Persbericht: Laagste aantal scheidingen sinds jaren

18 november 2021

Voor het eerst is het aantal scheidingen per maand onder de 2.000 gedoken. De cijfers van het CBS lieten de afgelopen maanden al lage aantallen zien, maar de meest recente cijfers, 1.934 scheidingen in de maand september, zijn uitzonderlijk laag. En dat terwijl het aantal huwelijken weer flink in de lift zit. Dit is geheel tegen de verwachtingen van de experts in. Hoe kan dit en waarom zitten de experts er zo naast?

Pagina inhoud

  Veel mensen namen in de coronaperiode het zekere voor het onzekere en hebben hun scheiding uitgesteld. De scheidingsexperts rekenden daarom op een zogenaamd inhaaleffect in de maanden na de zomer door de toenemende vaccinatiegraad en het afnemen van de onzekerheid rond corona. Alleen bleef dit effect uit. In september, toen de coronasituatie positief leek, daalde het aantal scheidingen zelfs onder de grens van 2.000 ontbindingen per maand.

  Oorzaak dalingen scheidingen

  Sinds 2014 daalt het aantal scheidingen (cijfers CBS). Dit komt enerzijds omdat er steeds minder mensen een huwelijkse verbintenis aangaan. Vooral jongeren kiezen steeds meer voor een geregistreerd partnerschap of samenwonen. Anderzijds spelen er andere factoren een rol. Zo zorgde de economische situatie na de eerste lockdown voor een daling van de scheidingen. Over het algemeen zie je dat in tijden waarin het economisch slechter gaat dat samenwoners sneller uit elkaar gaan, maar dat huwelijken minder snel ontbonden worden. De reden hiervoor is dat een echtscheiding nogal wat financiële gevolgen met zich meebrengt. Ook speelt de huidige situatie op de woningmarkt een grote rol. Door de stijgende huizenprijzen, gebrek aan huurwoningen en de hogere huurprijzen is het voor veel mensen lastig om aan een nieuwe woning te komen. Dat geldt voor tweeverdieners, maar des te meer als je in je eentje een woning probeert te bemachtigen.

  Is daling aantal scheidingen blijvend?

  Kaspar Scheltema, CEO van het online scheidingsplatform Uitelkaar.nl verwacht dat de daling met de nieuwe lockdown in het vooruitzicht nog even zal aanhouden. Uiteindelijk zal, maar als de onzekerheid rond corona afneemt, het inhaaleffect uiteindelijk wel te zien zal zijn. Hoe groot dat effect zal zijn, zal mede afhangen van de ontwikkelingen op de woningmarkt. Zolang het moeilijk is om aan een huis te komen, zal er voor een aantal stellen niks anders opzitten dan (voorlopig) maar bij elkaar te blijven. Om na een 20-jarig huwelijk weer bij je ouders te gaan wonen, heeft niet ieders voorkeur. Wat we wel hebben gezien is dat mede dankzij corona steeds meer stellen ervoor kiezen online hun scheiding te regelen. ‘Ondanks de dalende trend, zien wij juist een stijging van het aantal ontbindingen via de online route’, aldus Scheltema.

  Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Persbericht: kosten scheiding zijn in crisis een obstakel

  08 januari 2024

  Volgens het onlangs verschenen rapport van het CBS, ‘Conjunctuur en relatievorming en -ontbinding’, kunnen de hoge kosten van een scheiding een reden zijn om in crisistijd een niet goed lopend huwelijk in stand te houden....

  Lees verder

  Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen

  18 december 2023

  Bij Uitelkaar.nl gebeurt veel. Wij zijn continu aan het vernieuwen: ons online platform, onze hulpverlening en ons aanbod aan aanvullende diensten. Lees hier meer over onze highlights.

  Lees verder

  SI2Fund: “Uitelkaar.nl heeft een positief effect op gescheiden stellen.”

  19 september 2023

  De missie van Uitelkaar.nl is om stellen, die hebben besloten te scheiden, te helpen goed uit elkaar te gaan. We monitoren in hoeverre Uitelkaar.nl daar ook daadwerkelijk aan bijdraagt. Jaarlijks de resultaten gepubliceerd...

  Lees verder