Wanneer zijn we officieel gescheiden?

18 juli 2023

Hoewel je zou denken dat na het tekenen van het scheidingsconvenant de scheiding officieel is, moeten jullie toch nog een aantal stappen doorlopen. In dit artikel lees je wat er komt kijken bij het formaliseren van de scheiding.

Pagina inhoud

  1. De beschikking van de rechter

  Als jullie klaar zijn met het maken van jullie scheidingsconvenant, stuurt de advocaat deze op naar de rechtbank om door de rechter goed te laten keuren. De rechter neemt een besluit, ook wel beschikking genoemd. 

  2. Bezwaar maken

  Voordat de beschikking van de rechter officieel is bij de gemeente, hebben jullie beiden echter nog 3 maanden om in te gaan tegen het besluit van de rechter. Zo kan een van jullie bezwaar maken bij een eenzijdige aanvraag van de scheiding of wanneer er ruzie ontstaat over het scheidingsconvenant.

  3. Akte van Berusting tekenen

  In dat geval van geen bezwaren is het handig om een akte van berusting te tekenen. Dit is een document wat de rechtbank jullie toestuurt nadat de beschikking van de rechter is afgegeven. In de akte erkennen jullie beiden dat jullie het eens zijn met de scheiding en jullie je hierin berusten (er vrede mee hebben). Jullie gaan dus niet in beroep tegen het besluit van de rechter.

  Bekijk het scheiden stappenplan

  4. Inschrijven bij de gemeente

  Als jullie de getekende akte van berusting op tijd terug sturen dan vervallen automatisch de 3 maanden om in beroep te gaan. De scheiding is na het inschrijven bij het gemeenteregister meteen officieel. Mochten jullie ervoor kiezen om het document niet te tekenen of dit vergeten en schrijven jullie de beschikking al in bij de gemeente, dan duurt het dus nog 3 maanden voordat de scheiding officieel is.

  De beschikking van de rechter moeten jullie of de advocaat in ieder geval binnen 6 maanden na inschrijven bij de gemeente. Als jullie de 6 maanden overschrijden, dan is de uitspraak van de rechter niet meer van kracht. Jullie zijn dan nog steeds getrouwd. Let er dus op dat jullie of de advocaat op tijd de beschikking in laat schrijven. Anders moeten jullie weer bij stap 1 beginnen.

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Wanneer zijn we officieel gescheiden?

  Officieel gescheiden zijn kan snel gaan wanneer jullie direct de scheiding bij de gemeente inschrijven en een akte van berusting tekenen. Wanneer jullie echter de volle termijn gebruiken van 6 maanden waarbinnen jullie de scheiding bij de gemeente moeten (laten) inschrijven duurt officieel gescheiden zijn langer. Het belangrijkste is dat jullie de beschikking van de rechter binnen 6 maanden inschrijven bij de gemeente om officieel te kunnen scheiden.

  Scheiden stappenplan Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Hoe lang duurt een scheiding in Nederland?

  28 mei 2024

  De duur van een echtscheidingsprocedure kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel geven we een overzicht van de tijdlijn van een echtscheidingsprocedure in Nederland, de gemiddelde tijd van...

  Lees verder

  Scheiding: hoe lang duurt dat?

  15 mei 2024

  Zijn jullie (ex-)partners die nog goed met elkaar overweg kunnen en communiceren jullie geregeld dan kan een scheiding in ongeveer 3 maanden geregeld zijn. Maar liggen de dingen wat ingewikkelder, dan kan het stukken langer...

  Lees verder

  Als ik ga scheiden, wat staat me dan te wachten?

  14 mei 2024

  Wanneer jullie overwegen te scheiden komt er veel op je af. Je vraag je vast af wat je te wachten staat. In dit artikel geven we je kort een indruk van wat er moet gebeuren en hoe jullie dat kunnen ervaren.

  Lees verder