Wat te doen als jullie het niet altijd eens zijn tijdens de scheiding?

14 mei 2024

Het is natuurlijk lastig als je het niet altijd eens bent. Juist tijdens een scheiding zullen jullie veel moeten overleggen en afspraken moeten maken. Jullie zijn zeker niet de enigen bij wie dat niet altijd soepel verloopt.

Pagina inhoud

  In een scheiding komt het vaak voor dat mensen het over bepaalde zaken niet eens zijn. Maar meestal zijn er ook dingen, waarover het makkelijker is om afspraken te maken. Misschien helpt het om, als jullie even vastlopen, te kijken waar jullie het in ieder geval wel eens over zijn. Ook kan het zin hebben jullie communicatie onderling te verbeteren.

  Tips om jullie communicatie tijdens de scheiding te verbeteren

  Jullie hebben niet voor niets gekozen om uit elkaar te gaan, dus het is niet zo gek dat de communicatie niet zo goed loopt.

  Uit ervaring weten we dat de communicatie bij scheiding vaak ‘met horten en stoten’ gaat. Soms draait alles uit op ruzie, terwijl het op andere momenten toch lukt om samen afspraken te maken.

  • Vaak zijn we al zo bezig met wat we zelf willen zeggen, dat we de ander niet meer horen. Wanneer je met elkaar in gesprek bent, probeer dan niet alleen zelf veel te spreken, maar ook goed te luisteren naar wat de ander zegt.
  • Het stellen van vragen aan je (ex-)partner, in plaats van over hem of haar te oordelen en of verwijten te maken, werkt altijd beter.
  • Check of je je (ex-)partner goed begrepen hebt om miscommunicatie te voorkomen. Vat kort samen wat je begrepen hebt van wat de ander gezegd heeft en vraag of dat klopt.
  • Wanneer jullie allebei iets anders willen, probeer er dan achter te komen wat de achterliggende behoefte achter jullie wensen is. Soms blijkt dat deze behoeften helemaal niet zo onoverbrugbaar zijn.
  • Spreek rustig en met respect. Laat elkaar uitpraten, luister naar elkaar en spreek op een normale gesprekstoon.
  • Praat niet te lang en geef de elkaar steeds de gelegenheid om op elkaar te reageren.
  • Zet je over ergernissen aan je (ex-)partner heen en focus je op de positieve eigenschappen van je (ex-)partner.
  • Berichten op Whatsapp, sms of de chat kunnen snel anders opgevat worden, dan ze eigenlijk bedoeld waren. Als het om belangrijke zaken gaat, is het verstandig om elkaar face to face te spreken.

  Werken de tips of niet?

  Is je inschatting dat jullie met wat hulp samen toch een eind kunnen komen? Ga dan door met Uitelkaar.nl, maar schroom niet je persoonlijke casemanager te bellen bij vragen. Verloopt het afspraken maken alsnog stroef? Een mediator kan een uitkomst zijn!

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Gerelateerde artikelen

  Scheiden zonder ruzie: hoe pak je dat aan?

  03 maart 2020

  Echtscheiding zonder ruzie: kan dat? Een scheiding brengt grote veranderingen met zich mee op allerlei levensgebieden. Daarbij horen gevoelens en emoties. Dat deze periode als turbulent wordt ervaren is niet meer dan...

  Lees verder