Verdeling feestdagen bij scheiding: do's en don’ts
05 december 2023
Als jullie gaan scheiden en jullie hebben kinderen dan moeten jullie een omgangsregeling treffen. Maar hoe gaan jullie om met de omgangsregeling bij bijvoorbeeld verjaardagen of kerstdagen? Lees hier de do’s en don’ts bij de verdeling van de feestdagen bij een scheiding.
Welke feestdagen en vakanties zijn er?
Er zijn in Nederland een aantal officiële feestdagen. De kinderen zijn dan vrij van school en als je een kantoorbaan hebt dan ben je zelf ook vaak vrij op deze dagen. Hieronder een lijst met de feestdagen en vakanties:
- Nieuwjaarsdag op 1 januari
- Goede vrijdag
- Pasen
- Koningsdag op 27 april
- Bevrijdingsdag op 5 mei
- Moederdag
- Vaderdag
- Hemelvaartsdag
- Pinksteren
- Sinterklaas op 5 december
- Kerstmis op 25 en 26 december
- Zomervakantie
- Herfstvakantie
- Voorjaarsvakantie
- kerstvakantie
Je hebt tijdens de verdeling van de feestdagen en de vakanties veel opties. Zo kun je er voor kiezen dat elke herfstvakantie bij moeder wordt doorgebracht en de voorjaarsvakantie altijd bij vader. Onze tip is; leg alles in grote lijnen vast maar blijf ook met elkaar overleggen. Uiteraard hebben kinderen een duidelijk structuur nodig, maar een beetje flexibiliteit kan geen kwaad. Als moederdag in het weekend valt waarin de kinderen normaal gesproken bij de vader zijn, kunnen jullie bijvoorbeeld een keer het weekend omruilen. Het elkaar moeilijk maken is een no go, dit is ook niet fijn voor de kinderen. Jullie kunnen wel afspreken dat in de even jaren de moeder als eerst de zomervakantie datum mag vastleggen en in de oneven jaren de vader. Hetzelfde geldt voor de kerstdagen, het ene jaar zijn de kinderen op 1ste kerstdag bij moeder en 2de kerstdag bij vader. Het kan natuurlijk ook dat jullie het fijn vinden om elk jaar dezelfde kerstdag te hebben.
Lees meer over co-ouderschap
Do’s en don’ts kerst vieren als gescheiden ouders
Als je altijd gewend bent om samen met het gezin kerst te vieren kan het in het begin best vreemd aanvoelen als je opeens een dag alleen zit zonder kinderen. De kinderen vieren opeens Kerst twee keer in plaats van één keer. Een absolute don’t is om te proberen de meest dure en grote cadeaus te kopen voor de kinderen. Kerst is geen wedstrijd maar een mooi feest!
Wonen jullie niet dicht bij elkaar? Houdt dan ook rekening mee met het halen en brengen van de kinderen in combinatie met bijvoorbeeld een brunch of andere afspraken op een bepaalde kerstdag. Als de kinderen 1e kerstdag ‘s avonds een diner hebben bij de ene ouder en ‘s ochtends een brunch bij de ander ouder, moet dit natuurlijk ook wel haalbaar zijn. Plan dit daarom ook van te voren in en stem dit af met je ex-partner.
Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?
Do’s en don’ts omgangsregeling verjaardagen
Bij de verjaardag van een kind zijn er veel verschillende mogelijkheden bijvoorbeeld:
- Je spreekt af dat het kind het ene jaar zijn/haar verjaardag bij papa viert en het ander jaar bij mama. Als ouders kan je natuurlijk afspreken dat de ander ouder wel welkom is om langs te komen.
- Je spreekt af dat het ene jaar de ene ouder de verjaardag van het kind op de datum van zijn verjaardag viert en dat de verjaardag nogmaals bij de andere ouder wordt gevierd op een andere datum. Dit kan je elk jaar afwisselen.
- Je spreekt af dat je de verjaardag van het kind gezamenlijk viert.
Wat voor jullie passend is, is per situatie verschillend. Is de communicatie verslechterd en kunnen jullie niet zo goed meer met elkaar omgaan? Dan is het niet verstandig om de verjaardag van het kind gezamenlijk te vieren. De verjaardag van een kind dient uiteraard een groot feest te zijn. Een kind voelt eventuele spanningen direct aan.
Voor een kind kan de verjaardag van mama of papa ook heel belangrijk zijn. Het is natuurlijk ook leuk dat hij/zij op de verjaardag van mama of papa aanwezig is, zodat hij/zij ook de familie van die ouder ziet.
Do’s en don’ts omgangsregeling vakantie’s
- Do: goed overleggen welke weken je het kind hebt.
- Don’t: zomaar een vakantie inplannen, zonder overleg.
Do’s en dont’s Sinterklaas
Vooral voor jonge kinderen kan Sinterklaas een spannende periode zijn. Spreken jullie af dat jullie beiden Sinterklaas vieren of niet? Soms kan dat voor een kind juist verwarrend zijn, bijvoorbeeld als jullie afspreken dat de ene ouder Sinterklaas op bijvoorbeeld 7 december viert, omdat dat net in zijn/haar weekend valt. Ook bij Sinterklaas is het belangrijk om goede afspraken te maken over de cadeautjes. Koop dus geen enorme dure cadeaus, terwijl de ander ouder dat niet kan. Het kind heeft dit toch niet in de gaten, omdat de cadeaus afkomstig zijn van Sinterklaas. Houd daarom altijd het doel van de feestdag in gedachten.
Omgangsregeling voorbeeld Lees meer
Gerelateerde artikelen
Omgangsregeling voorbeeld
25 juni 2024Heb je behoefte aan een voorbeeld van een omgangsregeling om je beter voor te bereiden op het opstellen van een dergelijke regeling? Goed idee! Je goed informeren en voorbereiden op de afspraken die jullie over de omgang...
Lees verderWat is de beste omgangsregeling voor je kind?
15 mei 2024“Wat is de beste omgangsregeling voor mijn kind?” Dat is een hele goede vraag en eigenlijk ben jij, samen met je (ex-)partner, de enige die deze vraag kan beantwoorden. Er is namelijk geen ‘beste’ omgangsregeling. Een...
Lees verderOmgangsregeling niet nakomen: wat te doen?
21 november 2023Je ex-partner houdt zich niet aan de afspraken uit de omgangsregeling. Hij brengt de kinderen niet op de afgesproken tijd. Of zij komt zelfs helemaal niet. Of is het juist dat je partner de kinderen niet wil of kan opvangen...
Lees verder