Uitelkaar.nl presenteert het Online Scheidingsloket

18 juli 2019

Het Online Scheidingsloket is een innovatief antwoord van Uitelkaar.nl op het maatschappelijke vraagstuk om het recht toegankelijker, inzichtelijker en gebruiksvriendelijker te maken voor ‘de gewone burger’. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid creëerde binnen het programma ‘Startup in Residence’ hiervoor een challenge. De opdracht was voor een startend bedrijf om een prototype van een mogelijke oplossing te maken. Uitelkaar.nl demonstreert donderdag 18 juli 2019 met het Online Scheidingsloket hoe iedereen met vragen over zijn relatie of scheiding antwoorden vindt in de vorm van passende tips, advies en verwijzingen naar de juiste, lokale hulpverlening. De tool is gratis, anoniem, betrouwbaar, makkelijk in gebruik en heeft de potentie in de toekomst ook wegwijzer te zijn voor andere (juridische) problemen.

Pagina inhoud

  Welkom in de 21e eeuw: rechtsbijstand bij de tijd

  Om iets te doen aan de huidige druk op het juridische stelsel en de rechtsbijstand bij de tijd te brengen, wil de overheid een stelsel ontwikkelen waarin jij als burger zelf je weg kunt vinden naar duurzame en kwalitatieve oplossingen, geholpen door de juiste professionals waar nodig. Op die manier hoopt de overheid ook het aantal onnodige procedures te verminderen. Momenteel doet de overheid onderzoek en worden er pilots gestart. Zij maakt hiervoor 10 miljoen euro beschikbaar om partijen met innovatieve initiatieven op dit gebied financieel te ondersteunen. [1]

  Om deze oplossingen te bieden moet het probleem van de burger centraal staan in de juridische dienstverlening. [2] Een van de manieren om dit te doen is door jou als burger beter te begeleiden in de zoektocht naar de beste route voor het oplossen van je probleem. Wat hiervoor vanuit de overheid nodig is, is duidelijke informatie over en advies in de aanpak van veel voorkomende (juridische) zorgen en problemen. Door deze bewegwijzering vind je zelf de hulp die het best aansluit bij wat je nodig hebt. Dit kan juridische hulp zijn, maar ook hulp bij een instantie als het sociaal wijkteam.

  Natuurlijk vergen ontwikkelingen van deze aard en op deze schaal veel tijd, maar Uitelkaar.nl neemt hierin graag het voortouw. Het Online Scheidingsloket is een volgende stap in de richting van het moderniseren van juridische dienstverlening, passend binnen de 21e eeuw.

  Lees meer over Uitelkaar.nl

  Het Online Scheidingsloket: voorloper van de modernisering

  Online scheidingsplatform Uitelkaar.nl laat al zien dat een manier van rechtshulp mogelijk is waarbij je zelf het heft in handen neemt. Via ons platform kun je zelf aan de slag met je scheiding. Doordat je zoveel mogelijk zelf doet, heb je minder kosten en heb je de regie over je tijd en energie. Minder rompslomp, moeilijk taalgebruik en frustratie - passend bij de 21e eeuw.

  Met het Online Scheidingsloket neemt Uitelkaar.nl een volgende stap naar modernisering. We ontwikkelen bewegwijzering van juridische, maar ook sociale hulp bij scheiding, waarbij het probleem van de rechtzoekende centraal staat. Van jou dus.

  Onze doelstelling is dat de het Online Scheidingsloket, geïmplementeerd wordt door de overheid en dat deze zo voor iedereen gratis beschikbaar wordt. Het Online Scheidingsloket kan de rol vervullen als startpunt van iedereen scheiding. Het lijkt ons heel goed mogelijk dergelijke tools te maken voor vele andere (juridische) problemen, zoals burenruzies, ontslag of schulden, zodat ook zoals het ministerie nastreeft, hulp en advies op deze gebieden toegankelijk is voor iedereen. [4]

  Hoe werkt het Online Scheidingsloket?

  Aan de hand van 10 vragen krijg je als gebruiker in je persoonlijke bibliotheek informatie en tips die passen bij jouw persoonlijke situatie. Deze informatie kun je eventueel opslaan om op een later moment nog eens te lezen. Daarnaast geeft de tool advies over de beste oplossing voor (het probleem van) je relatie of scheiding. Aan de hand van je postcode verwijst de tool naar hulpverlening in de buurt die kan zorgen voor de juiste juridische afwikkeling van je scheiding. Ook is er hulpaanbod te zien voor het sociale aspect van een scheiding, zoals begeleiding van de kinderen of de ontwikkeling van een gezonde financiële toekomst. Aan het einde van de 10 te doorlopen stappen heb je grip op je persoonlijke situatie en weet je welke vervolgstappen te nemen voor jouw nieuwe toekomst.

  Nieuwsgierig naar de toekomst?

  Nieuwsgierig naar de toekomst? Op donderdag 18 juli 2019 tussen 14 en 16 uur demonstreren we het prototype van het Online Scheidingsloket in het Paard in Den Haag. Meer informatie over het evenement vind je op de website van Startup in Residence.

  Het prototype van het Online Scheidingsloket is vanaf donderdag 18 juli 2019 ook online uit te proberen op www.onlinescheidingsloket.nl.

  Help jij mee met het ontwikkelen van de toekomst van de juridische dienstverlening? Probeer het Online Scheidingsloket uit en laat ons aan het eind van de te volgen stappen weten wat je ervan vindt!  Bronnen:

  [1] Rijksoverheid (12 juli 2019) 10 miljoen euro voor innovatie rechtsbijstand. Geraadpleegd op 16 juli 2019.

  [2] Scheltema, M. (20 mei 2019) De responsieve rechtsstaat: het burgerperspectief. Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht. 2019 24 (3).

  [3] Startup in Residence, Rechtsbijstand bij de tijd.Geraadpleegd op 16 juli 2019.

  [4] Rijksoverheid, Modernising rechtsbijstand. Geraadpleegd op 17 juli 2019.

  Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Persbericht: kosten scheiding zijn in crisis een obstakel

  08 januari 2024

  Volgens het onlangs verschenen rapport van het CBS, ‘Conjunctuur en relatievorming en -ontbinding’, kunnen de hoge kosten van een scheiding een reden zijn om in crisistijd een niet goed lopend huwelijk in stand te houden....

  Lees verder

  Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen

  18 december 2023

  Bij Uitelkaar.nl gebeurt veel. Wij zijn continu aan het vernieuwen: ons online platform, onze hulpverlening en ons aanbod aan aanvullende diensten. Lees hier meer over onze highlights.

  Lees verder

  SI2Fund: “Uitelkaar.nl heeft een positief effect op gescheiden stellen.”

  19 september 2023

  De missie van Uitelkaar.nl is om stellen, die hebben besloten te scheiden, te helpen goed uit elkaar te gaan. We monitoren in hoeverre Uitelkaar.nl daar ook daadwerkelijk aan bijdraagt. Jaarlijks de resultaten gepubliceerd...

  Lees verder