Hoe maak je een verdeling van spaargeld bij scheiding?

28 juli 2023

Tijdens de scheiding kijken jullie ook hoe jullie het spaargeld verdelen. Dan is eerst de vraag: wat valt er onder spaargeld, hoe zit het met het spaargeld van je kind bij scheiding en vervolgens: wat is de juiste verdeling hiervan? In dit artikel ontdek je het antwoord op deze vragen.

Pagina inhoud

    Wat valt er onder spaargeld bij scheiding?

    Onder spaargeld vallen bankrekeningen, spaartegoeden en deposito’s. Let op: onder vermogen wat jullie moeten verdelen valt niet alleen spaargeld, maar vallen ook de lijfrentepolis, certificaten, opties en obligaties, de levensverzekeringen en aandelen.

    Spaargeld kind bij scheiding

    De (spaar)rekeningen op naam van jullie kinderen vallen buiten de gemeenschap van goederen. Deze hoeven jullie niet te verdelen en kunnen blijven bestaan. Het is handig om alle rekeningnummers en de bank te noteren en de bijbehorende eigenaar te noteren. Ook kunnen jullie in het echtscheidingsconvenant afspraken maken over het storten van geld op de rekeningen van de kinderen. Het is ook verstandig afspraken te maken over het opnemen van geld van de rekening. Moet dit altijd overlegd worden of bijvoorbeeld alleen bij grotere bedragen?

    Lees meer over het stappenplan vermogen bij scheiding

    Waar op letten bij het verdelen van spaargeld?

    Er is een aantal zaken waar jullie op moeten letten bij het verdelen van jullie spaargeld. De verdeling is afhankelijk van de voorwaarden van jullie huwelijk of partnerschap. Zijn jullie in gemeenschap van goederen, in beperkte gemeenschap van goederen of met huwelijkse voorwaarden getrouwd of met partnerschapsvoorwaarden zijn geregistreerd. Bepalen hoe jullie spaargeld moeten verdelen is dan ook stap 1 bij het verdelen van vermogen.

    Scheiden is een van de redenen waardoor je tegoeden van spaarrekeningen en deposito’s tussentijds kunt opnemen. Jullie kunnen rekeningen op zeggen, maar ook overzetten op een naam. Een aantal aandachtspunten bij het overnemen van de spaarrekening of deposito’s door een van jullie:

    • Wijzig gezamenlijke rekeningen naar de juiste namen.
    • Trek indien van toepassing eventuele machtigingen in.
    • Betaal de verschuldigde waarde van de spaarrekening of deposito over naar de ander.
    • Beslis of jullie de peildatum in laten gaan op de dag van het indienen van het verzoekschrift voor echtscheiding bij de rechter of dat jullie een eerdere datum vastleggen.
    • Maak goede afspraken over de eventuele bij en-of afschrijvingen die nog gedaan kunnen worden in de tussentijd.
    • Soms moeten jullie een afkoopsom betalen omdat je niet tussentijds mag opzeggen.

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Stappen voor het verdelen van vermogen

    Aangezien spaargeld een onderdeel is van vermogen, is het handig om het stappenplan voor het verdelen van vermogen te volgen. In dit stappenplan komt onder andere het bepalen van waarde van de inboedel naar voren.

    Stappenplan: het verdelen van vermogen bij scheiding Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Wat is de peildatum bij echtscheiding?

    11 februari 2020

    Als jullie bezig zijn met jullie scheiding moeten jullie bezittingen, vermogen en meer verdelen. Om dit goed te kunnen doen is het nodig dat jullie een peildatum stellen. Dit is het moment waarop jullie samen besluiten dat...

    Lees verder

    Stappenplan: het verdelen van vermogen bij scheiding

    09 december 2019

    Het verdelen van vermogen bij scheiding is een van de praktische zaken die jullie moeten regelen. Dit kan een lastige klus zijn, zeker wanneer jullie situatie ingewikkelder is. In ieder geval zijn er een aantal stappen te...

    Lees verder