgestemd. 

10. Investeer in goed contact met uw ex-partner 
Ook na het opstellen van het scheidingsplan, blijven er dingen die u met elkaar moet bespreken en samen moet oplossen. Accepteer dat u niet alles kunt vastleggen en investeer in rechtstreeks contact tussen u beiden. Blijf daarin samenwerken.

Tips en ervaringen

Echtscheidingsconvenant voorbeeld

01 april 2020

Wanneer jullie gaan scheiden moeten jullie afspraken vastleggen. Gebruikelijk is om dit te doen in een echtscheidingsconvenant. Om een indruk te krijgen van hoe zo’n echtscheidingsconvenant eruit ziet kun je op deze pagina gratis een echtscheidingsconvenant voorbeeld downloaden.

Lees verder
Tips en ervaringen

Echtscheidingsconvenant opvragen: hoe werkt dat?

31 maart 2020

Ben je je echtscheidingsconvenant kwijt? Of heb je om wat voor reden dan ook het echtscheidingsconvenant nodig? Dan zullen jullie deze op moeten vragen. maar hoe werkt dat opvragen nou precies? In dit artikel leggen we 2 opties uit.

Lees verder
Tips en ervaringen

Echtscheidingsconvenant getekend, en dan?

24 maart 2020

Jullie zijn zover: klaar om het echtscheidingsconvenant te tekenen. Dan vragen jullie je vast af: wat nu? In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden om alvast een start te maken met jullie nieuwe leven.

Lees verder