Scheiden met een baby: 9 aandachtspunten

02 april 2020

Scheiden met een baby kan erg spannend zijn en veel onzekerheid geven bij kersverse ouders. Dat is logisch, maar gelukkig kun je een aantal dingen goed regelen. Door het regelen geef je jezelf de kans om met een zekere blik naar de toekomst te kijken en jullie kindje een stabiele basis te geven. In dit artikel vind je 9 aandachtspunten voor je scheiding met een baby.

Pagina inhoud

    1. De behoefte van jullie baby

    De eerste prioriteit bij scheiden met een baby is weten waar een baby behoefte aan heeft. De behoefte van jullie baby heeft invloed op jullie scheiding en de keuzes die jullie maken. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de tijden en de manier van voeding geven.

    Bespreek samen hoe jullie de voeding willen regelen als jullie (straks) gescheiden zijn. Het kan een overweging voor jullie zijn om te stoppen met het geven van borstvoeding, als dit nu wel gebeurt. Het voeden kan verder van invloed zijn op hoe jullie de zorg indelen, omdat jullie daarvan afhankelijk zijn bij het halen en brengen van de baby naar de andere ouder.

    Jullie doen er goed aan om ook te denken aan de werktijden en het slaapritme van jullie baby. Probeer afspraken te maken waarin het brengen of halen van de baby gebeurt als hij of een schone luier nodig heeft of net de voeding heeft gekregen.

    Net als jullie, heeft jullie baby ook behoefte aan een stabiele leefomgeving. Probeer daarom zoveel mogelijk dezelfde rituelen aan te houden en gewoontes in te bouwen. Dit is met name van belang bij het voeden, slapen en badderen. Op die manier heeft jullie baby zoveel mogelijk structuur en dat is voor een kleine baby geruststellend.

    2. De rol van jullie als ouders

    De rollen die jullie nu hebben, zullen waarschijnlijk anders worden als jullie zijn gescheiden. Jullie gevoel en emoties kunnen ook veranderen. Misschien kon je eerst gemakkelijk even een uurtje naar de winkel terwijl je (ex-)partner thuis bij de baby bleef, terwijl je na de scheiding ineens verlatingsangst ervaart.

    Het kan ook zijn dat je bang bent om je kindje minder te zien, omdat je denkt dat je (ex-)partner meer recht heeft om je baby bij zich te houden. Deze gevoelens zijn veel voorkomend en hebben invloed op de band met je pasgeboren baby. Door samen met je (ex-)partner goede afspraken te maken kan je veel zorgen wegnemen.

    Bedenk welke rol je voor je kind wilt innemen en wees hierbij realistisch, rekening houdend met de behoefte van jullie baby. Als je veel werkt en je jullie baby daarom veel naar de kinderopvang moet, dan is het misschien beter om geen co-ouderschap aan te gaan. Zorg dan dat je op een andere basis met je kindje kan omgaan en een band op kunt bouwen. Misschien is het bijvoorbeeld mogelijk dat je een dag minder gaat werken en die vrije dag volledig besteed met je baby?

    3. Het opgroeien van jullie baby

    Het gaat sneller dan veel ouders willen, maar het is onvermijdelijk: jullie baby zal snel opgroeien. En bij dat opgroeien horen nieuwe huisregels, behoeftes en ritmes. Je eigen levensstijl zal daarbij moeten meegroeien.

    Het is goed om alvast stil te staan bij het opgroeien. Nu kun je je baby bijvoorbeeld door de weeks zien, maar later zal je kindje naar school gaan. Jullie moeten dan misschien nieuwe afspraken maken en rekening houden met de afstanden tussen jullie, zodat jullie kindje niet ver hoeft te reizen om naar school te gaan. Houd bij het maken van afspraken over jullie ouderschap dus rekening met de toekomst.

    4. De praktische belemmeringen

    Door de continue zorg die jullie baby nodig heeft, zullen jullie veel moeten plannen en communiceren. Misschien moeten jullie ook al dingen laten, die eerder wel konden. Zoals de zorg van jullie baby: voorheen gingen jullie 's nachts om de beurt bij de baby kijken als hij of zij huilde, maar na de scheiding moeten jullie dat misschien alleen doen.

    Een baby heeft ook veel spulletjes en daarom kan er sprake zijn van meer gesjouw dan je dacht. Probeer een inschatting te maken van de praktische belemmeringen die je straks misschien gaat krijgen. Door je erop voor te bereiden en samen goede afspraken te maken, kun je al veel problemen wegnemen.

    Lees meer over het ouderschapsplan

    5. De oppas

    Als jullie scheiden met een klein kind, dan moeten jullie nadenken over de oppasmogelijkheden in het geval (één van) jullie bijvoorbeeld moeten werken. Eerst konden jullie dit onderling regelen, maar kan dat straks ook nog na de scheiding? Of ging jullie baby naar zijn of haar grootouder(s) en willen jullie dat voortzetten na de scheiding?

    Als jullie baby naar zijn of haar grootouder(s) gaat, doe je er goed aan om niet ver weg te verhuizen. Dit is ook als jullie baby naar de babyopvang ging.

    Bedenk ook welke regels jullie onderling afspreken met betrekking tot de oppas. Mag je (ex-)partner jullie baby bijvoorbeeld bezoeken terwijl jullie baby bij de oppas is (omdat jij volgens jullie zorgverdeling de zorg voor jullie baby hebt op dat moment)? En mag dat andersom ook? Kunnen jullie hierover nog bepaalde afspraken maken? Is het mogelijk om dezelfde oppas in te schakelen bij jullie beiden thuis? Het fijne aan dit laatste is dat de oppas dan een stabiele factor is.

    6. Het verhuizen

    Afhankelijk van de rol die je op je neemt als ouder en de afspraken rondom de oppas (en mogelijk de nieuwe school), is het goed om rekening te houden met de verhuizing. Als je bijvoorbeeld co-ouder wordt, dan is het prettiger als je niet al te ver van je (ex-)partner vandaan woont. Zeker wanneer je kind ouder wordt, naar school moet, hobby's en sport in de buurt heeft en vrienden.

    7. De financiën

    Op welke manier je ook gaat scheiden, de financiën en kosten die het met zich meebrengt zijn altijd een aandachtspunt. Als je gaat scheiden met een kind, terwijl jullie een koophuis hebben, moet je weten wat de financiële consequenties zijn van jullie scheiding. Jullie moeten nadenken of jullie het huis niet verkopen en of jullie baby er zal blijven wonen.

    Als je gaat scheiden met jullie pasgeboren baby, moet je ook rekening houden met de kinderalimentatie en afspraken maken over wie bijvoorbeeld de flesvoeding koopt. Gelet op de groei van jullie baby heeft jullie baby vaak nieuwe kleertjes nodig. Of later een groter bedje. Weten jullie al hoe jullie dat samen oplossen? Houd rekening met veranderingen in uitgaven in de verschillende fasen van jullie kind. Nu is er misschien nog geen sprake van, maar over een aantal jaar wil je kind zakgeld en zelfs kleedgeld. Hoe regelen jullie dat?

    8. Het ouderschapsplan

    Alle afspraken die jullie samen maken over jullie baby, zetten jullie vast in een ouderschapsplan. Hierin maken jullie bijvoorbeeld afspraken over welke ouder jullie baby naar de opvang brengt en welke ouder de bulk luiers koopt. Jullie maken in het ouderschapsplan ook afspraken over jullie manier van opvoeden en jullie rol als ouders.

    Probeer tijdens het maken van het ouderschapsplan verder vooruit te denken dan de babytijd. Bedenk of er andere afspraken gelden als jullie baby straks kan lopen en praten, of als hij of zij naar school gaat.

    Probeer de tijd van jullie kindje eerlijk en realistisch te verdelen, zodat jullie allebei kunnen genieten van het opgroeien van jullie baby.

    9. De ervaringen van scheiden met een baby

    Op internet is veel informatie over scheiden met een baby. Je kunt ook veel ervaringen lezen. Sommige zijn negatief, sommige positief. Laat je niet beïnvloeden door deze ervaringen.

    Jullie eigen gevoel is het belangrijkste en volg deze. Jullie kennen ten slotte jullie baby en jullie situatie het beste. Vertrouw op jezelf als ouders dat jullie de goede keuze maken.

    Natuurlijk kunnen jullie wel de ervaringen meenemen bij de overwegingen die jullie maken tijdens de scheiding. Gebruik het internet daarom alleen als hulpmiddel. Twijfel je ergens over? Vraag dan een expert om hulp. Je huisarts of een Jeugd-ggz locatie bij jou in de buurt kan je hier bijvoorbeeld bij helpen.

    Wist je dat je bij het maken van een ouderschapsplan een gratis kinderalimentatie berekening krijgt?

    Scheiden met ongeboren kind

    Als jullie gaan scheiden met een ongeboren kindje, dan kunnen jullie dezelfde 9 punten aandachtspunten in acht nemen bij het oriënteren op de scheiding. Jullie hebben alleen nog geen ervaring met de uitvoering van het ouderschap bij jullie (nieuwe) baby.

    Jullie kunnen daarom de ervaring van het uitvoeren van het ouderschap nog niet vergelijken met jullie verwachting na de scheiding. Dit hoeft geen probleem te zijn: jullie kunnen nu anticiperen op hoe jullie de invulling als alleenstaande ouders willen doen na de scheiding. Weet ook dat jullie in samenspraak terug kunnen komen op afspraken die jullie nu tijdens de scheiding maken. Jullie mogen het ouderschapsplan wijzigen.

    Een scheiding brengt vaak stress met zich mee. Voor de zwangere moeder kan dat nog meer stress geven. Probeer hier samen rekening mee te houden. Doorloop de scheiding op eigen tempo, daar hebben jullie uiteindelijk allemaal baat bij. Zelfzorg is ook van belang om het hoofd boven water te houden in deze moeilijke tijd.

    Jullie gaan scheiden met een baby

    De 9 aandachtspunten geven je inzicht over onderwerpen waar je aan kunt denken als je gaat scheiden met een baby, maar er komt nog meer bij kijken. Dit hangt af van jullie baby, jullie situatie en jullie wensen.

    Probeer altijd vragen te bedenken die betrekking hebben op jouw situatie. Waar heeft onze baby behoefte aan? Wat willen we regelen rondom het ouderschap? Wie kan ons helpen als we er niet uitkomen?

    Als jullie via Uitelkaar.nl scheiden, kun je je persoonlijke casemanager ook om hulp vragen. Onze casemanagers staan altijd voor je klaar.

    Ouderschapsplan voorbeeld Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Ouderschapsplan voorbeeld

    19 februari 2024

    Een voorbeeld van een ouderschapsplan is een handig middel voor ouders met minderjarige kinderen die op het punt staan uit elkaar te gaan. Er komt nu veel op jullie af en je wilt de zaken goed regelen voor de kinderen. Een...

    Lees verder

    Ouderschapsplan niet nakomen: mag dat?

    04 april 2023

    Als je ex-partner de afspraken in het ouderschapsplan niet nakomt kan dit erg vervelend zijn. Mag dat zo maar? Het kan ook zijn dat de afspraken voor jullie allebei niet meer goed na te leven zijn, omdat de situatie is...

    Lees verder

    Scheiden en verhuizen met kind: mag dat?

    12 juli 2022

    Uit onderzoek van het CBS blijkt dat na scheiding ouders meestal bij elkaar in de buurt blijven wonen. Driekwart van de ouders blijft binnen 10 kilometer van elkaar wonen. Dan rijst de vraag: mag je eigenlijk wel verhuizen...

    Lees verder