Wanneer zijn we officieel gescheiden?

04 februari 2020

Hoewel je zou denken dat na het tekenen van het scheidingsconvenant de scheiding officieel is, moeten jullie toch nog een aantal stappen doorlopen. In dit artikel lees je wat er komt kijken bij het formaliseren van de scheiding.

Pagina inhoud

  1. De beschikking van de rechter

  Als jullie klaar zijn met het maken van jullie scheidingsconvenant, stuurt de advocaat deze op naar de rechtbank om door de rechter goed te laten keuren. De rechter neemt een besluit, ook wel beschikking genoemd. 

  2. Bezwaar maken

  Voordat de beschikking van de rechter officieel is bij de gemeente, hebben jullie beiden echter nog 3 maanden om in te gaan tegen het besluit van de rechter. Zo kan een van jullie bezwaar maken bij een eenzijdige aanvraag van de scheiding of wanneer er ruzie ontstaat over het scheidingsconvenant.

  3. Akte van Berusting tekenen

  In dat geval van geen bezwaren is het handig om een akte van berusting te tekenen. Dit is een document wat de rechtbank jullie toestuurt nadat de beschikking van de rechter is afgegeven. In de akte erkennen jullie beiden dat jullie het eens zijn met de scheiding en jullie je hierin berusten (er vrede mee hebben). Jullie gaan dus niet in beroep tegen het besluit van de rechter.

  Bekijk het scheiden stappenplan

  4. Inschrijven bij de gemeente

  Als jullie de getekende akte van berusting op tijd terug sturen dan vervallen automatisch de 3 maanden om in beroep te gaan. De scheiding is na het inschrijven bij het gemeenteregister meteen officieel. Mochten jullie ervoor kiezen om het document niet te tekenen of dit vergeten en schrijven jullie de beschikking al in bij de gemeente, dan duurt het dus nog 3 maanden voordat de scheiding officieel is.

  De beschikking van de rechter moeten jullie of de advocaat in ieder geval binnen 6 maanden na inschrijven bij de gemeente. Als jullie de 6 maanden overschrijden, dan is de uitspraak van de rechter niet meer van kracht. Jullie zijn dan nog steeds getrouwd. Let er dus op dat jullie of de advocaat op tijd de beschikking in laat schrijven. Anders moeten jullie weer bij stap 1 beginnen.

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Wanneer zijn we officieel gescheiden?

  Officieel gescheiden zijn kan snel gaan wanneer jullie direct de scheiding bij de gemeente inschrijven en een akte van berusting tekenen. Wanneer jullie echter de volle termijn gebruiken van 6 maanden waarbinnen jullie de scheiding bij de gemeente moeten (laten) inschrijven duurt officieel gescheiden zijn langer. Het belangrijkste is dat jullie de beschikking van de rechter binnen 6 maanden inschrijven bij de gemeente om officieel te kunnen scheiden.

  Scheiden stappenplan Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Scheiden: hoe werkt dat?

  30 september 2021

  De meeste mensen weten niets van scheiden, totdat ze er zelf, of iemand in hun naaste omgeving, ermee geconfronteerd worden. Op zich is dit natuurlijk niet vreemd: want waarom zou je je met scheiden bezighouden als het niet...

  Lees verder

  De voordelen van online scheiden versus scheiden via een advocaat

  01 juni 2021

  Auke en Gabriella: ‘Scheiden gaat over emotie. Over goed overleggen hoe goed uit elkaar te gaan in een eigen tempo. Met een advocaat in de arm wordt de situatie al snel grimmiger en door de juridische advisering zakelijker....

  Lees verder

  Moet scheiden altijd via de rechtbank?

  29 juli 2020

  Of jullie naar de rechtbank moeten om de scheiding te regelen, hangt af van hoe jullie getrouwd zijn en of jullie kinderen jonger dan 18 jaar hebben. Zijn jullie getrouwd in (beperkte) gemeenschap van goederen of op...

  Lees verder