Uitelkaar.nl lanceert twee nieuwe modules binnen het platform: de kindmodule en de nazorgmodule

05 april 2022

Uitelkaar.nl wil stellen helpen om zo goed mogelijk uit elkaar te gaan. Dit proces zijn ze continu aan het verbeteren. Daarom zijn er nu twee nieuwe modules gelanceerd: de kindmodule en de nazorgmodule. Voor dit initiatief heeft de Raad voor Rechtsbijstand een subsidie (uit de Subsidieregeling Stelselherziening Rechtsbijstand) toegekend.    


Beide modules hebben hun eigen voordelen. Lees hieronder meer over deze nieuwe modules. 

 

Pagina inhoud

  De kindmodule

  Bij de kindmodule staan de kinderen van (ex-)stellen die gaan scheiden of uit elkaar gaan centraal. Door middel van deze module kunnen kinderen hun stem laten horen bij de scheiding van hun ouders.

  Waarom een kindmodule?

  Ouders maken tijdens een scheiding afspraken die de kinderen aangaan. Hoe gaan de ouders de zorg verdelen? Moet het kind verhuizen? Hoe worden de vakanties geregeld? Kinderen hebben het recht om hierover hun mening te geven. Afspraken werken ook beter als het kind is meegenomen. Door de stress die een scheiding de ouders oplevert, komt de stem van het kind echter vaak in het gedrang.

  Uitelkaar.nl vindt dat dit beter kan en heeft de kindmodule ontwikkeld om zo kinderen mee te kunnen laten denken over de scheidingsafspraken.

  Hoe werkt de kindmodule?

  Ouders die hun kind mee willen laten denken en beslissen over hun leven na de scheiding kunnen de kindmodule activeren in hun eigen online dossier. Het kind krijgt toegang tot een online omgeving, speciaal ontwikkeld voor kinderen. In de online omgeving kan het kind de afspraken die de ouders maken lezen en er zelf een mening over vormen. Ook vindt het kind hier informatie over scheiding.

  Wat levert het de kinderen op?

  Door mee te denken, voelen kinderen zich gehoord en wordt onderstreept dat hun belang in deze ongewone situatie ook meespeelt. Ook zullen ze later makkelijker de consequenties van de afspraken aanvaarden, immers, zij hebben er zelf over meebeslist. Hierdoor werken de afspraken in de praktijk vaak beter.

   

   
  Anouk Wijsman - Casemanager

  Neem voor meer informatie of vragen contact op met ons.

  Bel 085 060 3060

   

  De nazorgmodule

  De nazorgmodule geeft ex-partners die via Uitelkaar.nl hun scheiding hebben geregeld de mogelijkheid om na de scheiding hun scheidingsafspraken te herzien en makkelijk aan te passen.

  Waarom een nazorgmodule?

  Hoewel het aantal scheidingen in Nederland afneemt sinds 2014 (cijfers CBS) zien advocaten het aantal problemen dat na de scheiding ontstaat, toenemen. Vaak blijken afspraken gemaakt tijdens de scheiding op de langere termijn niet houdbaar en krijgen gescheiden mensen alsnog ruzie over de afspraken die ze in het verleden samen gemaakt hebben. Vaak weet men ook niet dat je je afspraken kunt herzien en hoe je dit kunt regelen.

  Om escalaties voor te zijn, heeft Uitelkaar.nl de nazorgmodule ontwikkeld.

  Wat houdt de nazorgmodule in?

  De nazorgmodule is een aparte omgeving binnen het online platform. Je vindt hier informatie over alles wat er kan spelen na de scheiding en ook kun je in de module je gemaakte afspraken samen op een eenvoudige manier herzien. Als je daar behoefte aan hebt, kun je hierbij ondersteuning van je persoonlijke casemanager krijgen. Het komende jaar wordt ervaring opgedaan met de nazorgmodule, die daarna breder ingezet kan worden. De module is voor iedereen die via Uitelkaar.nl de scheiding heeft geregeld. Als je scheiding is afgerond, kom je automatisch in de nazorgmodule terecht.

  Welke afspraken kun je herzien?

  In grote lijnen kun je zeggen dat de afspraken die de kinderen betreffen het meest gevoelig zijn voor verandering: de hoogte van de kinderalimentatie en de omgangsregeling voor de kinderen. Maar ook komt de hoogte en duur van de partneralimentatie vaak aan de orde.

  Ook kan het zijn dat sommige afspraken niet worden nageleefd of door beide ex-partners anders worden geïnterpreteerd. Maar soms gebeuren er ook dingen die tijdens de scheiding niet konden worden voorzien. Zo speelt corona bijvoorbeeld een rol. Het ouderschapsplan is soms moeilijk uit te voeren in geval van besmettingen en quarantaine. Of ouders worden het samen niet eens over het wel of niet laten vaccineren van de kinderen.

  Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen

  14 november 2023

  Bij Uitelkaar.nl gebeurt veel. Wij zijn continu aan het vernieuwen: ons online platform, onze hulpverlening en ons aanbod aan aanvullende diensten. Lees hier meer over onze highlights.

  Lees verder

  SI2Fund: “Uitelkaar.nl heeft een positief effect op gescheiden stellen.”

  19 september 2023

  De missie van Uitelkaar.nl is om stellen, die hebben besloten te scheiden, te helpen goed uit elkaar te gaan. We monitoren in hoeverre Uitelkaar.nl daar ook daadwerkelijk aan bijdraagt. Jaarlijks de resultaten gepubliceerd...

  Lees verder

  Uitelkaar.nl is de plek als je jezelf niet alleen juridisch, maar breder wilt ontwikkelen

  14 februari 2023

  "Onderdeel van mijn opleiding HBO-Rechten was een stage. Ik kon terecht bij de gemeente, een advocatenkantoor of de rechtbank, maar ik wilde een plek die meer biedt dan puur juridisch werk. Uitelkaar.nl is de ultieme plek...

  Lees verder